Céges hírek itthonról

Jelentősen növelte magyarországi bevételét a Mapei, Jász-Nagykun-Szolnok megyében házgyári beruházás indul.

2019. február 06.

Csaknem harmadával növelte magyarországi árbevételét a Mapei

Jelentősen, csaknem a harmadával bővült a Mapei magyarországi leányvállalatának árbevétele a 2018-as évben. A cég január első felében publikált adatai szerint a vállalat bevétele tavaly 30,18 százalékkal 16,319 milliárd forintra nőtt.

Az építőipari segédanyagokat gyártó cég szerint a bővülés annak köszönhető, hogy a hatékonyság javításával és piacépítő munkával a Mapei Kft. ki tudta használni az építőipar erősödését.

Markovich Béla ügyvezető szerint az ágazat fellendülése idén is folytatódhat, és bár továbbra is gondot okoz a szakemberhiány, hosszabb távon kedvező változások látszanak ezen a téren is. A tapasztalatok szerint a bérnövekedés hatására mérséklődik a szakemberek kivándorlása, sőt egyre többen költöznek haza, a vendégmunkások alkalmazása pedig rövid távon is enyhítheti a szakemberhiányt.

A Mapei Kft. a jelentős belföldi kereslet miatt csak novemberben tudott ismét kivitelre termelni, miután 2,8 milliárd forintból duplájára bővítette sóskúti üzemének gyártókapacitását. A vállalat arra számít, hogy az exporttevékenység az idei növekedéshez jelentős részben járulhat hozzá.

A cég idén 15 százalék körüli árbevétel-növekedésre számít. Az idei bővülés különösen az iparipadló- és az építéskerámia-termékvonalon volt jelentős, 40 százalék körüli. A vállalat idén várhatóan 20 fővel bővíti a munkavállalói létszámát.

A Mapei Kft. anyacége a világ 5 kontinensén 35 országban tevékenykedik, 81 leányvállalatból és 70 gyártóegységből áll. A magyar leányválalatot 1991-ben alapították.

A Mapei standja egy korábbi Construma kiállításon

Kínai befektetők építenek házgyári üzemet Kenderesen

Másfél milliárd forintból építenek új, házgyári elemeket gyártó üzemet kínai befektetők Kenderesen a közeljövőben, a beruházás kezdetben száz új munkahelyet teremt – jelentette be a város polgármestere február legelején.

A tárgyalások fél évvel ezelőtt kezdődtek, a beruházásról szóló együttműködési megállapodást és bérleti előszerződést csütörtökön január végén írta alá a több mint négy és félezer lakosú Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisvárosban. Kínai részről a CITIC befektetési alapkezelő írta alá a dokumentumot.    

A gyár meglévő terveinek magyarországi adaptálását, engedélyeztetését követően indulhat a Kínában már előre gyártott elemekből történő építkezés a 4-es főút melletti önkormányzati tulajdonban lévő  két hektáron. Az üzemben gyártani tervezett elemeket Európa valamennyi országában értékesítik majd. A kínai vállalat 50 év garanciát vállal saját fejlesztésű paneleire.

A befektetők szeretnék mielőbb elkezdeni a kenderesi gyár építését és még idén elindítani a házgyári panel gyártását. A befektető kötelezettséget vállal arra is, hogy a megépült gyárban kezdetben száz, később kétszáz embert foglalkoztat majd. A polgármester szerint a beruházás jó hatással lesz a térség, a város gazdaságára és a kereskedelmi és ingatlanpiac fellendülésére is.

A kenderesi városháza

Forrás: MTI

Fotó:  Mapei Kft., Wikipédia/KovacsDaniel

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©