Felemás folyamatok a Wacker Neuson-nál

2019. november 11.

2019 harmadik negyedévében a Wacker Neuson Csoport az év eleje óta tartó növekedési pályán maradt. A negyedéves árbevétel 467,2 millió euró volt, ami 12,4%-al magasabb az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A növekedés a cég mindhárom regionális piacán (Európa, Észak-Amerika, Távol-Kelet) megfigyelhető volt. A cégcsoport szintű árbevétel az év első kilenc hónapjában 1,4 milliárd euró volt, ami 14,3 %-os növekedés 2018 első kilenc hónapjához képest.

Az Európában realizált árbevétel, amely a csoportszintű árbevétel mintegy háromnegyed részét adja, 10%-al növekedett a harmadik negyedévben, elérve a 337,6 millió eurót. A Csoport jelentése szerint az átlagnál jóval magasabb növekedés volt a mezőgazdasági szektor számára gyártott gumikerekes homlokrakodók és teleszkópos rakodógépek területén, ahol a Kramer és a Weidemann brand alatt futó termékek árbevétele 23,4%-al nőtt, 72,8 millió eurót tett ki. Az építőiparban különösen nagy növekedés volt tapasztalható Közép-Európában, Olaszországban, Spanyolországban és Angliában. Az amerikai értékesítések 115 millió eurót hoztak, ez 17,6%-os növekedést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest, amely az árfolyamhatással korrigálva 12,7%-ot jelent. Az amerikai piacon a munkaterületen használt generátorok és világító berendezések szerepeltek különösen jól. Ezen kívül növekedtek az eladások az Európából behozott kompakt eszközök területén is. A társaság a távol-keleti piacokon van legkevésbé jelen, itt az árbevétel 14,7 millió euró volt a tavalyi 11,1 millió euróval szemben.

A Csoport csekély mértékű visszaesésről számolt be az adózás előtti eredmény terén, ez 40,2 millió eurót tett ki a tavalyi harmadik negyedéven elért 41,8 millió euróval szemben. Az adók és kamatok nélküli eredmény (EBIT) bevételarányosan 8,6%, ez tavaly 10,1% volt. ”A nagy raktárkészletek és az egyre élesebb piaci verseny vezetett oda, hogy a termelés visszafogása nagyobb mértékű volt a tervezettnél. Ez átmeneti visszaesést jelentett a termelékenységben is” - nyilatkozta Martin Lehner, a Wacker Neuson SE vezérigazgatója. Továbbá az USA-ban tervezett eredmény javulás sem következett be az előzetes terveknek megfelelően. Itt nehézségek adódtak az átszervezések részeként bevezetett új munkafolyamatoknál, amely alacsonyabb termékkibocsátással párosult.  A helyzetet tovább nehezítette a kedvezőtlen termék-kínálat, amely nem találkozott megfelelően a vásárlói igényeknek.

A szabad pénzeszköz állomány az év első kilenc hónapjában 202 millió euró negatív egyenleget mutatott. Mindez elsősorban a nettó működő tőke növekedésének tudható be. De a 2018. év vége óta növekvő készleteknek és a növekvő vevőköveteléseknek is különösen erős hatása volt. A menedzsment ezért intézkedéseket tett a raktárkészletek gyors csökkentésére. Ezt elsősorban a termelés év végéig történő további visszafogásával kívánják elérni. Mindezek mellett a Csoport intenzívebbé kívánja tenni együttműködését külső finanszírozó társaságokkal, támogatja ezek erőfeszítéseit a kereskedők számára kidolgozandó pénzügyi  konstrukciókban. Ellentétben a  készletekkel és a vevőkövetelésekkel a szállítói követelések jelentősen csökkentek, lévén kisebb igény a beszállítóktól vásárolt termékekre. 

A menedzsment fő irányvonala a csökkenő eredményesség tükrében a következőkből áll. A termelés visszafogása folytatódik a jelentős raktárkészletek leépítése érdekében. Be kell hozni az USA-ban az idei évre tervezett eredményesség javulásban történt lemaradást. Miközben a bevételi szint a tervezett 1,775 és 1,850 milliárd euró közötti sáv felső határához lesz közelebb, a nyereséghányad a tervezett 9,5-10,2 %-os sáv alatt lesz, várhatóan 8,3 – 8,5% között alakul majd.

A Wacker Neuson Csoport harmadik negyedéves tőzsdei jelentéséből

 

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©