Egyiptom nagyot dob a szélenergia terén

Nyolcmilliárd euró értékben épít gáz- és szélenergiával működő erőműveket Egyiptomban a német Siemens gépipari konszern. Összefoglaltuk a lényeget.

2015. június 03.

A Siemens történetében legnagyobb megrendelése a vállalat reményei szerint hozzá fog járulni a belföldi piacon gyengélkedő gázturbina üzletág újbóli felvirágoztatásához. Új típusú gázturbinájából a Siemens eddig 48-at értékesített, az egyiptomi megrendelés pedig 24-re szól.

A gázturbinákat három erőműbe építik be Egyiptomban, amelyek a Siemens állítása szerint a legnagyobbak lesznek a világon. Az Egyiptomnak értékesített gázturbina típussal a Siemens Bajorországban is épített gázturbina-erőművet, ezt azonban a megújuló energiaforrások által támasztott konkurencia miatt jövőre be kell majd zárni. 

Szerelik a szélkereket (illusztráció)

A német vállalat a gázüzemű erőművek mellett 12 szélerőmű-parkot is épít Egyiptomban: a Szuezi-öböl térségébe és a Nílustól nyugatra fekvő területekre összesen mintegy 600 szélturbinát telepítenek együttesen 2 gigawatt áramtermelő kapacitással. A projekt része egy ezer ember betanítását és foglalkoztatását biztosító szélturbina rotor gyártó üzem felépítése is, amelyet a tervek szerint 2017 második felében helyeznek üzembe.

A beruházást a Siemens Financial Services finanszírozza, valamint német és dán exporthitel ügynökségek támogatják. A teljes projekt várhatóan 38 hónappal a finanszírozás lezárulta után készül el.

A 87 milliós lakosú Egyiptom az utóbbi évtizedek legnagyobb energiaválságával küzd, Kairóban rendszeresek az áramkimaradások. Az elöregedett, állami tulajdonú hálózatok nem tudják kiszolgálni a meredeken növekvő villamosenergia-keresletet. A Siemens energiaipari beruházásai 15,4 gigawattal, mintegy 50 százalékkal növelik Egyiptom áramtermelési kapacitását. 

Fotó: 3.bp.blogspot.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©