Cél a sokoldalúság

Hogyan növekedhet egy magyar kkv? Válaszolnak Szemerei Károly és Králl Ágnes, az Agrolánc vezetői.

2022. július 04.

Kövesdy Gábor (MAÉP): Megnéztem az interjú előtt a jelenleg elérhető, 2020. évi gazdálkodási adataikat. Az árbevételük 2,7 milliárd volt, az eredmény 192 millió. Aztán megnéztem egy nemzetközi cégminősítő rendszert is, hogy mit mutat önökről: rendkívül stabil besorolást kaptak. Elégedettek a tulajdonosok?

Szemerei Károly: Nem. Az a helyzet, hogy az elmúlt 2-3 év alatt a COVID-járvány erősen hatott a cég működésére, nehéz időszakot hagytunk a hátunk mögött. Jelentősebb árbevételt, nagyobb eredményt érhettünk volna el, ha a vírus nem tör rá a világra, de azért úgy vélem – összehasonlítva cégünket a konkurenciával –, ez így is szép teljesítmény. Ahogy említettem, lehetett volna jobb is, a 2021-es számaink ennél kedvezőbbek. 2021-ben árbevétel szintjén közel 200 millióval magasabb értéket, majdnem 3 milliárd forintot érünk el. Úgy gondolom, a következetes piaci magatartásunk, a széles termékkörünk, a kollégáink odaadó munkája együtt vezettek eredményre ebben a nehéz időszakban is.

MAÉP: Elsősorban a mezőgazdasági és kommunális gépek piacán erős a jelenlétük, de – ha jól tudom – most kifejezetten nyitnak az építőipar felé. Eddigi értékesítésüknek melyek a domináns elemei, melyek a meghatározó termékek?

Králl Ágnes: Értékesítésünk meghatározó termékei továbbra is a legrégebben forgalmazott alapgépek és munkaeszközök, amelyekre megközelítőleg 32 évvel ezelőtt kötöttünk kizárólagossági szerződéseket. A legnagyobb darabszámban értékesített gépeink jelenleg az Antonio Carraro traktorok és a Gianni Ferrari professzionális fűnyíró gépek, lényegében ennek a két gyártónak, márkának számos modellcsaládját értékesítjük, és az értékesítés döntő hányadát e gépek, illetve az ezen gépekhez tartozó, más gyártóktól származó munkaeszközök teszik ki. Miután a traktor önmagában munkavégzésre még nem elegendő, az alapgépet számos, magas minőségi színvonalú és hatékony munkát lehetővé tevő, elsősorban északolasz gyártmányú adapterrel egészítjük ki. A kulcsmárkák megtartása mellett az idők során jelentős változáson ment keresztül mind a termékpaletta, mind az értékesített gépek darabszáma, hiszen a termékkört kiegészítettük első körben járdatisztító seprőgépekkel, az utóbbi időben pedig nagy teljesítményű úttisztító berendezésekkel. A termékkör szélesítésében jelentős előrelépést hozott az amerikai Toro márkaképviseleti jog 2006. évi elnyerése, hiszen ezáltal ipari igénybevételre tervezett fűnyírógépekkel, speciális kertészeti fenntartó berendezésekkel egészült ki a portfóliónk. Az utóbbi években kifejezetten megnövekedett a piaci igény a hatékony kertészeti, kertépítési munkákra kifejlesztett és a hazai építőipari piacon is versenyképes Toro Dingo multifunkcionális minirakodókra.

