Hazai cég hírek

Képzőközpontot hozott létre három magyar nagyvállalat az építőipari munkaerőhiány enyhítésére, okosraktár megoldás kifejlesztésén dolgozik két magyar cég.

2023. május 25.

Képzőközpontot hozott létre három magyar nagyvállalat az építőipari munkaerőhiány enyhítésére

Az építőipari munkaerőhiányon kíván segíteni három magyar nagyvállalat: iparági összefogás keretében, saját forrásból hozták létre és szerdán hivatalosan is megnyitották a Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpontot, ahol 12 építőipari szakmát tanulhatnak a diákok és szerezhetnek piacképes tudást - adta hírül a Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpont Nonprofit Zrt. május 24-én.

A több száz millió forintos beruházással létrehozott duális képzőhelyet a Bayer Construct Zrt., a KÉSZ Csoport és a Market Építő Zrt. alapította. A vállalatok hosszú távú célja, hogy növeljék az építőipari szakmák elismertségét, és vonzóvá tegyék az építőipart a fiatalok számára.

Ezt azért tartják kiemelten fontosnak, mert hivatalos adatok szerint az elmúlt 10 évben 170 ezerrel csökkent a nappali szakképzésben tanulók száma, ami 31 százalékos visszaesés a korábbiakhoz képest.

A kapcsolódó közleményben rámutattak, hogy 2018-2020 között évente átlagosan nagyjából 4700 (iskolarendszerben 1500) ember sajátított el kifejezetten építőipari szakmát, de vannak olyan képzések is, ahol évek óta drasztikusan csökken a létszám. Példaként említették, hogy kőművesként 2018-ban 614-en, 2020-ban viszont már csak 433-an végeztek. Ha ez a trend nem változik, akkor a jövőben a szakmunkáshiány további emelkedésére lehet számítani - jelezték.

A közlemény idézte Tóth Áront, a Tudásépítő-Team vezérigazgatóját, aki szerint Magyarországon a régóta fennálló, több szinten - a szakképzett, a diplomás és a fizikai dolgozóknál egyaránt - jelentkező munkaerőhiány folyamatos kihívást jelent az építőiparban. A tartós szakemberhiány komoly problémákat okozhat hosszú távon, egyebek között növelheti a különböző építkezési projektek időtartamát, és korlátozhatja az iparág tartós növekedését is - tette hozzá az intézmény vezérigazgatója.

A helyzet javítása érdekében jött létre a Tudásépítő-Team, amely 2022 szeptemberében fogadta az első tanulókat. Azóta 270-en vettek vagy vesznek részt az ágazati képzőközpont által szervezett oktatásban. Idén szeptemberétől várhatóan további 100 tanuló csatlakozik a képzéshez, és a felnőttképzés előkészítése is folyamatban van.

A diákok a korábban megszerzett vagy folyamatban lévő iskolai végzettségüknek megfelelően 12 különböző építőipari szakma közül választhatnak szakképzést vagy technikusi képzéseket. A szakképzés 3 éves, míg a technikusi képzésekre beiratkozók az érettségi vizsgára való felkészítés mellett ötéves képzésben vesznek részt - ismertetik a közleményben.

Okosraktár megoldás kifejlesztésén dolgozik a Quehenberger Logistics HU Kft. és az Evotrex Zrt.

Okosraktár megoldás kifejlesztésén dolgozik konzorciumban a szállítmányozási- és logisztikai profilú győri Quehenberger Logistics HU Kft. és a logisztikai innovációval foglalkozó kecskeméti Evotrex Zrt. adta közre a két cég közös közleményben május 24-én.  A beruházást a két cég a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) Plusz keretében nyert, mintegy 318 millió forint európai uniós támogatásból, és több mint 253 millió forint saját forrásból valósítja meg.

Ujszászi Ferenc, a Quehenberger Logistics HU Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a közel három éves projekt célja egy okosraktár megoldás kifejlesztése és bevezetése a hazai, illetve a nemzetközi raktárlogisztikai piacra, amely az Ipar 4.0 alapú technológiákra alapozva képes az anyagmozgatási és tárhelykezelési folyamatokat nyomon követhető, kontrollálható és optimalizálható szolgáltatási keretrendszerbe foglalni.

A raktározási folyamatok minőségének és hatékonyságának növeléséhez alapvetően szükséges a munkafolyamatok követhetősége, hogy a kritikus pontokon az időben be lehessen avatkozni. Ehhez szükséges a különféle eseményekről (hőmérséklet, rázkódás, esés), az árumozgatási pozíciókról az információk begyűjtése, feldolgozása - fogalmazott a szakember. Az ügyvezető szerint olyan technológiák bevezetésében gondolkodnak, melyek jelentős beruházások és átalakítások nélkül, a meglévő emberi erőforrásokra támaszkodva alkalmazhatók.

A projekt során egy olyan raktárlogisztikai szolgáltatáscsomagot dolgoznak ki, amely saját fejlesztésű, infrastruktúra nélküli beltéri helymeghatározási és mozgáselemzési IoT rendszerre alapozva képes nagy kiterjedésű raktárrendszerekben kellően pontos (1 méter alatti) 3D-s, szoftveresen skálázódó és költséghatékony helyfüggő okosraktár szolgáltatásokat nyújtani - mondta.

A megvalósuló okosraktár szolgáltatások részét képezik az árumozgatásban részt vevő egységek követése és monitorozása; a ki- és berakodási folyamatok tervezhetőségének és követésének támogatása; az árumozgatás hatékonyságának növelése és a csökkenthető forgalmi torlódások - tette hozzá.

A győri Quehenberger Logistics HU Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2022-ben közel 7 milliárd forint, míg 2021-ben mintegy 5,3 milliárd forint volt. A vállalkozás 2022-ben mintegy 389 millió forint nyereséggel zárt, míg 2021-ben 185 millió forint volt az adózott eredménye.

A kecskeméti Evotrex Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2021-ben több mint 23 millió forint volt, 2020-ban viszont nem volt. A vállalkozás 2021-ben és 2020-ban is veszteséggel zárt.

Forrás: MTI

Fotók: Travelers.com, Gettyimages.com, Evotrex Zrt.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©