Építés aktivitás 2021 utolsó negyedévében

2021 növekedést hozott a megindult kivitelezések értékében.

2022. február 22.

Csökkent év végén a magasépítési aktivitás, de így is rekord született

A 2021-es év összességében növekedést hozott a hazai építőiparban, 2020-hoz és 2019-hez képest is emelkedett a megkezdett kivitelezések összértéke. A tavalyi évben összesen több mint 2500 milliárd foépítőipar,piacelemzésrintot ért el az Aktivitás-Kezdés mutató, ami az előző évhez képest közel 18, 2019-hez képest pedig több mint 6 százalékos bővülést jelentett – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. Igaz ugyanakkor, hogy a tavalyi növekedés elsősorban a második negyedév kiugró számainak volt köszönhető, a negyedik negyedév kimondottan alacsony Aktivitás-Kezdést hozott, utoljára 2016-ban volt olyan 3 hónap, amikor ennél kisebb összegben kezdődtek meg építési munkák.

2021 utolsó negyedéve gyengébb Aktivitás-Kezdést hozott a magasépítések esetében, ami elsősorban a nem lakáscélú magasépítések lendületvesztésére volt visszavezethető. Összességében ugyanakkor a második félév alacsonyabb számait ellensúlyozták az első féléves magasabb értékek, különösen a második negyedéves kiugró eredmények. Így a jól sikerült első félévnek köszönhetően soha ilyen magas értékben nem indultak el magasépítési kivitelezések. mint 2021-ben. Összesen több mint 1800 milliárd forintot tett ki a tavalyi évben a megkezdett építkezések értéke, az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint. A növekedés 2021-re 2020-hoz képest közel 30, 2019-hez képest pedig több, mint 20 százalékos volt.

A társasházi lakáscélú magasépítések Aktivitás-Kezdése esetében a harmadik és negyedik negyedévben bővülés volt megfigyelhető. A teljes évet nézve 2021-ben a nem lakáscélú magasépítések összege a gyenge 4. negyedév ellenére rekordot döntött, ilyen magas összegben még nem kezdődtek meg kivitelezések a szektorban. Összesen több mint 1500 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés. A növekedés 2020-hoz és 2019-hez képest is nagyjából 27 százalékos volt. 

Az év utolsó negyedévében kivitelezési fázisba lépett legnagyobb magasépítési beruházások közé tartozott a székesfehérvári Alba Aréna sportcsarnok fejlesztés, Miskolcon a Chervon Autó járműipari fém alkatrészeket gyártó üzem építése, a fővárosi XXI. kerületben a Jedlik Ányos Gimnázium fejlesztése, illetve a Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium fejlesztése.

Nem a mélyépítések éve volt 2021

2016 óta nem indultak el ilyen kis összegben mélyépítési kivitelezések, mint 2021-ben. Valamivel több mint 700 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés, ami még a gyenge 2020-as évhez képest is 5 százalékos további visszaesést jelentett, 2019-hez képest pedig 18 százalékot meghaladó volt az elmaradás mértéke. Az Aktivitás-Kezdés az út- és vasútépítések esetében az alacsony bázis miatt 6 százalékos növekedést mutatott 2020-hoz képest, míg 2019-cel összehasonlítva az elmaradás közel 15 százalékos volt. A nem út- és vasút mélyépítések esetében 2020-hoz képest 2021-re közel 14 százalékos visszaesés következett be, míg 2019-hez képest nem egészen 22 százalékkal esett vissza az elindított kivitelezések értéke.

A legnagyobb építési fázisba lépő mélyépítési projektek között volt 2021 negyedik negyedévében a Szeged-Rendező és Röszke országhatár közötti vasútvonal fejlesztés, a Halimba-Szőc Solar Park beruházás, valamint az öntözőtelep és öntözőrendszer építése Mezőhegyesen.

Beindulni látszanak a lakásépítések

2021-ben emelkedés mutatkozott a megkezdett társasházi kivitelezések összegében. Valamivel több mint 300 milliárd forint értékben indultak el építkezések a szektorban, így 40 százalékot meghaladó bővülés volt megfigyelhető az Aktivitás-Kezdésben 2020-hoz képest. A 2019-es értéktől azonban továbbra is elmaradtak a számok, közel 4 százalékkal, 2018 és 2017-hez képest pedig a különbség még szembeötlőbb, több, mint 30 százalékos volt. A harmadik és negyedik negyedévben elindult bővülés vélhetően 2022-ben tovább folytatódhat, az idei év elején több nagyobb projekt elindulását jelentették be a fejlesztők, valamint a tavalyi magasabb építési engedélyszámok is ezt vetítik előre.

