Hazai gyártói hírek

Több hazai építőanyag-gyártó is új fejlesztésről számolt be júliusban.

2022. július 22.

Villamosszigetelő és Műanyaggyár Kft.

Fejlesztette termelési kapacitását, valamint arculatát a gép-, villamos-, építő- és járműipari műanyagalkatrészek ellátására szakosodott Villamosszigetelő és Műanyaggyár Kft. (VSZM Kft.), a 695 millió forintos beruházás a közelmúltban fejeződött be - adta hírül a siófoki székhelyű társaság július második felében.

A mintegy 328 millió forint európai uniós pályázati támogatást élvező projekt részeként kábelipari termék gyártósort, továbbá villanyszerelési kábelek vezetésére szolgáló spirálcsőgyártó gépsort vásároltak, a megnövekedett energiaellátáshoz elektromos elosztó szekrény készült. Az új gyártósorok kiszolgálásához a sűrített levegőt újonnan beszerzett kompresszor, a megfelelő minőségű vizet vízkezelő berendezés biztosítja - közölték.

A cég fő tevékenysége a villamosiparban, az építőiparban, valamint a távközlésben alkalmazható műanyag extrudált termékek, csövek, profilok gyártása, emellett foglalkozik műgyanta alapú szigetelő öntvények, tám- és átvezető szigetelők előállításával is, melyeket egyre szélesebb körben használnak a porcelán- és üvegszigetelők helyett. A 70 dolgozót foglalkoztató cég bevételeinek 53 százaléka származik exportból, legnagyobb külföldi vevője tavaly az angliai Schneider cég volt. A cég tervei között szerepel többek közt, hogy az új spirálcsőgyártó gépsoron készülő termékével minél nagyobb részarányt szerezzen meg a hazai piacon, ha ez bekövetkezik, szükségessé válik a dolgozói létszám növelése.

Orha Építő Kft.

Csaknem egymilliárd forint értékű fejlesztést indított el a fémszerkezet-gyártással és fémmegmunkálással foglalkozó nyíregyházi Orha Építő Kft - tudósította a cég július közepén. A cég a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán elnyert 497 millió forintos, feltételesen vissza nem térítendő támogatás segítségével fejleszti termékkínálatát.

Olyan technológiát telepítenek, amelynek eredményeként képesek lesznek hengerművi méretű lemeztekercsekből olyan energiahatékony és környezetbarát épületelemet hengerelni, amely a közép-európai piaci kínálatnál energiahatékonyabb és csaknem száz százalékban újrahasznosítható. A 994 millió forint összköltségű beruházás várhatóan a jövő év elejére fejeződik be.

A vállalkozás fő tevékenysége a fémszerkezetgyártás, azaz acél tartószerkezetek tervezése és gyártása. Foglalkoznak fémmegmunkálással, amely magába foglalja a lemezek megmunkálását, alakítását, hengerlését, élhajlítását és furatolását. Ezen kívül terveznek és gyártanak fém épületelemeket is - írták.

Konstruktív-B

A Konstruktív-B Kft. egy több mint 90 millió forint összköltségű projekt megvalósítására közel 64 millió forint összegű, feltételesen vissza nem térítendő támogatási európai uniós és állami támogatást nyert el a Széchenyi Terv Plusz programban - tájékoztatta a sajtót a vállalat július második felében.

A kiskőrösi cég egy több mint 20 éve működő építőipari vállalkozás, lakó-és nem lakó épület építésével foglalkozik, kapcsolódó tevékenységként az építési terület előkészítését, valamint új tevékenységként a fém épületelem gyártását és az egyéb speciális szaképítést fejleszti a következő két év folyamán.

A projektben egy kétszintes betonacélszerelő és acélszerkezetgyártó üzemcsarnokot építenek a már meglévő, Kiskőrös belterületén működő összközműves gazdasági övezetben. Az épület könnyűszerkezetes, szendvicspaneles technológiával kerül kialakításra, melyet két ütemben terveznek megépíteni. A pályázatban az első csak az első ütem fog megvalósulni, melynek hasznos alapterülete földszinti és emeleti résszel együtt 302,18 négyzetméter. Az acélszerkezetű épületelemek gyártásához szükséges vágási, darabolási, hegesztési munkafolyamatok elvégzése és irányítása a földszinten fog történni, emellett a dolgozók részére szociális blokkot is kialakítanak.

Az irodai részleg és a tárgyaló az emeleten helyezkedik el, ahol a gyártás előkésztési és tervezési feladatok elvégzésére kerül sor. Az alapanyag raktározásához szükséges 300,09 négyzetméter raktárrész viszont csak a második ütemben építik meg. A csarnok tetőfelületére szerelt megújuló energia- 15 kWp teljesítményű napelemes rendszer szolgálja az épület és a beszerzendő eszközök áramellátását, csökkenti a hálózati áramfogyasztást, a felmerülő rezsiköltségeinket és környezetünket is óvjuk a káros anyag kibocsátástól.

Egy új LiuGong CLG 777A kotró-rakodógép beszerzésével az építési terület előkészítése tevékenységüket fejlesztik. Saját kapacitást teremtenek az építőipari földmunkák és egyéb előkészítési munkákra is, amelyet korábban alvállalkozókkal végeztettek el. Egy új HC CPD18-AED2-I típusú elektromos üzemű 4 támaszú targonca az építkezéseken lévő alapanyag rakodásához szükséges. Ezeket a részfeladatokat is korábban az alvállalkozók látták el, azonban most már maguk tudják elvégezni, rengeteg időt és költséget megspórolva. 

A fejlesztés eredményeként tevékenységi körük bővítését is tervezik, mellyel piaci jelenlétüket erősítik az építőiparban, és piaci részesedést szereznek az acélszerkezet gyártásban. Ennek hatására mind az árbevételük, mind a bruttó hozzáadott érték növekedésére számítanak.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©