Szemerei Károly és Králl Ágnes

Sz. K.: Amikor elindultunk a 90-es években, nagyon kicsi volt a piac, éves szinten csupán néhány darabos értékesítésről tudtunk beszélni. Fokozatosan kellett felkutatnunk a piacon azokat a pozíciókat, ahol létjogosultsága van az általunk forgalmazott gépeknek. Ezen szegmensek egyike az önkormányzati szektor, ahol elsődleges cél a városfenntartás, és ahol szerepet kapnak az ipari fűnyíró gépek, seprőgépek, a különböző multifunkcionális és monofunkcionális gépek. Termékkörünk másik fontos felvevőpiaca a speciális mezőgazdasági termelés, az ültetvénygazdálkodás, ahol az Antonio Carraro traktorok egyértelmű versenyelőnnyel rendelkeznek. A szőlő- és gyümölcsszektorban, illetve a kertészeti ágazatban jellemző az intenzív telepítésű ültetvények dominanciája. Ehhez a művelési formához speciális műszaki tulajdonságokkal rendelkező traktorok szükségesek, tehát szűk nyomtáv, rövid tengelytáv, nagy lóerő viszonylag kis méretben összerakva, és mindez ötvözve a megfordítható kormány-ülés technológiával azt eredményezi, hogy az Antonio Carraro traktorcsalád szinte egyedülálló a maga kategóriájában. Nem beszélve arról, hogy ezek a világ egyik legszebb traktorai. Hasonló megközelítésben, más-más működési területen ezt az innovatív technológiai sort egészítették ki a termékpalettánkon a Fayat francia gyártmányú seprőgépek, valamint a Toro ipari gépek is, amelyek a zöldterület-fenntartással, kertépítéssel foglalkozó és az építőipari szakemberek számára is megoldást kínálnak a munkaerőhiány okozta problémákra. Sőt a Toro prémiumkategóriás gépek használatával a termelékenység is jelentős mértékben növelhető.

MAÉP: Ezen a ponton érdemes beszélni a Toro Dingóról, amely modell ezt a sokoldalúságot – tudomásom szerint – a legjobban képviseli.

Sz. K.: Valóban, a Toro Dingo termékcsalád olyan multifunkcionális kisgép, amelynek kompakt mérete és teljesítménye mellett a sokoldalúsága is figyelemre méltó. A több mint negyven csatlakoztatható eszköz segítségével gyakorlatilag nincs olyan kertészeti vagy építőipari feladat, amelynek elvégzésére ne lenne alkalmas, legyen szó akár tereprendezésről, árokásásról, gödörfúrásról, síkelőkészítésről, belső bontási munkálatokról, betontörésről, betonkeverésről vagy egyszerű anyagmozgatásról. Az alapgéphez gyorscsatlakozók segítségével lehet a megfelelő adaptert illeszteni, amely ezután professzionális céleszközzé válik. A hidrosztatikus hajtású gép kezelése egyszerű és biztonságos. A kezelő az eszköz mögött állva biztonságos távolságból, ugyanakkor tökéletes rálátással tudja üzemeltetni a csatlakoztatott eszközöket. A modellnek gumihevederes vagy standard négykerekű változata egyaránt létezik.

Kifejezetten praktikus azokon a munkaterületeken, ahol kevés emberrel kell komplex feladatokat megoldani. Robusztusabb kialakítású, keskeny és extra széles nyomtávú változatban is elérhető. A gép tömegközéppontja alacsonyan helyezkedik el, így segítségével a munkavégzés stabil és biztonságos. A közelmúltban a Dingo teljesen elektromos változatát is gyártani kezdte a Toro, így kifejezetten beltéri feladatokra is kényelmesen és biztonságosan használható.

Az építőiparban elsősorban olyan helyeken tudják kiaknázni a gépben rejlő adottságokat, ahol nagyobb gépek használata nem jöhet számításba a súlykorlátozás vagy a méretkorlátozás miatt. A kisebb, rendkívül kompakt és fürge kerekes modellek akár elektromos kivitelekben is tökéletes választásnak bizonyulnak a beltéri munkafeladatok megkönnyítésére, belső bontáshoz, épületek felújításához vagy a kültéri szűk, keskeny helyeken felmerülő munkákhoz. A közepes méretű gumihevederes járószerkezetű modellek hidraulikus teljesítménye kategóriájukban kimagasló, ami legtöbbször szűk keresztmetszet az ilyen típusú gépek esetében.

