Építőanyag-ipari óriásfúzió

2022. január 05.

Befejeződött az építőanyaggyártó-szektor egyik legnagyobb hazai fúziója. Az év elején a Wienerberger Téglaipari Zrt.-be olvadt a Semmelrock Burkolatkő hazai térkő és lapgyártó cég; a fúzió eredményeként több mint 50 milliárd forintos forgalmat bonyolító vállalatcsoport formálódik a szintén Wienerberger tulajdonú PipeLife Hungária társaság teljesítményével kiegészülve - tájékoztatta az osztrák hátterű vállalat szerdán az MTI-t.

Tarsoly József, a Wienerberger Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a lépés hozzásegíti a céget ahhoz, hogy az épülethatároló szerkezetekhez szükséges elemek teljes palettáját biztosítsák és a piac legelismertebb vállalatává váljanak.

A közleményben megjegyezték, hogy a cégcsoport teljesítményével a 300 legnagyobb forgalmat bonyolító magyar vállalat egyikének számít.
Az érdekeltségek 8 magyarországi településen - Balatonszentgyörgy, Békéscsaba, Csorna, Debrecen, Felsőzsolca, Kőszeg, Ócsa, Tiszavasvári - 10 üzemet működtetnek, ahol az alkalmazottak száma 2021-ben megközelítette az ezret.

A Wienerberger hazai leányvállalatát 1990-ben hozta létre az immár több mint 200 éves múlttal rendelkező osztrák anyacég.  A Semmelrock Stein+Design Kft.-t szintén osztrák társaság alapította 1998-ban Ócsán. A Pipelife Csoportot 1989-ben alapította a Solvay belga vegyipari cég és a Wienerberger; a komplett csőrendszereket készítő cég 2012-ben teljes egészében az utóbbi tulajdonába került.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Wienerberger Téglaipari Zrt. adózott eredménye 2020-ban 1,34 milliárd forintot tett ki szemben az egy évvel korábbi, 2019-es 4,5 milliárddal; az értékesítés nettó árbevétele 28,4 milliárd forint volt 2020-ban az egy évvel korábbi 32,1 milliárddal szemben. A Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft. nettó árbevétele 2020-ban 6,9 milliárd forint volt, ami 97,4 millió forinttal haladta meg az egy évvel korábbit. A társaság 2020-ban 492,3 millió forint nyereséggel zárt, míg egy évvel korábban még meghaladta a 781 millió forintot az adózott eredménye.

Wienerberger Téglaipari Zrt, MTI, 2021. január 5.

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2021 ©