Már gyártják a szálcementet Nyergesújfalun

2015. augusztus 24.

A dán tulajdonú Cembrit Kft. 7 milliárd forintos beruházással újjáépítette nyergesújfalui gyárát. A próbagyártás megindult, az üzemben az éles induláskor évente 20 ezer tonna színes szálcement burkolólapot gyártanak majd.

A beruházásban modernizálták a társaság 20 ezer négyzetméteres alapterületű üzemcsarnokát és a legkorszerűbb technikát telepítették az épületbe. Az éles termelés beindításához a 62 fős létszámot 100 főre növelik. A kiépített kapacitás évi 35 ezer tonna burkolólap gyártását teszi lehetővé, illetve igény esetén még egy gépsor beállításával ez a mennyiség megduplázható.
 
A gyártott szálcementben a cementmassza közé különféle műszálakat, illetve cellulózt és festékanyagot kevernek. A festett, illetve anyagában színezett homlokzati burkolólapok előnye, hogy rendkívül időjárásállóak, az építészek tervei alapján legyártott elemek épületenként egyedi megjelenést biztosíthatnak. A termékek túlnyomó részét külföldön értékesítik, főleg a skandináv országokban.

Cembrit homlokzatburkolás

Cembrit és Nyergesújfalu
 
A Cembrit Kft. 2013-as árbevétele 472 millió forint volt, 2014-ben a bővítés miatt nem termeltek. A burkolólapok gyártásának megkezdésével 10 milliárd forintra nőhet az árbevétel, a második gépsor beindításával pedig a 20 milliárd forintot is elérheti.
 
Nyergesújfalun 1903-ban épült fel a világ második eternitgyára, amely az anyag feltalálója, az osztrák Hatschek Lajos tulajdonában volt. Az általa feltalált tetőfedő lemeznek ő adta az eternit elnevezést, amely az örökké jelentésű latin szóból származik és az eternitpala tartósságára utal. A gyárat 1949-ben államosították, majd 1995-ben ismét a Hatschek család tulajdonába került, mely 2004-ben adott túl rajta. A jelenlegi cég 2004-ben kezdte meg a szálcement gyártást, melyet 2008-ban felvásárolta a dán Cembrit Holding.
 
Az anyavállalatnak Európa több mint 20 országában van leányvállalata, 5 országban termelőüzeme 1100 alkalmazottal. A Cembrit-csoport 2014-es árbevétele 1,1 milliárd dán korona volt, meghaladta a 45 milliárd forintot.

Fotó: Cembrit.hu

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©