Néhány jó tanács a kánikulára

2014. augusztus 15.

Kültéri építkezéseknél fel kell készülni, hogy nem mindig ideális a hőmérséklet, különösen igaz ez az igazi nyári kánikulai napokra. 

A munkások ilyenkor órákat töltenek a nap alatt, ami  - ha nem tesznek megfelelő munkavédelmi intézkedéseket - nagy egészségügyi kockázatot jelenthet. Öt egyszerű tipp, hogy túléljük az építkezésen egy ilyen napot:

1. Igyunk sok folyadékot!

Valószínűleg ez a legkézenfekvőbb, hogy "fokozzuk a folyadékbeveitelt", és ne csak akkor igyunk, ha nagyon szomjasak vagyunk. Egy megerőltető napon végzett munkavégzésnél azonban ez elég ritka alkalom. Minimum óráként vegyünk magunkhoz vizet (lehetőleg ne bubisot, az alkoholt meg felejtsük is el).

2. Ötözzünk megfelelően!

Könnyű és világos ruhát viseljünk. A sötétebb színek ugyanis jobban elnyelik a napfényt, így ezek a ruhadarabok gyorsabban felmelegszenek. Ha lehetséges, viseljünk olyan védőfelszerelést, ami a nedvességet elvezeti. Ha közvetlenül a napfényen dolgozunk, viseljünk napszemüveget.

3. Pihenjünk!

Ha úgy érezzük, szédülünk, émelyegünk, keressünk egy hűvös helyet, ahol le tudunk ülni. Ne féljünk beismerni, hogy minket is legyűrhet a tűző nap, és nincs olyan kérgesszívű főnök, aki ne engedélyezni pár perc pihenőt. Senki nem vigyáz helyettünk a testünkre rajtunk kívül.

Tanácsok átlagembernek - egy építkezésen nem mindent lehet betartani

4. Együnk rendesen!

A folyadékpótlást szinte mindenki tudja, azt kevésbé, hogy az evés is legalább ilyen fontos a kánikulában. Sokan elfelejtenek enni, pedig az elengedhetetlen az izzadsággal távozó só pótlásához, szóval semmiképpen ne hagyjuk ki az étkezéseket. Evéssel még a fáradságot is lehet kezelni.

5. Ne féljünk segítséget kérni!

Csak azért, mert mi tisztában vagyunk a hőség kezelésével, nem biztos, hogy munkatársunk tudja. Ha valaki összeesik mellettünk, hívjuk a mentőt, és miközben várunk rá, vigyük hűvös helyre.

Forrás: Equipmentworld.com

Fotó:  Equipmentworld.com, Ábra: MTI

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©