Hazai építőanyag-piaci helyzetkép

2021. január 04.

Az égetett kerámiatégla termékek részpiacát a harmadik negyedévben a 2019-ben vagy korábban megkezdett, kedvezményes lakásáfájú új lakások befejező munkálatai határozták meg. A tavalyi bázishoz képest két számjegyű csökkenés mutatkozott az első háromnegyed évben szeptember végéig – ezen időszakban 60-70 millió darabnyi import tégla érkezett be a piacra déli irányból, ami nem segítette a hazai gyártókat. Októberben élénkülő forgalom mellett némi visszaerősödésre került sor, egyúttal „betárolási” folyamatok is elindultak a kereskedelemben; egyértelműen kivárás érvényesül az év maradék részére.

Összességében 2020 egészére tekintve két számjegyű visszaesésre számítanak a gyártók. A termékek árai jellemzően stagnáltak, vagy akár kissé csökkentek.

Az újlakás-építésekkel összefüggő vásárlásokban – a nemrégiben bejelentett, újlakás-építést és -korszerűsítést ösztönző programok nyomán – várhatóan 2021 második fél évétől lesz érdemi növekmény a szerkezetépítési anyagok, illetve az égetett kerámiatégla termékek részpiacán, míg a 2021. eleji időszakot inkább az otthonfelújítási program miatti vásárlások segíthetik. Az építési engedélyek és egyszerűsített bejelentések mintegy 37 ezres száma torlódást okozhat a kivitelezői-beépítői kapacitásokban.

Az égetett kerámia cseréptermékek, különösen a tetőcserepek részpiacai – miután a második negyedévben és júliusban teljesítették a 2019-es bázist – nem mutattak jelentősebb visszaesést a harmadik negyedévben sem. A kiugró év eleji forgalomnak köszönhetően elérhetőnek látszik a tavalyi összteljesítmény, amennyiben kedvezőtlen körülmények (járványügyi vagy időjárási helyzet) az év végéig ezt nem akadályozzák.

Kedvező, hogy a betontégla és betoncserép termékek terén egész évben élénk volt a kereslet, így a tavalyi értékekhez képest egy számjegyű növekedést lehetett érzékelni a harmadik negyedévben és októberben is. Ugyanez érvényesült a beton térkő és a kapcsolódó dekorációs elemek részpiacain is. Ez összefügg azzal, hogy a lakossági kényszerű otthonlét miatt számos magánerős beruházó az otthonuk fejlesztése felé fordult.

A fehér falazati anyagok terén a harmadik negyedévben, valamint októberben sikerült elérni a tavalyi bázist, így az év egészére nézve mintegy 15%-os csökkenés realizálódott.

A vírushelyzet miatt a kis léptékű saját erős és hobbi célú termékkörben csekély csökkenés látszott. Ebben közrejátszottak a meglévő lakások állagmegőrző munkálatai és a kisebb átalakítások és fejlesztések. A meghirdetett otthonteremtési és otthonfelújítási programok miatti vevői megtorpanás és kivárás a vizsgált időszak végén már érzékeltette a hatását.

Az építőkémiai termékek (ragasztóanyagok, tömítőanyagok, homlokzati hőszigetelő rendszerek ragasztói stb.) iránti kereslet korábbi 5–10% közötti visszaesése mérséklődött: átlagosan 3-5%-os keresletcsökkenés volt jellemző 2019 azonos időszakához képest.

Összességében kevés nagy és közepes méretű ipari beruházási projekt fut jelenleg, míg a befejezés előtt álló újlakás-projektek csúszással, lassabban készülnek el.

A homlokzati nyílászárók gyártóinál a harmadik negyedévben és októberben összességében sikerült elérni a tavalyi bázist; az egyes vállalkozásoknál a teljesítmény széttartó: a kisebb cégeknél a visszaesés jelentősebb, míg a nagyobb vállalkozások kisebb volumenveszteséget könyveltek el.

2020 első 10 hónapjára vonatkozóan összességében 10-15%-os csökkenés realizálódott. A szeptember–október szokásosan erős szezonális hatása enyhébb volt idén, ezt követően pedig az otthonteremtési és otthonfelújítási program miatt került sor jelentős átütemezésekre, így idén év végére különösen kevés megbízás várható.

A hőszigetelő anyagok részpiacain a korábban lakossági ösztönzők hiánya meghatározta a lakossági hőszigetelőanyag-piac jellemzőit, azonban a nemrégiben bejelentett otthonfelújítási program ebben pozitív változásokat vetít előre 2021-től, egyúttal a beruházók kivárását is erősítette.

A 2020 elején elindított ipari és logisztikai projektek összes anyagigénye viszont csökkent, a termelő beruházások esetében így a létesítményépítések átütemezésére került sor.

A műanyagalapú (EPS) hőszigetelő anyagok piacán folytatódott a korábbi trend: a tavalyi bázisnál gyengébb júliust és augusztust követően visszafogottabb érdeklődést tapasztaltak a kollégák az őszi időszakban, mivel az otthonfelújítási program októberi bejelentése nyomán az energetikai korszerűsítést tervező lakossági beruházók az idén őszre tervezett munkálatokat jellemzően 2021-re halasztották, amely miatt a 2020. évi forgalom egy része várhatóan a jövő évre kerül majd át.

Az ipari ingatlanok, telephelyek építéséhez használt EPS alapú hőszigetelési igény viszont megtartotta a tavalyi volument. Ezért összességében az EPS hőszigetelő anyagok piacán az első 10 hónapban egy számjegyű csökkenés mutatkozott 2019 azonos időszakához képest. 

A szálas hőszigetelő anyagok részpiacán míg a második negyedév és július együttesen 9%-os visszaesést eredményezett az első negyedévhez képest, a harmadik negyedévben és októberben azonban sikerült hozni a 2019-es bázist, köszönhetően ez a késleltetve, áthúzódó hatásként megjelenő nagyobb számú lakásbefejezéseknek. Ezzel szemben a csarnoképítési projektek anyagigénye stagnált a bázishoz képest.

A 2021-től a tetőtér-beépítésekre is felhasználható csok-támogatás lendületet adhat a szálas hőszigetelő anyagok piacának is.

Az épületgépészeti termékek és a kapcsolódó szolgáltatások terén a jellemző szezonális hatás érvényesül, így a karbantartó tevékenység erősen le van kötve, komplexebb esetekben háromhetes várakozások is előfordultak.

Az intézményi új projektek lelassultak, míg a vállalati szférában a korábbi döntésekhez képest alacsonyabb volumenű beruházások jellemzően fokozatosan megvalósulnak. A bejelentett otthonfelújítási program jövő év eleji elindulása nyomán e területen is érezhető a beruházások elhalasztása 2021-re.

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség iparági felmérése alapján

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©