Vízfelületen úszó vasbeton-szerkezetek

2017. március 30.

A "vízből nyert telekre" könnyűszerkezetes építmény húzható fel. A folyami vizeken használható - moduláris jellegű - úszó, de a vízfenéken rögzített vasbeton-szerkezetek teherbírása nagy és rajtuk környezetbarát technológiákat lehet alkalmazni.

A projekt egyik legfontosabb eleme a megelőző kutatás, amely többek között az úszóművek vízépítési és hajózási sajátosságaival összefüggő új tudásanyag megszerzésére irányul. A gyártáshoz szükséges infrastruktúra Dunaújvárosban épül ki, a Duna-parti gyártási helyszínről viszont Magyarország bármely Duna menti pontjára lehetséges az úszómű elemeinek vízi úton történő szállítása, emellett Dunaújvárosban a fejlesztés megvalósításához szükséges szakképzett munkaerő is rendelkezésre áll.

IBA Hamburg

A konzorcium vezetője az Amitis Mérnöki Kft., magasépítési és környezetvédelmi feladatok ellátásában tapasztalt mérnöki vállalkozás. A konzorcium tagjai a Ferrobeton Zrt. előre gyártott betonelemeket gyártó cég, több mint 10 éves betongyártási tapasztalattal, valamint az FM Projekt Kft., elsősorban magasépítési, tervezői és mérnök szakértői feladatok ellátásával foglalkozó, számos ingatlan és infrastruktúra-fejlesztési projektben szerepet vállaló vállalkozás.

A mintegy 1,574 milliárd forint összköltségű projekthez a konzorcium a Széchenyi 2020 pályázati rendszer Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 906,60 millió forint támogatást nyert. A fejlesztés az Európai Unió és a magyar állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával jön létre, a projekt várhatóan 2018. október 31-én zárul.

Forrás: MTI

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©