Norvégiában épül a világ legmagasabb fából készült épülete

Idén ősszel költözhetnek majd be az új lakók az ország nyugati részén található Bergen városában lévő 62 lakásos, 14 szintes házba.

2015. május 29.

A Norvégia nyugati partvidékén fekvő Bergenben épül a világ legmagasabb fából készült épülete. Ősszel költözhetnek majd be az új tulajdonosok a 62 lakásos, 14 szintes házba, amely "A fa" nevet kapta.

A Norvégia második legnagyobb városának központjában, a Puddefjord hídnál álló épület 51 méter magas, ami 19 méterrel több mint a jelenlegi csúcstartó fából készült épület, az ausztráliai fővárosban, Melbourne-ben álló tízemeletes, 32 méteres ház.

A ház látványterve

A norvég mezőgazdasági és élelmiszeripari minisztérium közleménye szerint az épületet modulokból építették, szerkezete ragasztott laminált faszerkezet, hivatalos nevén glulam. Ez a technológia igen környezetbarát, mivel megújuló alapanyagokat használ fel.

Számos magas épületet terveztek már fából Kanadában, Ausztriában, Norvégiában és Svédországban, de a bergeni az egyetlen, amelyet felépítettek. Lehet, a norvég ház nem sokáig tartja majd a rekordot ugyanis a tervek szerint jövő tavasszal kezdik építeni Bécs Seestadt Aspern nevű új városrészében a világ legmagasabb faházát. A 84 méter magas, 24 emeletes épületben egy szálloda, irodák, bérlakások, étterem és wellnessközpont is helyet kap.

A 2018-ra elkészülő épület a HoHo nevet viseli, ami a a német holz (fa) és hoch (magas) szavak rövidítéséből adódik. Más kérdés, hogy ténylegesen a magasház háromnegyede lesz fából, csupán az építőanyagok negyedét teszik ki egyéb anyagok.

Fotó: Sciencenordic.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©