Toro - eDingo 500

MAÉP: Dolgoznak lakossági és vállalati piacra is. Mennyire jelentős a lakossági értékesítés?

K. Á.: Gépeink számára egyre jelentősebbnek ítéljük a lakossági piacot, ezért született a közelmúltban az a döntésünk, hogy nyitunk a lakossági felhasználók felé is. Korábban az értékesítésünk döntő hányada, mintegy 95-98%-a a professzionális vállalati felhasználói kör felé irányult. Ugyanakkor a Toro gyártónak kifejezetten otthoni felhasználásra tervezett termékei is vannak, vagyis lehetőség nyílt arra, hogy a lakossági felhasználók felé mozduljunk el, és ezt meg is tettük egy-másfél évvel ezelőtt. Tisztán elektromos ipari gépeink eddig is kedveltek voltak, főleg önkormányzatok és településfenntartással foglalkozó szakemberek számára, de most arra készülünk, hogy a modern akkumulátortechnológiát a lakossági szektorban is megismertessük.

MAÉP: Döntésük előtt nyilván fölmérték a piacot. Egy stagnáló piacon szeretnének részesedést szerezni vagy maga a lakossági szegmens növekszik most?

Sz. K.: A lakossági piac komoly növekedési pályán van, és minőségében is ugrásszerű változás tapasztalható. Azok a kiskertek, amelyeken korábban éppen, hogy csak füvet nyírtak vagy összegereblyézték a lombot, a COVID ideje alatt valósággal kivirultak, tulajdonosaik láthatóan sokkal magasabb igényeket támasztanak a szépség, szép környezet iránt, és a kertészkedést érezhetően magasabb színvonalon végzik, amihez a megfelelő gépeket is szeretnék megvásárolni. Ez új piaci lehetőségeket teremt számunkra, és az új igények kielégítésére megvannak a palettánkon a kifejezetten prémium kategóriás gépek. Ezekkel a gépekkel egy olyan szegmensbe jutunk, amely tartósan erősödhet a következő időszakban.

MAÉP: Említették, hogy több mint 30 éves a cég, ‘90-ben alakult. Ha lehet ezt mondani, szinte együtt fejlődtek a magyar kapitalizmussal. Tudnának-e korszakhatárokat említeni az elmúlt 32 évből – akár a magyar gazdaság fejlődéséből, és ezzel párhuzamosan az önök cégének az életéből.

Sz. K.: Említettem, hogy a kezdet, mint általában, nálunk is nagyon nehéz volt. Gyakorlatilag a túlélésért folyt a harc, a boldogulásért, a család fenntartásáért, a megélhetésért. Összesen hárman voltunk akkor a cégben, és nehéz lenne arról beszélni, hogy bármilyen hatással lettünk volna a piacra. Ez az első időszak megközelítőleg 10 évig tarthatott, amikortól fokozatosan rádöbbentünk, hogy minőségben előre kell lépünk, mert a piac már ezt igényli. Ez az akkori magyar valósággal is találkozott, mert lassan növekedni kezdett a fizetőképes kereslet, magasabb lett az életszínvonal, drágább traktorra, profi fűnyíróra is keletkezett igény, tehát az emberek már elsősorban gépekkel dolgozhattak mind a magán-, mind a vállalati szektorban. Lényeges változást azonban a különböző pályázatok megjelenése hozott. Annak idején PHARE pályázatoknak hívták, és ezekben arattuk az első nagy sikereinket mind árbevétel-növekmény, mind ismertté válás szempontjából. A 90-es évek végén elnyertünk egy 9 traktoros szállítást, ami abban az időszakban óriási dolog volt, ez volt az első igazán nagy lépés a későbbi sikerek felé vezető úton. Egyébként akkor is a finanszírozás volt a legnagyobb probléma, forgótőkében továbbra sem dúskáltunk.

