ÉVOSZ felmérés a magyar építőiparról

Az ÉVOSZ tagszervezeteinek helyzetértékelése és 2019. évi várakozásai.

2019. április 02.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tagszervezeteit és az építőipar további jelentősebb szereplőit megkeresve felmérte, hogy 2018. évben milyen változásokat okoztak a piaci körülmények, illetve a cégek milyen várakozásokkal tekintenek a 2019. évre.

A felmérésben résztvevő cégek túlnyomórészt Kft-ként működő társaságok, létszámukat tekintve a néhány főtől egészen a több száz főt foglalkoztatóig. Az elmúlt néhány évben tapasztalható fellendüléssel összhangban az árbevételre vonatkozó válaszok azt mutatják, hogy tavaly a vállalkozások kétharmadánál az értékesítés nettó árbevétele növekedett a korábbi évhez képest. Az ágazat teljesítményének felfelé ívelésével párhuzamosan a válaszadók túlnyomó része a jövedelmezőség inflációt meghaladó javulásával számol, miközben lassuló növekedési pályán marad.

A megkérdezett vállalkozásoknál a megrendelések felét a magánmegrendelések teszik ki. A megrendelések állományában 2019. évben a közmegrendelések, közbeszerzések arányának csökkenésére számítanak a vállalkozások.

A korábbi néhány év felméréseihez hasonlóan a cégek a tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőként ezúttal is a szakemberhiányt emelték ki. Minden válaszadó említett olyan részterületet, ahol nem rendelkezik a megrendelés teljesítéséhez szükséges, megfelelő mennyiségű és minőségű szakemberrel. A szakemberhiány megoldásához hosszú távon a jelenlegi képzési rendszer átalakítása szükségszerű, mely sürgető lépéseket igényel mind a szakma, mind a kormány részéről.

Az erőteljesen növekvő ágazat helyzetét súlyosbítja, hogy a rendelésállomány a cégek negyedénél a kapacitáskihasználás kritikus szintjét elérte. Ráadásul a várakozások a szerződésállomány további növekedését prognosztizálják. A szűkös kapacitás leginkább a lakásépítő cégeket érinti, hiszen a lakásépítési kedv továbbra is erős. A lakásállomány azonban összességében elöregedett, a felújítások sürgetővé váltak. A lakásfelújításokat a mostani áremelések mellett csak állami beavatkozásokkal lehet ösztönözni.

A tagszervezetek szerint az üzleti tevékenységet akadályozó tényezők a következők:

Szakemberhiány  100%

Kapacitás elavultsága  28%

Beszerzési nehézségek 28%

Magas adminisztrációs terhek  17%

Gazdasági szabályozás kiszámíthatatlansága  14%

Magas adó és tb terhek  11%

A szakemberhiány problémaköre magával hozta az ágazatban a bérek emelkedését is. A felmérésből is jól látszik, hogy a cégek az inflációt jóval meghaladó mértékben növelték a béreket. A válaszadók 2018-ban is az országos átlagon felül, 15%-kal emelték, 2019-ben pedig további 10%-os bérfejlesztést terveznek. A bérek nagyobb intenzitású emelését elsősorban a 30-50 főt foglalkoztató cégek tervezik. A béreket illetően elmondható, hogy a versenyszférához képest még ezzel a nagyarányú növekedéssel is alacsonyabbak.

A munkaerő megszerzése mellett a megtartás is egyre komolyabb kihívást jelent a cégek számára, amellyel kapcsolatban lépéseket kell tenniük. Azok a cégek, amelyek tavaly csak a fizikai dolgozók vagy csak a menedzsment továbbképzésére fordítottak anyagi erőforrásokat, azok idén már mindkét kört bevonják a továbbképzésbe. Ezen felül létszámukat is növelni kívánják, a válaszadók fele létszámbővítési tervekről számolt be. Ez nélkülözhetetlen a növekvő megrendelések teljesítéséhez, mert a hatékonyság javítása több időt vesz igénybe. Mindemellett szükségszerű a korábban külföldre ment dolgozók hazahívása is, illetve olyan feltételrendszer kidolgozása és újragondolása, mely a nehezen megszerzett, visszaszerzett munkaerő megtartását segíti. A meglévő szakemberhiánnyal és a létszámbővítési tervekkel összefüggésben megállapítható, hogy ez a közeljövőben a bérek további emelkedését generálja.

A felmérésben kitértünk az árak változására is. 2019. évben sem áll meg az áremelkedés, az építőanyagok, a fuvardíjak és az építőgépek bérleti díjai a várakozások szerint további 10%-kal fognak emelkedni, míg az élőmunka, az alvállalkozói díjak 10-15%-kal is növekedhetnek. Az emelkedő árak, a megemelkedett bérek az újonnan kötött szerződésekben vállalt kivitelezés teljes költségét feljebb fogják tornázni.

A vállalkozások likviditását ugyan nehezíti, hogy partnereik tizede késedelmesen fizet, a kintlévőségek behajthatóságának a megítélése javul. A tartozások 90-95%-át behajthatónak minősítik a vállalatok. Véleményük szerint összességében lassan, de folyamatosan pozitív irányba mozdult el a lánctartozás helyzete az elmúlt évek során, ami a TSZSZ működésének is köszönhető. Jelenleg mintegy 150 milliárd Ft-ra lehet becsülni az építőipari lánctartozásos összeget.

A cégek tevékenységük, szerződésvállalásaik teljesítése során előforduló forráshiány kiküszöbölése érdekében elsősorban folyószámlahitelt, valamint különböző lízingkonstrukciókat vettek és vesznek igénybe. A jövőt illetően a vissza nem térítendő támogatásokat kívánják még nagyobb arányban kihasználni a vállalkozók. Ennek egyik pillére a 2017 novemberében aláírt, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az ÉVOSZ között létrejött együttműködési megállapodás, melynek keretösszege az eredetihez képest jelentősen, több lépcsőben növekedett. Így a 2019-2020 években 6-6 milliárd forint pályázható technológiai korszerűsítésre, hatékonyságnövelésre.

Várhatóan 2019-ben beérnek a szektor tavaly elindított beruházásai is, így ez az év a hatékonyság javulásának éve lehet.

Összességében elmondható a cégekről, hogy üzleti helyzetükkel elégedettek, általában jónak ítélik meg. A 2019. évre összességében 15-16%-os termelésnövekedésre számítanak.

ÉVOSZ Sajtóközlemény

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©