Betett az alacsony olajár a Caterpillarnak

2015. február 02.

Az alacsonyabb nyersenyagárak nem tesznek jót a Caterpillarnak. Itthonról viszont jó céges hírek jönnek, jól érzi magát a Saint-Gobain és a Mapei is. Az elmúlt időszak legfontosabb építőipari gazdasági híreit szemléztük.

Gondban a Caterpillar

A kőolaj, a réz, a szén és a vasérc nemzetközi árának csökkenés ártott a világ legnagyobb építőipari jármű - és eszközgyártójának, az amerikai Caterpillar vállalatnak. Az alacsonyabb nyersanyagárak miatt kevesebbet költenek eszközvásárlásra a Caterpillar fő megrendelői.

A Caterpillar bevétele 14,2 milliárd dollárra esett 2014 utolsó negyedévében a 2013-as utolsó negyedéves 14,4 milliárd dollárról. A nyereség nagyobb mértékben csökkent, 1 milliárd dollárról 757 millió dollárra esett.

Az amerikai cég idén nem számít igazán jó évre. Az éves részvényenkénti profit 4,75 dollár lehet 50 milliárd dolláros bevétel mellett, pedig a piaci elemzők eddig 6,67 dolláros részvényenkénti nyereséget és 55 milliárd dolláros bevételt reméltek. A vállalat már folyamatban lévő költségcsökkentési programmal próbál reagálni a piaci kereslet visszaesésére.

Nem fogynak - Caterpillar munkagépek munka közben (ilusztráció)

Tízmilliárd felett a hazai Saint-Gobain bevétele

A francia hátterű, 64 országban jelen lévő Saint-Gobain építőanyagipari vállalatcsoport, Magyarországon az utolsó lezárt üzleti évben, 2013-ban 10,26 milliárd forint árbevételt ért el, tavaly 6,2 százalékkal nőtt az árbevétele és hasonló növekedésre számít az idén is.

A cég 25 éve van jelen Magyarországon, jelenleg 500 alkalmazottal tevékenykedik. Termelésének több mint negyedét exportálja. A Saint-Gobain legnagyobb magyarországi beruházása a halmajugrai gipszkarton gyár megépítése volt, a beruházás összege közel 10 milliárd forintot tett ki, a terméket Rigips márkanéven forgalmazzák. A cég hőszigetelő anyagát Isover néven ismerik a magyar piacon. A magyar leányvállalat része az építőanyag-forgalmazó Raab Karcher hálózat és a Platform áruház is. 

Javított eladásain tavaly a Mapei

Huszonhat százalékkal növelte árbevételét tavaly az előző évhez képest a Mapei Kft., az építőipari segédanyagokat, víz- és hőszigetelő rendszereket gyártó cég 2014-es forgalma meghaladta a 8 milliárd forintot. A vállalat szinte minden termékcsoportban javítani tudta az eredményét, és nagyban nőtt a védő- és dekorációs bevonatok, valamint az építéskémiai termékek forgalma.

A kedvező eredményekben fontos szerepet játszott az építőipar élénkülése is. Azonban amíg az ágazat eredményeit a nagy infrastrukturális beruházások húzták, addig a Mapei érezte a lakossági piac lassú javulását is. A vállalat az idén is bővüléssel számol.

A Mapei Kft. 1991-ben alakult az olasz anyavállalat, a Mapei S.p.A. leányvállalataként. Egy gyára működik Sóskúton, ahol építőipari segédanyagok gyártása folyik a hazai piac mellett exportra is. A Mapei 143 főt foglalkoztat.

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Hazai lakáspiaci hírek

Az első negyedévben közel 29 százalékkal több lakás épült, mint tavaly. Minden nyolcadik hazai lakás újulhat meg a következő egy évben egy felmérés szerint.

Hazai energetikai hírek

Egy lépéssel közelebb a magyar-szerb gázvezeték, fejlődik az észak-dunántúli áramhálózat, a pécsi hőerőmű egykori hulladékából építőanyag készülhet.

Hazai turisztikai fejlesztések

Hamarosan indul a sármellék-zalavári repülőtér fejlesztése, kezdődik a szigetvári várat körülvevő park felújítása és a Pilisi Parkerdő területén is fejlesztenek.

Hazai turisztikai fejlesztések

Úszófalu épül Abádszalóknál a Tisza-tavon, Debrecenben folytatódik a Nagyerdő felújítása, Hévízen pedig a tó körüli sétány felújítása kezdődött meg.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©