Több mint ötmilliárd forintot költöttek Eger belvárosára

Közel négymilliárd forint uniós támogatásból, több mint ötmilliárd forintos beruházással újult meg a hevesi megyeszékhely történelmi belvárosa.

2015. szeptember 30.

Közel négymilliárd forint uniós támogatásból, több mint ötmilliárd forintos beruházással megújult az egri történelmi belváros; a 25 projektelemből álló rehabilitációs program zárórendezvényét szeptember 28-án tartották a hevesi megyeszékhelyen.

Rá is fért a városra a felújítás, hiszen Eger Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja. A régió egyre vonzóbbá válik, Eger kínálata folyamatosan gazdagodik, nem véletlenül kapta meg  a város idén az Év turisztikai települése elismerő díjat. Egert történelmi barokk belvárosa, Gárdonyi Géza munkássága, a katolikus egyház évezredes gondoskodása, a város török kori emlékei mind a kulturális turizmust segítik.

A statisztikák szerint Eger vendégforgalma 2010 óta az országos átlagot jóval meghaladó, mintegy 30 százalékos bővülést produkált. A külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 2010-2014 között 54 százalékkal emelkedett, a belföldieké 22 százalékkal bővült, és a tartózkodási idők is hosszabbodtak a szálláshelyeken.

Az egykori Szúnyog-köz helyén kialakított Végvári vitézek tere Egerben 2015. szeptember 26-án.

A beruházás

A 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszakban összesen 6,5 milliárd forintos támogatásból megvalósult 25 turisztikai projektből több igen jelentős: az egri vár fejlesztése, az Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont kialakítása, vag a városon keresztül a Bükkbe tartó kerékpárút-beruházás.

A több mint ötmilliárd forintos beruházás keretében megújult egyebek mellett a Dobó tér és az ott álló Minorita templom homlokzata, látogathatóvá tették a Valide Sultana török kori fürdőromot, parkolóház és kerékpárút épült. Megújult számos épület homlokzata, illetve utcákat, hidakat, közterületeket is felújítottak a rehabilitációs program részeként. A projekt 2012 nyár végén indult, és gyakorlatilag a város teljes belső része átépült.

Fotó: MTI/Komka Péter

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©