Elrendelték az Arcadom felszámolását

A Fővárosi Bíróság január 16-án elrendelte az Arcadom Zrt. építőipari vállalat felszámolását. Összefoglaltuk a döntés okait.

2015. január 21.

A Fővárosi Bíróság január 16-án elrendelte az Arcadom Zrt. építőipari vállalat felszámolását. A tulajdonosok és a menedzsment megkísérli kegy felszámolási egyezséget létrehozni, ha ez nem megy, Demján Sándor saját vagyonából kártérítéti a befektetőket.

Rosszul indult az év a Demján Sándor érdekeltségi körébe tartozó Arcadom Zrt.-nek, mely könnyen lehet az utolsó is a vállalat számára. Az 1996-ban alapított cég ellen ugyanis felszámolási eljárás indul. Az Arcadom számos közismert nagyberuházás kivitelezője volt, ilyen volt többek közt a Művészetek Palotája, a Korda Filmstúdió, a Nemzeti Színház vagy a Westend áruház. A vállalat internetes oldala szerint az Arcadom 1996-os alapítása óta 207,5 milliárd forint „építési forgalmat” hozott össze.

Az Arcadom mélyrepülését a válsággal, és vele járó hazai kereslet elapadásával magyarázzák a szakértők. A 2010-11-ig kifutó beruházások miatt még akadt munkája a vállalatnak, de utána már nem nagyon tudott labdába rúgni az állami beruházások terén. Az is szerepet játszhatott, hogy olyan projekteket is elvállaltak, melyek nem illeszkedtek a cég profiljába. A Népszabadság információ szerint az igazán nagy pofont a debreceni 2-es villamos beruházása jelentette az Arcadomnak. A 2013-as évre a saját tőke is negatívba fordult: mínusz 2,61 milliárd forint volt. 

A 2-es villamosvonal építését kivizsgáló önkormányzati bizottság előtt Benedek András, az Arcadom Zrt. vezérigazgatója már két évvel ezelőtt elismerte: a cég tudatosan „alulvállalta” magát azzal, hogy a beruházás kivitelezésére a konzorcium 7,5 milliárd forintos árajánlatot adott. Már a kivitelezés előtt látható volt, hogy ennyiből nem lehet megoldani az építkezést, sőt további mintegy egymilliárd forintra lett volna szükség ahhoz, hogy az építkezést a vállalt határidőre befejezzék. A társaság renoméját tavaly óta a Tóváros lakópark körüli pereskedés is rontotta.

Nem jöttek ki jól beleőle - Munkások a debreceni Petőfi téren 2013 nyarán a 2-es villamos építésén (MTI)

Demján korrekt

A társaság január 19-ei közleményében azt írják, ha nem sikerül tető alá hozni a felszámolási egyezséget, Demján Sándor a magánvagyona terhére fogja jelentős részben kártalanítani a vállalat felszámolása miatt beragadt hazai beszállítókat. A több mint 650 korábbi alvállalkozó, beszállító közvetlenül is értesítést fog kapni a folyamatról a gyors lebonyolítás érdekében. A hitelezőknek 40 napjuk van, hogy követeléseiket a felszámoló szervezet felé bejelentsék.

Az Arcadom közleménye szerint egyedül a Raiffeisen Bankkal szemben van a cégnek 3,4 milliárd forint hiteltartozása, bértartozása és a bérek utáni járuléktartozása emelett állami adótartozása a NAV vagy az önkormányzatok felé nincsen. 

Forrás: Népszabadság, Arcadom.hu

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©