A három legjobb beruházás New Yorkban mostanában

New Yorkban sosem áll meg az élet a beruházások területén sem. Összeszedtük, melyik beruházások keltették fel legjobban a figyelmünket az elmúlt hetekben.

2014. november 11.

Három nagyszabású projekt is bekerült a hírekbe az elmúlt hetekben New Yorkkal kapcsolatban. Az új Világkereskedlemi Központ, a hozzá kapcsolódó metróállomás, és a város legmagasabb lakótornya is felkeltette a szakmán túli közönség érdeklődését. Mutatjuk, mit kelll tudni róluk.

1. New York-i Világkereskedelmi Központ

Több mint 13 évvel az eredeti tornyainak 2001. szeptember 11-én történt lerombolása után november 3-án újranyitott a New York-i Világkereskedelmi Központ. Ekkor kezdték meg a Condé Nast kiadóvállalat alkalmazottjai a beköltözést az új, 104 szintes One World Trade Center toronyba, amely ma az Egyesült Államok legmagasabb épülete. A 3,8 milliárd dollárból felhúzott felhőkarcoló építkezési munkálatai nyolc évig tartottak. Az épület belterületének 60 százalékát sikerült eddig kiadni.

Az amerikai függetlenségi nyilatkozat évére emlékeztetően 1776 láb (541 méter) magas épület egy komplexum részét képezi, amelyhez hozzátartozik két négyszögletes emlékzuhatag az összedőlt ikertornyok alapjának helyén és az idén átadott múzeum is. A későbbiekben egy, a nagyközönség által látogatható kilátóteraszt is át fognak adni a One World Trade Center tetején.

Patrick Foye, a helyreállított Világkereskedelmi Központ-együttest birtokló kikötői hatóság vezérigazgatója a tornyot "Amerika legbiztonságosabb irodaépületének" nevezte a toronyházat. a megnyitón A Condé Nast öt szintet elfoglalva 175 munkatársát költözteti be a héten a toronyba, őket később 3200-an követi. A bérlők közé tartozik többek közt egy reklámcég, a szövetségi intézmények logisztikai kiszolgálására szakosodott hivatal is.

2. Fulton Center metróállomás

Kilenc föld alatti vasútvonal találkozik New York új, hétfőn üzembe helyezett gigantikus metrócsomópontján, amely a Világkereskedelmi Központot köti össze a város többi részével. A 1,4 milliárd dollárból (345 milliárd forint) épült Fulton Center a legújabb digitális technológiát és dizájnt ötvözi a százéves állomásokkal.

A komplexum része egy látványos átrium, amelyet a város új fontos közterének szánnak, nem csoda, hisz összesen kilenc metróvonal fut itt össze. Az utcaszinten található épület belső tereit természetes napfény világítja meg, amely az alulnézetből emberi szemre hasonlító, a tervezők által oculusnak nevezett acél-üveg felépítményen keresztül érkezik. A klimatizált, energiatakarékos épületkomplexumot avantgárd alkotások színesítik.

A Fulton Centert az új Világkereskedelmi Központ jelenleg még építés alatt álló előcsarnokával százméteres folyosó fogja összekötni, ahogyan a New Jerseybe induló vonatokkal is. A projekt része egy korai "felhőkarcoló", a 125 éves, kilencemeletes Corbin Building felújítása is, amelynek eredeti alapkövét a mozgólépcsők között tették közszemlére.

A november 10-én hajnalban üzembe helyezett Fulton Center építése korántsem volt zökkenőmentes. Először a 2011-es szeptemberi terrortámadásban sérült meg öt metróállomás, majd 2012-ben a Sandy hurrikán következtében több alagutat is elárasztott a víz. Az építési költségek 90 százalékát a szövetségi kormányzat állta, a maradék összegről New York állam gondoskodott. 

3. 432 Park Avenue lakóház

A több mint egymilliárd dollárból készülő, új a manhattani Park Avenue-n épülő apartmanházban 16,96 millió dollárnál kezdődnek az öröklakások árai. A házban a 320 négyzetméteres szolid két hálószobás lakástól a hét fürdőszobás, könyvtárral is ellátott luxuslakosztályig többféle öröklakástípus közül lehet válogatni. A lakások 3,8 méteres belmagasságúak, a konyhák és a fürdők márvánnyal borítottak. A hatalmas üvegablakokkal körbevett toronyból kitűnő kilátás nyílik a városra.

A 425,5 méteres épület New York második legmagasabb tornya az 541 méteres One World Trade Center után. A Rafael Vinoly tervei nyomán jövőre elkészülő felhőkarcoló az Empire State Buildingnél és a Chrysler Buildingnél is magasabb. Egyelőre - otóber közepén - azzal került be a hírekbe, hogy elkészült a legfölső, 96. emelet betonozása. "Ez New Yorkról és New Yorknak szól. Az volt a cél, hogy valami időtlen, örökbecsű dolog készüljön, ami nem megy ki a divatból" - nyilatozta ekkor a karcsú, hasáb alakú toronyról a tervező.  

Fotók: Thinkstockphotos.com (címlap), MTI/EPA/Stephen Chernin, MusikAnimal (Wikipédia), Louis B (Wikipédia)

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©