Nemzetközi megújuló energia-ipari hírek

Ausztriában áramtermelő olajvezetéket helyeztek üzembe, Hollandiában pedig hasonló bicikliutat. Közben Kalifornia nagy lépésre készül.

2018. szeptember 24.

Ausztriában áramtermelő olajvezetéket helyeztek forgalomba, Hollandiában pedig hasonló bicikliutat. Közben Kalifornia nagy lépésre készül. Megújuló energia-ipari körkép a nagyvilágból.

Ausztria - áramtermelő olajvezeték

A nagy szintkülönbséget kihasználva egy alpesi olajvezetékben kezdték meg szeptember második felében villamos áram előállítását Ausztriában, a világon elsőként. A Transalpine Ölleitung (TAL) társaság Salzburg közelében szerelt be egy áramtermelő turbinát a trieszti kikötőből ausztriai, németországi és csehországi finomítókat nyersolajjal ellátó vezetékbe, amely 237 méteres szintkülönbséget küzd le a Selbentauern-hágó és Mittersill település között. 

Az 1335 méteres magasságban beszerelt és egy generátorhoz csatlakoztatott 2,5 megawattos turbina évi 11,5 gigawattóra áramot termel az 1572 méteres magasságból érkező kőolaj esési energiáját kihasználva. Ennyi áram mintegy 3000 háztartás elektromosáram-szükségletét, más megközelítésben a vezetékrendszer ausztriai szakaszának működtetéséhez szükséges energia 12 százalékát fedezi.

A világon egyedülálló erőmű ugyanazon az elven működik, mint egy hagyományos vízerőmű, "csak éppen az olaj lassúbb a víznél". Környezetvédelmi okokból az erőmű köré egy speciálisan bélelt medencét építettek, és felszereltek lavinavédelmi rendszert is. A beruházás három év alatt készült el 11 millió euróból (3,5 milliárd forint). Az 1967-ben épült TAL-vezetéken tavaly 42,4 millió tonna nyersolaj haladt át.

Hollandia - műanyag hulladékból kerékpárút

Először tekerhettek végig holland kerékpárosok szeptember közepén a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútján, amelyet az évi több millió tonna műanyaghulladék csökkentése céljából építettek. Az 1300 lakosú észak-hollandiai Zolle városában épült 30 méter hosszú útszakaszhoz 218 ezer darab műanyagpohárnyi vagy 500 ezer darab műanyagkupaknyi műanyaghulladékot használtak fel. 

Becslések szerint kétszer-háromszor tartósabb, mint bármilyen hagyományos út. Az út mentére szenzorokat helyeztek el, hogy nyomon kövessék, hogyan viselkedik a használat során, mérik a hőmérsékletét, tartósságát és azt, hogy hány kerékpáros halad át rajta.

Készítői szerint ez a világ első okoskerékpárútja. "Ez az első prototípus egy nagy lépés egy újrafelhasznált műanyaghulladékból készült, fenntartható és jövőbiztos út felé" - hangoztatta Anne Koudstaal és Simon Jorritsma, az út két megálmodója közleményében. Az út a holland KWS útépítő cég, a Wavin csőgyártó cég és a francia Total kőolajipari vállalat közös kezdeményezése. Guus Velder környezetvédelmi szakértő az anyagok újrahasznosítása felé tett pozitív lépésként értékelte elkészültét.

Novemberben elkészül egy második hasonló útszakasz Giethoorn városában is, és további teszthelyeket keresnek a műanyagút számára a legkülönbözőbb helyszíneken, köztük parkolókban, vasútállomásokon és járdákon. A holland kormány elkötelezte magát arra, hogy felére csökkenti a nyersanyagok használatát 2030-ra, és felgyorsítja az újrahasznosítást. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint évente mintegy nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül a világ óceánjaiba, elpusztítva a tengeri életet, és bekerülve az emberi táplálékláncba.

Az új út használat közben

Kalifornia - az áramfogyasztás átalakítása

Teljes mértékben megújuló energiákkal fogja biztosítani az áramellátást Kalifornia 2045-re. Jerry Brown kormányzó szeptember közepén írta alá az erre vonatkozó törvényt.  Ezzel Kalifornia elérheti a párizsi klímaegyezmény céljait, és még azon felüli célkitűzéseket is - fejtette ki Brown. "Nem lesz egyszerű. Nem azonnal következik be. De meg kell történnie" - fogalmazott a politikus. 

A legsűrűbben lakott amerikai állam áramfejlesztőit első lépésben 2030-ig 60 százalékban megújuló áramforrásokra, például szél- és napenergiára fogják cserélni. Majd 2045-re tervezik elérni, hogy 100 százalékban széndioxid-mentes legyen az áramellátás. Önállóan tekintve Kalifornia a világ ötödik legnagyobb nemzetgazdasága, a klímaváltozás elleni harc egyik élenjáró résztvevője. Brown a héten nemzetközi környezetvédelmi csúcstalálkozót tart San Franciscóban. Saját kezdeményezéseken és határozatokon keresztül az állam egyértelműen szembeszáll Donald Trump amerikai elnök környezetvédelmi politikájával.

Forrás: MTI

Fotó: Plasticroad.eu

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©