Az építőipari cégek az elsők közt vannak a számlafizetéssel legtöbbet késők közt

Az ingatlanügyletekkel és az építőiparral foglalkozó cégek késnek a legtöbbet a számlafizetéssel - derül ki a Bisnode cégminősítő legfrissebb adataiból.

2015. július 17.

Az ingatlanügyletekkel és az építőiparral foglalkozó cégek késnek azonban a legtöbbet a számlafizetéssel - derül ki a Bisnode cégminősítő legfrissebb adataiból.

A magyar cégek az elmúlt hat hónapban átlagosan 25 napos számlafizetési határidőket szabtak, szemben a 2014 első félévében tapasztalt 27 nappal, a megváltozott követelménynek a cégek többsége meg tud felelni, az ingatlanügyletekkel és az építőiparral foglalkozó cégek késnek azonban a legtöbbet a számlafizetéssel, 50 illetve 32 napos csúszással egyenlítik ki tartozásaikat - a Bisnode nemzetközi cégminősítő legfrissebb adatai szerint. A határidőben kiegyenlített számlák aránya javult, tavaly a számlák 63 százalékát fizették ki időben, idén ez az arány azonban már elérte a 67 százalékot.

Nemcsak a magánembereknek jelenthet gondot a számlafizetés (illusztráció)

A 1989-ben alapított Bisnode régóta foglalkozik a cégek minősítésével. A vállalatnak 17 európai országban, több mint 2500 alkalmazottja van.  A Bisnode arra is felhívta a figyelmet, hogy azok a cégek, amelyek nem tudták időben kifizetni számlájukat átlagosan 19 napot késnek a teljesítéssel, szemben a tavalyi 16 napos elmaradással.

Keleti József, a Bisnode csoport Magyarországért felelős igazgatója a közleményben kifejtette, hogy minden szerződéskötés esetén lényeges információkhoz juttathatja a cégeket a fizetési tapasztalatok és szokások vizsgálata, ugyanis ha azt látják, hogy partnerük máshol késve fizet, érdemes szigorúbb fizetési feltételeket megszabni, előleget vagy előre utalást kérni. Az alapos cégminősítés segíti a vállalkozásokat az újabb piacok és a jövőbeni gazdasági kapcsolatok feltérképezésében is - tette hozzá.

A nemzetközi cégminősítő megyei lebontásban is vizsgálta a késve fizetett számlák arányát, amely szerint Békés, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fizetik a legnagyobb arányban időben a cégek számláikat, itt a határidőben fizetett számlák aránya meghaladja a 71 százalékot, azonban Somogy, Zala megyében és a fővárosban csupán a számlák kevesebb, mint 65 százalékát fizetik időben.

Fotó: Thinkstock.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©