Ingatlanfejlesztési hírek

Belép a nagy lakóprojektek generálkivitelezési piacára a NEO Property Services, többségi tulajdont szerez a Wing egy német lakó- és kereskedelmi ingatlanfejlesztőben.

2022. december 23.

Belép a nagy lakóprojektek generálkivitelezési piacára a NEO Property Services

Belép a nagy lakóprojektek generálkivitelezési piacára az AKKO Invest Nyrt. tulajdonában álló NEO Property Services Zrt., miután megállapodott a 13. kerületi Rozsnyai utcában található 164 lakásos Le Jardin teljeskörű kivitelezői munkáiról - adta hírül az AKKO Invest december második felében.

A NEO első nagy generálkivitelezői munkája a 164 lakásos Le Jardin lakópark első üteme, amelyet akár továbbiak is követhetnek a jövőben, ezzel támogatva a NEO növekedésének új területét az ingatlanüzemeltetés mellett, ahol meghatározó pozíciót tölt be a magyar piacon. A cég célja, hogy a jövőben további megbízásokat szerezzen nagy a lakásépítési projektek területén, ennek érdekében tovább bővítette generálkivitelezési csapatát is.

A kivitelezési munkák (bérlemény kialakítás, zöldmezős beruházás vagy ingatlanbővítés, átépítés) hangsúlyosak a NEO rövid és középtávú terveiben, mivel ez az a terület, ahol a vállalat árbevételben és eredményben a legnagyobb növekedési potenciált látja. A NEO egyedüli tulajdonosa, az AKKO Invest támogatja a NEO menedzsmentjét a kitűzött célok megvalósításában, ami tovább növelheti a részvényesi értéket.

A Neo Property Services Magyarország egyik legnagyobb ingatlanüzemeltetője és szolgáltatója. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2020-as üzleti évben 637 dolgozót foglalkoztattak, 2021-ben 613-at. A cég éves nettó árbevétele 2020-ban 23,495 milliárd forint volt, 2021-ben 25,364 milliárd forint. Adózott eredménye 2020-ban 1,622 milliárd forint, 2021-ben 1,679 milliárd forint volt.

A NEO tavaly februárban került az AKKO tulajdonába. A cég több mint 250 ügyfélt szolgál ki, az év utolsó negyedévében kiemelkedően sok megrendelést vár. A NEO árbevétele 11,2 milliárd forint volt az első fél évben, szemben az egy évvel korábbi 11,05 milliárddal az AKKO féléves jelentése szerint.

A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett AKKO Invest Nyrt. vagyonkezeléssel foglalkozik, részvényeit 2011 óta jegyzik a Budapesti Értéktőzsdén, amelyek a BUX és BUMIX indexekben is szerepelnek. Működése során elsősorban reálgazdasági befektetésekre fókuszál, amelynek keretében kedvező növekedési kilátásokkal rendelkező és jó nyereségtermelő-képességű vállalati részesedéseket és ingatlanokat vásárol.

Az AKKO Invest Nyrt. konszolidált árbevétele 45 százalékkal 11,3 milliárd forintra, míg EBITDA-ja 46 százalékkal 1 milliárd forintra nőtt idén az első fél évben az egy évvel korábbihoz képest. Az AKKO 2021-ben 22,1 milliárd forint árbevételt, 1,85 milliárd forint EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) ért el - közölte az év elején a vállalat. A vállalat papírjai szerdán 257 forinton zártak, az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb értéke 429 forint, a legalacsonyabb 244 forint volt.

Többségi tulajdont szerez a Wing egy vezető német lakó- és kereskedelmi ingatlanfejlesztőben

A Wing ingatlanfejlesztő és -befektető vállalatcsoport és a lengyel Griffin Capital Partners (Griffin) befektetési és vagyonkezelő megállapodást írt alá arról, hogy közösen 60 százalékos részesedést vásárolnak a német Bauwert AG (Bauwert) vállalatban. A két cég közötti szerződés szerint a WING 90 százalékos tulajdonjoggal rendelkezik a Bauwert-részesedést megszerző vállalatban, míg a Griffin 10 százalékot birtokol benne - jelentette be Wingholding december második felében a BÉT honlapján. A tranzakció újabb fontos mérföldkő a WING nemzetközi terjeszkedési stratégiájában.

A lakó- és kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó Bauwert 1983-as alapítása óta több, mint 330 ingatlanfejlesztési projektet adott át, összesen 2 millió négyzetméterrel. Lakó és kereskedelmi épületeinek több, mint 70 százaléka Berlinben valósult meg, a vállalat eddigi fejlesztési volumene pedig meghaladja a 4,5 milliárd eurót. A Bauwert jelenleg folyamatban lévő projektjeinek értéke több mint 2,5 milliárd euró  Berlinben és a német főváros agglomerációjában.

A társaság részvényeinek 40 százalékát továbbra is a Bauwert korábbi tulajdonosainak birtokában marad, akik a tranzakciót követően is ellátják a vállalat irányítását, felelnek a folyamatban lévő, több mint 550 000 négyzetméternyi fejlesztés megvalósításáért és a jövőbeni projektek előkészítéséért - ismertette az ingatlanfejlesztő. A tranzakció lezárásához szükséges a lengyel és a német verseny- és fogyasztóvédelmi hivatal jóváhagyása. Az adásvétel lezárása 2023. elején várható.

Forrás: MTI

Fotó: Wing.hu, Livinghomes.com (Le Jardin lakóház)

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©