Egyiptom nagyot dob a szélenergia terén

2015. június 03.

A Siemens történetében legnagyobb megrendelése a vállalat reményei szerint hozzá fog járulni a belföldi piacon gyengélkedő gázturbina üzletág újbóli felvirágoztatásához. Új típusú gázturbinájából a Siemens eddig 48-at értékesített, az egyiptomi megrendelés pedig 24-re szól.

A gázturbinákat három erőműbe építik be Egyiptomban, amelyek a Siemens állítása szerint a legnagyobbak lesznek a világon. Az Egyiptomnak értékesített gázturbina típussal a Siemens Bajorországban is épített gázturbina-erőművet, ezt azonban a megújuló energiaforrások által támasztott konkurencia miatt jövőre be kell majd zárni. 

Szerelik a szélkereket (illusztráció)

A német vállalat a gázüzemű erőművek mellett 12 szélerőmű-parkot is épít Egyiptomban: a Szuezi-öböl térségébe és a Nílustól nyugatra fekvő területekre összesen mintegy 600 szélturbinát telepítenek együttesen 2 gigawatt áramtermelő kapacitással. A projekt része egy ezer ember betanítását és foglalkoztatását biztosító szélturbina rotor gyártó üzem felépítése is, amelyet a tervek szerint 2017 második felében helyeznek üzembe.

A beruházást a Siemens Financial Services finanszírozza, valamint német és dán exporthitel ügynökségek támogatják. A teljes projekt várhatóan 38 hónappal a finanszírozás lezárulta után készül el.

A 87 milliós lakosú Egyiptom az utóbbi évtizedek legnagyobb energiaválságával küzd, Kairóban rendszeresek az áramkimaradások. Az elöregedett, állami tulajdonú hálózatok nem tudják kiszolgálni a meredeken növekvő villamosenergia-keresletet. A Siemens energiaipari beruházásai 15,4 gigawattal, mintegy 50 százalékkal növelik Egyiptom áramtermelési kapacitását. 

Fotó: 3.bp.blogspot.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©