Fővárosi ingatlanpiaci hírek

Harmadával esett vissza budapesti újlakás-forgalom tavaly az OTP Jelzálogbank szerint, az MNB lassuló a lakásár-dinamikát mért 2022 harmadik negyedévében.

2023. január 27.

Tavaly a budapesti újlakás-forgalom harmadával esett vissza

A budapesti újlakás-forgalom tavaly harmadával esett vissza - derült ki az OTP Jelzálogbank január második felében kiadott legfrissebb, publikus beruházói és értékesítői adatokból összeállított Budapesti újlakás értéktérképéből.

A kapcsolódó közleményben kiemelték, a lakásárakkal és hitelkamatokkal, a szomszédban zajló háború eszkalációjával, a nehezen tervezhető kivitelezési időkkel és költségekkel leírható makrókörnyezetben a kereslet a múlt év elején még lendületben maradt, de az év végére látványosan befékezett a piac.

Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője a közleményben rámutatott arra, hogy az 5900-as összesített forgalom 30 százalékos éves csökkenést jelent. A januártól júniusig eladott mintegy 3800 új társasházi lakás még hozta a megelőző öt év átlagát, az év második felében már csak 2100 fővárosi újlakás talált gazdára, aminél alacsonyabb volumennel csak a Covid megjelenésekor, 2020 első felében, illetve ezt megelőzően 2015 első felében lehetett találkozni.

Az OTP Jelzálogbank adatai szerint 2022-ben 6300 társasházi lakást adtak át Budapesten - ez nem egyenlő a használatba vételi engedélyekkel -, de 2023-ra 7100 megépülésére számítanak.

Az idénre tervezett átadások számából toronymagas a XIII. kerület részesedése, az 1700 lakás a budapesti teljes volumen közel negyede. Negatív hatással volt az eladatlan lakáskészletre, hogy tavaly az új kínálat meghaladta a keresletet.

A 2023. január elején elérhető, azonnal költözhető 640 darabos új lakáskészlet 2014 óta a negyedik legnagyobb féléves volumen. Aki rögtön költözne, továbbra is a XIII., XI. és VIII. kerületben találhat legkönnyebben ingatlant. Építés alatt állóból további 5100 darabos a fővárosi eladatlan készlet, ebből majdnem minden negyedik a XI. kerületben található - írják a közleményben.

A kereslet megtorpanása és az összességében bizonytalanná váló piaci környezet ellenére sem látszanak jelek az újépítésű lakások árának mérséklődésére. A beruházók inkább kivárnak az értékesítés indításával, emellett abban bízhatnak, hogy az ősszel a lakáspiac slágertémájává váló rezsiteher-növekedés hatására összességében nagyobb szeletet tudnak majd kihasítani a piaci forgalomból az energiahatékony új lakások.

A fővárosban 2022 végén csökkent a használt téglalakások és a panelek ára

Csökkent Budapesten a használt téglalakások és a panelek ára tavaly év végén - adta hírül az Otthon Centrum január közepén. Az ingatlanközvetítő hálózat adatai szerint a fővárosban a használt téglalakások ára 3,5 százalékkal, a paneleké 2,5 százalékkal mérséklődött tavaly a negyedik negyedévben az előző három hónaphoz képest. Tavaly az év utolsó három hónapjában a budapesti téglalakások átlagos négyzetméterára 963 ezer forint volt. A legdrágább továbbra is az V. kerület 1,2 millió forintos átlagos négyzetméterárral, amelyet a II. és III. kerület követ 1,12 millió forinttal.

Rámutattak, hogy a fővárosban a téglalakások árai 2022 harmadik negyedévéhez képest hektikusan alakultak: az I. kerületben 8 százalékos, míg a IV., V., XII. kerületben 10 százalékot meghaladó áresést tapasztaltak. Ugyanakkor ez utóbbi három kerületben volt a legnagyobb mértékű áremelkedés tavaly a harmadik negyedévben. A másik véglet a III. és X. kerület volt, ahol 15 százalékkal emelkedtek az árak negyedéves szinten.  

A panellakások piacán szintén fordulatot hozott 2022. A házgyári lakások átlagos négyzetméterára 743 ezer forint volt tavaly az év utolsó három hónapjában, 2,5 százalékkal alacsonyabb az előző negyedév átlagánál. Ettől a III., a IX. kerület tért el, ahol 4, százalékkal, valamint a VIII. kerület, ahol 8 százalékkal csökkentek a négyzetméterárak, míg számottevő, 16 százalékos áremelkedést mutattak ki a XIII. kerületben.

A legdrágább kerület a XIII. volt 928 ezer forintos négyzetméterárral. Ezzel a belvárosi kerület megelőzte a sokáig listavezető XI. kerületet, ahol átlag 900 ezer forintért cseréltek tulajdonost a panellakások. A dobogóra még a XIV. kerület fért fel 800 ezer forintos négyzetméterárral.

A fővárosban a családi házak négyzetméterára elérte a 739 ezer forintot tavaly év végére, ami 23 százalékos emelkedés az előző negyedévhez képest. Ez összefügghet azzal, hogy Budapesten elsősorban a jó állapotban lévő házak iránt volt nagyobb a kereslet.

Budapesten és vidéken is érdemben lassult a lakásár-dinamika 2022 harmadik negyedévében

Budapesten és vidéken is érdemben lassult a lakásár-dinamika 2022 harmadik negyedévében - derült ki a Magyar Nemzeti Bank január végén közzétett lakásárindexéből. Közölték: a vizsgált időszakban a fővárosban 1, a vidéki városokban 4 százalékkal emelkedtek a lakásárak az előző negyedévhez képest, amikor 7,2, illetve 9,5 százalékos emelkedést mértek.

A nominális éves lakásár-dinamika a második negyedévi 21,4 százalékról 19,7 százalékra lassult a fővárosban, míg a vidéki városokban az éves áremelkedés üteme 31,2 százalékról 28,0 százalékra csökkent.

A községekben tavaly a harmadik negyedévben 4,4 százalékkal nőttek a lakásárak, a 2022 második negyedévében mért 6,9 százalékos negyedéves összevetésű áremelkedés után. Az éves nominális árdinamika pedig 2022 második negyedévéről a harmadik negyedévre 22,8 százalékról 16,8 százalékra mérséklődött.

Tavaly a harmadik negyedévben országos átlagban 3,3 százalékkal nőttek a lakásárak, ami lassulás az előző negyedévi 8,2 százalékhoz képest. Az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévi 26,9 százalékról 23,2 százalékra csökkent. Reál értelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban a 2022 második negyedévében elért 14,7 százalékról, 5,8 százalékra lassult 2022 harmadik negyedévére.

2022 harmadik negyedévében valamennyi régió városaiban jelentősen nőttek a lakásárak az előző év azonos időszakához képest. A közép- és nyugat-dunántúli régiókban nominálisan 28,9 és 26,4 százalékkal nőttek a lakásárak a városokban, a legnagyobb áremelkedés a dél-dunántúli régióban volt 34,8 százalékkal. Az Észak-alföldi régióban 29,2, a Dél-alföldi régióban 27,1 százalékos, míg az Észak-magyarországi régióban 25,8 százalékos áremelkedést figyeltek meg. A Közép-magyarországi régióban - a tranzakciós adatok rendkívül alacsony feldolgozottsága mellett - mérsékeltebb, 19,2 százalékos drágulás jellemezte a lakásárak alakulását - olvasható az MNB oldalán.

Forrás: MTI

Fotók: Pexels.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©