Az év utolsó negyedévének legnagyobb elindult projektjei közé több társasházi beruházás is bekerült, mint a New Palace I. üteme, a Ferdinánd Garden, a Balance Garden, a Metrodom River B épülete, illetve a Westside Garden, melyek mindegyike a fővárosban kapott helyet.

A 2021-ben befejezett projektek összértéke nem érte el a 2020-as szinten, de így is magasan alakult. Összesen több mint 300 milliárd forint értékben készültek el társasházak 2021-ben, ami a 2020-as után a valaha mért második legnagyobb Aktivitás-Befejezést jelentette. Az előzetes adatok szerint az idei, 2022-es év pedig várhatóan ismét rekordot hozhat a befejezésekben, amennyiben az erre az évre tervezett beruházásokat valóban sikerül befejezni.

Metroplitan Garden (Wing)

A 2021-es társasházi lakásépítési bővülés nem egyformán érintette az ország különböző részeit. Nagyobb Aktivitás-Kezdés jellemezte a 2020-ban is a legkevésbé visszaeső Budapestet, valamint az alacsony bázisról induló Pest megyét, és Dél-Alföldi régiót. Összességében a 2021-es megindult társasházi építkezések értékéből Közép-Magyarország a 2014-2020-as időszakinál jelentősen nagyobb, 70 százalékot meghaladó arányban részesült, a korábbi éveket jellemző átlagos 60 százalékhoz képest, míg Kelet- és Nyugat-Magyarország aránya elmaradt a 2014-2020-as időszakot jellemzőtől. 

A különböző építőipari ágakat nézve elmondható, hogy a társasházi lakásépítési Aktivitás-Kezdés ugyan némileg növekedett a régióban 2021-ben 2020-hoz képest, azonban továbbra is messze elmaradt a 2016-2019 közötti időszakot jellemző számoktól, 2019-hez képest például több, mint 30 százalékkal. 2016 és 2019 között olyan nagyobb összegű beruházások munkálatai kezdődtek meg a területen, mint a Párizsi Udvar II. és IV.üteme vagy az Ispotály lakópark Debrecenben illetve a János-hegy lakópark Nyíregyházán. A 2021-es alacsony számok ellenére is indult nagyobb társasházi beruházás a területen, mint a Debreceni utcai társasházak Hajdúböszörményben, vagy a Platanus Lakópark I. üteme Debrecenben.

A 2021 első 9 hónapjára rendelkezésre álló adatok szerint az idei évben a régióban az Aktivitás-Kezdés további jelentős bővülése várható, az építési engedélyek számában ugyanis jelentős ugrás volt megfigyelhető tavaly január és szeptember között, a területen 90 százalékkal több engedélyt adtak ki 2020 azonos időszakához képest, míg az országos növekedés csupán 30 százalékos volt a két időszak között a KSH számai szerint 

A nem lakáscélú magasépítéseket illetően jelentősen növekedett az elindult kivitelezések értéke 2021-re az Észak-Alföld régióban, és még a 2018-as eddigi legmagasabb összeget is túlszárnyalta. Így összességében a magasépítési Aktvitás-Kezdés rekordot döntött 2021-ben a területen. Elkezdődött például az East-West Gate intermodális logisztikai központ építése Fényeslitkén, a Lego fröccsöntő csarnok III. ütemének és a csomagoló üzem és raktár III. ütemének kivitelezése Nyíregyházán. Szintén tavaly indultak el az építési munkái a Semcorp szeparátorfólia-gyártó üzemnek Debrecenben, illetve a Tiszakavics Hotelnek Szolnokon. Az Aktivitás-Kezdés pedig várhatóan az idei évben is magas maradhat, hiszen az előzetes hírek szerint 2022-ben elindulhatnak a BMW gyárának nagy alapterületű épületkivitelezési munkái.

Míg az elmúlt években az M4-es út munkálatai, illetve a BMW beruházáshoz kapcsolódó projektek táplálták a mélyépítési Aktivitás-Kezdést a régióban, (utóbbi kapcsán elkezdődött például az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúra-fejlesztés I. és II. üteme, vagy a Debrecen-Füzesabony vasútvonal I. üteme) az elindult mélyépítési munkák összege jelentősen visszaesett 2021-ben az Észak-Alföldön, és 2015 óta nem volt ilyen alacsony. A 2021-es legnagyobb beruházások között említhető a korábban már a magasépítési projektek között feltűntetett East-West Gate intermodális logisztikai központ mélyépítési munkálatai, valamint Nyíregyházán a Városi Stadion projekt.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

Címlapon: M30, Miskolc-Kassa

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©