Újabb szakasz készült el az M4 autóútból

Az Abony és Törökszentmiklós között 27 kilométeres szakasz megépülésével Szolnok megközelítése gyorsabbá és biztonságosabbá válik.

2022. február 23.

Az M4 gyorsforgalmi út építése 2017-ben kezdődött az Üllő-Cegléd szakasz építésével. Az azóta eltelt majd öt év óta már közel 92 kilométert használhatnak a közlekedők. Kétszer két sávon juthatnak el az M0-tól Abonyig és birtokba vehették a Berettyóújfalu- Nagykereki-országhatár közötti autópálya szakaszt is.

Az M4 gyorsforgalmi út Budapest-Abony közötti szakaszának folytatásában épülő Abony-Törökszentmiklós közötti szakasz kivitelezése 2019 nyarán indult. A 27 kilométeres gyorsforgalmi úton 4 csomópont épült Abony-keletnél, a Jászberényi és a Besenyszögi útnál, valamint Törökszentmiklós-nyugatnál. Az autósok komfortját két pihenő szolgálja: a Fokorú-pusztai egyszerű és a Szolnoki komplex pihenő, mely a későbbiekben benzinkúttal lesz bővíthető. A szakaszon 27 műtárgy épül, melyekből jelentősebbek a Zagyva feletti 168 méter és a Millér ér feletti 110 méteres hidak.

A projekt keretében új híd épült a Tiszára. A Tisza ártéri hídja 415 méter, míg a mederhíd, a Szapáry híd 758 méter hosszú. Ez utóbbi 8327 tonna súlyú, kétpályás, ortotróp pályalemezes, ferde gerincű, egycellás acél szekrényszerkezetekből áll össze. A teherviselő szerkezet összesen 644, átlagosan 13 tonna tömegű fő elem összeillesztéséből készült el. Legkisebb eleme 6,5 tonna, legnagyobb eleme 34,1 tonna. A híd Tisza feletti 148 méteres nyílásköze ebben a szerkezeti kialakításban Magyarországon rekordhosszúságú.

Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: Magyarország 2010-ben sebességet váltott a közúthálózat fejlesztése és a gyorsforgalmi úthálózat kiépítésében egyaránt. Ekkor még kevesebb, mint 1300 km-es volt Magyarországon gyorsforgalmi úthálózat hossza, mostanra már 1900 km fölé nőtt. Az elmúlt 3 évben már évente már több, mint 100 km autópálya és autóút épült. Fontos megemlíteni, hogy a beruházások nagy részét hazai forrásból sikerült megvalósítani, ami jelentős eredmény. Kiemelet feladatként kezeljük a megyei jogú városok a gyorsforgalmi úthálózatba történő bekötését. Az elmúlt 2 évben Eger, Salgótarján, Sopron, Szolnok, Szombathely és Veszprém is megközelíthető lett 2X2 sávon.  Terveink szerint néhány éven belül mind a 23 megyei jogú város 4 sávos úton lesz elérhető, ebből a munkából hátravan még Békéscsaba,  Kaposvár és Zalaegerszeg.

A szolnoki autósok is magasabb sebességre kapcsolhatnak., hiszen az M4 fejlesztésével a város közelebb került Budapesthez. A 2×2 sávos kialakítás miatt a térségben gyorsabbá és biztonságosabbá válik a közúti közlekedés és minden tapasztalat azt mutatja, hogy ez jótékony hatással lesz a város és a környék gazdasági életére.  A ma átadott beruházás tehát javítja az itt élők életminőségét, hozzá tud járulni a vállalkozások erősítéséhez, vonzó beruházási környezetet biztosít és munkahelyeket teremt.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásban valósult meg. A kivitelezést a Colas Közlekedésépítő Zrt., a Colas Hungária Zrt. és a Duna Aszfalt Zrt. végezte nettó 125,3 milliárd forint értékben.

NIF Zrt sajtóközlemény, 2022.02.23.

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©