Egymilliárdba kerül a pécsi magasház lebontása

2014. június 27.

A helyi önkormányzat birtokába került az 1989 óta üresen álló pécsi magasház az épület tulajdonosának számító gazdasági társaság felszámolása során. A város a lehető legrövidebb idő alatt szeretné lebontatni az épületet.

A város az épületet 2008 óta birtokló gazdasági társaság felszámolási eljárása során szerezte meg a létesítmény tulajdonjogát 25 millió forintért. A bontási munkálatokhoz állami támogatásra számíthat Pécs, mivel Orbán Viktor miniszterelnök korábban ígéretet tett arra, hogy egymilliárd forintot biztosít e célra.

A Magasház látképe a távolból

A magasház története

Az épületet szövevényes története 1974-ben kezdődött. Ekkor kezdték el építeni, majd 1976-ban adták át, és költöztek be az első lakók. Először 1983-ban észlelték a korrózió nyomait a vázszerkezetben, majd 1988-ban nyilvánították életveszélyessé. A lakók 1989-ben költöztek ki. 2003-ban 360 millió forintért erősíttette meg az épületet az akkori városvezetés, majd az önkormányzat eladta az ingatlant, de 2007-ben az újra visszakerült Pécs tulajdonába.

2008-ban az önkormányzat a spanyol Grupo Milton befektetői csoport projektcégének, a La Torre Kft.-nek egy ingatlancsomag részeként adza el az épületet, abban bízva, hogy az új tulajdonos hasznosítja azt.

A spanyolok végül nem tudták megvalósítani szándékaikat, sőt a bontási határozat tavalyi elrendeléséig többször is fel kellett szólítani a céget, hogy gondoskodjék az épület bekerítéséről, őrzéséről. Többször illetéktelenek hatoltak be a létesítménybe, emiatt olykor súlyos tárgyak, fém alkatrészek hullottak le a ház tövéhez, balesetveszélyt teremtve.

A pécsi önkormányzat már ez év elején jelezte: ha az épületet eddig birtokló La Torre Kft. felszámolás alá kerül, akkor az önkormányzat meg kívánja szerezni a létesítményt, hogy azt később - kormányzati támogatások felhasználásával - lebontassa.

A Baranya Megyei Kormányhivatal a veszélyessé vált épületre tavaly ősszel adott ki bontási határozatot, amely ez év elején vált jogerőssé. Az ingatlan tulajdonosa elkészítette a bontási tervet, a dokumentum tavasszal vált jogerőssé.

Kilátás a magasház tetejéről

A bontás részletei

A bontás részleteiről a polgármester az épület tövében rendezett sajtótájékoztatón nem akart több részletet megosztani, csak annyit, hogy az egyik legfontosabb szempont, hogy a környéken élők számára a lehető legkisebb kellemetlenséggel és kényelmetlenséggel járjon a bontás. A bontás befejezésének dátumára sem adott pontos időpontot, a lehető legnagyobb sebességre akarnak kapcsolni.

Az április közepén megjelent sajtóhírek még nyári munkakezdésről, és októberi befejezésről szóltak, fél éves projektidővel. Akkor a részletekről nyilatkozott az ügy akkori kormánymegbízottja: csak olyan súlyú terhelésre lehet számítani, mint egy nagyobb építkezésen, robbantásról szó sem lehet. A bontás a terv szerint szintről szintre halad leginkább hétköznapokon normál munkaidőben. Egy toronydaru emeli le egyben az elemeket, majd teszik azokat teherautókra. Egy nap maximum tíz nyergesvontató hagyja el a Megyeri teret a 6-os út irányába. A darabolást Pécstől távol végzik.

Maros József, építőmérnök szerint az építmény bontása, és elemeinek, törmelékeinek elszállítása egymilliárd forintba is kerülhet. Véleménye szerint a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet.

Forrás: MTI, Pécsma

Fotó: MTI, Fotó: Varga György

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Hazai energetikai hírek

Egy lépéssel közelebb a magyar-szerb gázvezeték, fejlődik az észak-dunántúli áramhálózat, a pécsi hőerőmű egykori hulladékából építőanyag készülhet.

Hazai céges hírek

Többmilliárdos beruházással bővít a CE Glass csoport, a Strabag gyártásirányítási rendszert fejleszt, a Hörmann jó évet zárt idehaza.

Új anyagmozgató a Doosan kínálatában

A nemrég bemutatott 25 tonnás DX250WMH-5 után ezúttal a 23 tonnás DX230WMH-5 típusjelű modellel bővült a Doosan termékpalettája.

Hazai hírek

Nyíregyházán kulturális negyed, Debrecenben új irodaház építése indul. Tatabányán új szakképzési központot adtak át augusztus végén.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©