Az építőipari cégek az elsők közt vannak a számlafizetéssel legtöbbet késők közt

Az ingatlanügyletekkel és az építőiparral foglalkozó cégek késnek a legtöbbet a számlafizetéssel - derül ki a Bisnode cégminősítő legfrissebb adataiból.

2015. július 17.

Az ingatlanügyletekkel és az építőiparral foglalkozó cégek késnek azonban a legtöbbet a számlafizetéssel - derül ki a Bisnode cégminősítő legfrissebb adataiból.

A magyar cégek az elmúlt hat hónapban átlagosan 25 napos számlafizetési határidőket szabtak, szemben a 2014 első félévében tapasztalt 27 nappal, a megváltozott követelménynek a cégek többsége meg tud felelni, az ingatlanügyletekkel és az építőiparral foglalkozó cégek késnek azonban a legtöbbet a számlafizetéssel, 50 illetve 32 napos csúszással egyenlítik ki tartozásaikat - a Bisnode nemzetközi cégminősítő legfrissebb adatai szerint. A határidőben kiegyenlített számlák aránya javult, tavaly a számlák 63 százalékát fizették ki időben, idén ez az arány azonban már elérte a 67 százalékot.

Nemcsak a magánembereknek jelenthet gondot a számlafizetés (illusztráció)

A 1989-ben alapított Bisnode régóta foglalkozik a cégek minősítésével. A vállalatnak 17 európai országban, több mint 2500 alkalmazottja van.  A Bisnode arra is felhívta a figyelmet, hogy azok a cégek, amelyek nem tudták időben kifizetni számlájukat átlagosan 19 napot késnek a teljesítéssel, szemben a tavalyi 16 napos elmaradással.

Keleti József, a Bisnode csoport Magyarországért felelős igazgatója a közleményben kifejtette, hogy minden szerződéskötés esetén lényeges információkhoz juttathatja a cégeket a fizetési tapasztalatok és szokások vizsgálata, ugyanis ha azt látják, hogy partnerük máshol késve fizet, érdemes szigorúbb fizetési feltételeket megszabni, előleget vagy előre utalást kérni. Az alapos cégminősítés segíti a vállalkozásokat az újabb piacok és a jövőbeni gazdasági kapcsolatok feltérképezésében is - tette hozzá.

A nemzetközi cégminősítő megyei lebontásban is vizsgálta a késve fizetett számlák arányát, amely szerint Békés, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fizetik a legnagyobb arányban időben a cégek számláikat, itt a határidőben fizetett számlák aránya meghaladja a 71 százalékot, azonban Somogy, Zala megyében és a fővárosban csupán a számlák kevesebb, mint 65 százalékát fizetik időben.

Fotó: Thinkstock.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©