Hamarosan elkészül a Wenckheim-kastély felújítása

2020. március 10.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították nemrég a Nemzeti kastélyprogramban újjászülető kastélyt.

Virág Zsolt a Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos februárban adott nyilatkozata szerint az átsorolás célja, hogy felgyorsítsa és egyszerűsítse a műemléki beruházás kivitelezését, mivel a különféle közigazgatási, szakhatósági folyamatok szokásos ügyintézési határidejét az intézkedés a töredékére csökkenti.

Az Ybl Miklós által tervezett, historizáló, neoreneszánsz stílusban épült szabadkígyósi Wenckheim-kastély Békés megye egyik legértékesebb műemléke, átadása után a térség turizmusának egyik legfontosabb pillére lesz majd, ez indokolta a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítását. A kastély felújítása belül és kívül is zajlik, jelenleg mintegy 40 százalékos a készültség foka, úgy tervezik, idén december végére elkészülnek a munkálatokkal.

Teljes megújuláson esik át a kastély

Felújítják a kastély főépületének teljes földszintjét, a pince egy részét, a főlépcsőházat és a kilátótornyot, valamint a főépület közvetlen környezetét. Az épületben kialakítanak egy interaktív családtörténeti kiállítást, valamint kávézót és ajándékboltot, a kastélyparkban pedig egy tematikus játszótér létesül.

A kastély a munkálatok miatt nem látogatható, de a kastélypark a felújítás alatt is nyitva áll az érdeklődők előtt.

A felújítás alatt álló Wenckheim-kastély Szabadkígyóson 2020. február 27-én.

A kastély kiállítása a 19. század második felének főúri életformáját mutatja be élményalapúan, a tárlat a Vendégségben Wenckheiméknél címet viseli majd. Különböző élményelemeket is kialakítanak: az úgynevezett napfényes műteremben különböző korabeli háttérrel, jelmezekben fényképezkedhetnek a látogatók, akik egy VR-szemüveg segítségével a kastély feletti repülés élményét is átélhetik.

Kipróbálható lesz a személyzeti hívócsengő-rendszer, és korabeli képeslapot is lehet írni egy preparált íróasztalon. Egy vetítőteremben a grófi családhoz vagy a kastélyhoz köthető régi filmeket fognak vetíteni.

Az épület 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból születik újjá, amelyet a magyar kormány további 1,5 milliárd forintot meghaladó hazai támogatással egészített ki.

A kastély története

A szabadkígyósi kastély 1875 és 1879 között Ybl Miklós tervei alapján épült, Wenckheim Krisztina kérésének megfelelően annyi ablaka volt, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak.

A második világháború után mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskola költözött a falak közé. A földszinten tantermek, az emeleten kollégium lett az eklektikus kastélyból. Az iskola 2011-ig működött itt.

Nemzeti Kastélyprogram

A Nemzeti Kastélyprogram és Várprogram keretében 39 műemlék (20 kastély és 19 vár) újul meg. Az épületek nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkcióval gazdagodnak annak érdekében, hogy adottságaikhoz igazodó módon megfejeljenek a kor turisztikai igényeinek. A szabadkígyósi kastély mintegy 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból születik újjá, amelyet a kormány több mint 1,5 milliárd forintos hazai támogatással egészít ki.

Forrás: MTI, Beol.hu, Wenckheim.hu

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©