Magyarország egyik legmagasabb toronydaruja bontja majd a pécsi Magasházat

Várhatóan jövő februárban kezdődik meg Pécsen a 25 emeletes Magasház bontása. A kivitelező a bontás részleteit is elárulta. Összefoglaltuk a lényeget.

2015. december 09.

Az előkészítő munkálatok után várhatóan jövő februárban kezdődik meg Pécsett a 25 emeletes, magasház néven emlegetett épület bontása. A bontásről, melyről korábban mi is írtunk, most először árult el részleteket a kivitelező.

A negyedszázada üresen álló magasház bontási költségeinek 1 milliárd 256 millió forint összegű azonnali támogatásáról szeptember végén döntött a kormány. A baranyai megyeszékhely közgyűlése október végén jóváhagyta a pénzfelhasználás és az elszámolás részletes feltételeiről szóló szerződést.

A munkálatokat végző Strabag-MML Kft. - Land-Bau Kft. végzi. A kivitelező már el is kezdte az előkészítő munkákat. Ezek a magasház környezetében lévő köz- és lakóépületek felmérésével indultak meg. Megkezdődött az épület körüli 16 méteres védőzóna kialakítása is; a a pécsi Hungária út érintett szakaszának elterelése érdekében 100 méter hosszú ideiglenes elkerülő utat építenek. A gyalogosok számára védőtetős folyosó épül.

Az épületegyüttes bontását a toronyház déli oldalán található, életveszélyessé minősített "üvegvisszaváltó" épület elbontásával a napokban kezdik meg.

A magasház bontásának előkészüle 2015. december 3-án. Az épület körüli tizenhat méteres védőzóna kialakítása miatt egy új elterelő utat készítenek (MTI)

A bontás

A 25 emeletes épület bontása várhatóan 2016 februárjában kezdődik el és az év végéig befejeződik. A bontási munka a legfelső szinttől indul, az épületszerkezeti elemeket szétdarabolják. Ehhez az épület keleti homlokzatánál felállítják Magyarország egyik legmagasabb toronydaruját. Ez fogja a különböző gépeket, eszközöket és a lebontott anyagot mozgatni.

A balesetveszély csökkentése érdekében Magyarországon eddig nem használt, egy-két szint magasságú védőpalánk-rendszert húznak fel, amely a munkák haladtával folyamatosan lejjebb kerül. A palánk megakadályozza a bontási törmelék lehullását, valamint csökkenti a por- és zajterhelést. Előbbit vízporlasztással csökkentik a kivitelezők.

Több alkalommal mérik majd a fellépő zaj- és porterhelést  a Magasház környékén lévő közeli épületeknél. A környező utakat, járdákat a kivitelezők rendszeresen takarítják majd. A munkavégzés hétköznap 8-18 óra, szombaton 9-16 óra között zajlik, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig szünetel.

Munkások dolgoznak a pécsi magasház bontásának előkészületén 2015. december 3-án.

Magasház-történelem

A 25 emeletes magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintért megerősíttette, majd eladta a házat, amelynek hasznosítását többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült megtalálni.

Az átalakítására vonatkozó tervek mentén készült számítások eredménye mindig az volt, hogy az ingatlan rekonstrukciója és fenntartás többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének. A magasház állaga idővel ismét leromlott, a veszélyessé vált épületre 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Maros József építőmérnök, statikus korábban azt mondta: a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet. A bontott anyag jelentős hányadát újrahasznosítják, de nem az épület környezetében, hanem attól távol, lakott területen kívül.

A Magasház látképe egy 2014-es képen

Forrás: Pécsma.hu

Fotó: MTI/Sóki Tamás, Varga György

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©