A visszaesés ellenére pozitívak a várakozások a hazai építőiparral kapcsolatban

Majdnem húsz százalékkal csökkent 2016-ben a hazai építőipar teljesítménye a 2015-öshöz képest. Az elemzők szerint azonban van ok a bizakodásra a jövőben.

2017. február 16.

Az építőipari termelés tavalyi 18,8 százalékos visszaesése után 2017-ben jelentős javulást várnak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentáló szakértők.

A KSH február 13-án közzétett adatai szerint az építőipari termelés volumene 18,8 százalékkal kisebb volt tavaly az egy évvel korábbinál, amikor 3,0 százalékos növekedést ért el. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent 2015-höz képest, az épületeké 3,7, az egyéb építményeké 33,0 százalékkal. Jó hír viszont, hogy az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 89,0 százalékkal meghaladta az előző évit.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője elmondta: az uniós finanszírozású beruházások 2015-ben befejeződtek, így az építőipar tavalyi éves teljesítménye nagyon gyenge lett, az idei kilátások azonban kedvezőek. Az építőipari vállalkozások tavaly december végi szerződésállományán belül az egyéb építményekre vonatkozó szerződések volumene 174 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A szakértő szerint ez azt jelzi, hogy ismét megindulnak az uniós forrásból végzett infrastrukturális beruházások, útépítések. Kérdés, hogy folytatódik-e a lakóépületek építésének felfutása, amire mindenképpen szükség lenne, mennyiségben és minőségben is komoly lemaradást kell behozni. Az elemző szerint azonban nem egyértelmű, hogy ilyen infrastrukturális felfutás mellett mennyi kapacitás marad épületek építésére, különösen, hogy a szakemberhiány súlyos problémát jelent az építőiparban. Minden második vállalat növekedésének gátjaként említi, hogy nem talál megfelelő munkaerőt.

Megmérték -  Feszl Frigyes 1860-ban készült tervei alapján épülő három pavilon egyikén dolgoznak a Városligetben 2017. február 6-án.

Az ingatlanosok szerint a lakásépítésekre kell figyelni

Jelentős javulást vár 2017-ben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője is, aki szintén az építőipari cégek megnövekedett szerződésállományát emelte ki. A szakember szerint az idén és jövőre is aktív lesz lakásépítési piac. A lakásépítés áfája azonban a jelenlegi szabályozás szerint csak 2019 végéig lesz 5 százalékos, ha utána esetleg emelkedik az adó, az visszavetheti a lakásépítési kedvet.

Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője úgy véli, hogy idén főleg a lakásépítéseknél és az irodaberuházásoknál juthatnak nagyobb szerephez az építőipari kivitelezők és az építőanyagipari cégek. A lakásépítés élénkülésének sok jele van, egyebek mellett az, hogy az ingatlanfejlesztők sorra hirdetik meg újabb lakóparkjaikat. Az elemző egyre súlyosabb gondként említette a kapacitáshiányt.

Tavaly 25 százalékkal nőttek a kivitelezési költségek, idén várhatóan további 10-15 százalékkal emelkednek, s ennek csak kisebb részét fogja átvállalni a kivitelező. Emiatt, valamint a kereslet folyamatos növekedése miatt az új építésű lakások további drágulására lehet számítani, bár az áremelkedés a tavalyinál kisebb ütemű, valószínűleg 5-8 százalékos lesz - fejtette ki Mester Nándor.

Az új lakások piacának bővülése megmozgatja majd a használtlakás-piacot is, ami egyben a lakásfelújítások számának növekedését eredményezi - hangsúlyozta kommentárjában Miavecz István, a PPG Trilak Kft. ügyvezető igazgatója.A szakember is úgy látja, hogy az építőipar további növekedésének legnagyobb gátja a szakemberhiány lesz, ami felerősíti az építőipari munkaerő képzésének fontosságát.

Forrás: MTI

Ábra: MTI

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©