A 2000-es évek elejétől indultak a kertészeti géptámogatások és egyéb tematikus géppályázatok, amelyeken nekünk kedvező módon, a mi palettánkon szereplő gépekre is lehetett pályázni, akár a szőlő és gyümölcs szektorban, akár a fóliás és üvegházas termelési szakágakban. Nagyon sok pályázat volt, a 30-40-50%-os intenzitású vissza nem térítendő támogatások rendkívül sokat jelentettek az alulgépesített vagy régi berendezésekkel dolgozó gazdálkodók számára.

MAÉP: Mikor jött el az a pillanat a magyar gépkereskedelem történetében, mikor exkluzív szerződéseket tudtak kötni a szereplők? Valamilyen gazdasági stabilitás azért kellett ahhoz, hogy egy külföldi gyártó valakivel ilyen szerződést kössön.

Sz. K.: Nem feltétlenül kellett gazdasági stabilitás.

K. Á.: Így van, hiszen nekünk az első pillanattól kezdve exkluzív szerződéseink voltak. Mind a mai napig az 1990-ben megkötött szerződések alapján dolgozunk a két legfontosabb beszállítóval, tehát az Antonio Carraro és a Gianni Ferrari céggel. Ez komoly dolog. Azt szoktuk mondani, hogy nagyon kevés olyan cég található ma a magyar piacon, amely 1990-ben elkezdett valamit, és még mindig ugyanazt a tevékenységet folytatja. A Toro amerikai gyártó vállalattal is a kapcsolatfelvétel kezdetétől, 2006-tól rendelkezünk kizárólagos szerződéssel, és a közelmúltban nyertük el, 2018 után 2021-ben is a világ legjobb Toro márkakereskedője megtisztelő címet. Ez a kitüntető cím nemzetközi viszonylatban az összes Toro márkát forgalmazó értékesítő közül emel ki bennünket immár második alkalommal, és egy olyan nemzetközi elismerést jelent, amire rendkívül büszkék vagyunk.

Sz. K.: Nagyon fontos a kizárólagosság, mert a magyar vevő néha – a legenyhébb kifejezéssel élve – „furfangos”. Meglátja Magyarországon a számára fontos gépet, neki olyan kell, megkeres bennünket, adunk egy ajánlatot, utána megkeresi a gyártót. Természetesen az az ajánlatkérés is eljut hozzánk.

Toro Reelmaster 3100 D

MAÉP: Az elmúlt egy-két évben a gazdaságban is minden a COVID körül forgott, most pedig az ukrajnai háború kapcsán vannak aggodalmak, és ez a kettő még egymásra is rakódik. A cégüket és a piacukat hogyan érinti ez?

K. Á.: A beszállítói oldalon nagyságrendileg egy évvel ezelőtt kezdtük érzékelni a világméretű ellátási láncok első zavarait. Azóta érezzük konkrétan a beszállítóink késedelmeiben az ő beszállítóik késedelmét, a termelési láncaik szakadozását. Azt szoktam mondani annak, aki érdeklődik, hogy minél „multibb” egy gyártó, annál hamarabb jelentkeznek ezek a problémák és annál súlyosabbak is, hiszen rendkívül precízen kimunkált, összehangolt ellátási láncokról beszélünk. Mi azért tudunk most sikeresen gépeket értékesíteni és behozni, például a tengerentúlról, a Toro cégtől, mert tavaly októberben gondos tervezés mellett lekötöttük ezeket az eszközöket. Úgy gondoltuk a vevői visszajelzések és a munkatársaink előrejelzései alapján, hogy az akkor lerendelt gépekre biztosan lesz kereslet. Az a korábbi gyakorlat, hogy megrendeli a vevő, Amerikából egy-két hét vagy hónap alatt itt van vagy azonnal elvihető raktárról, sajnos már nem működik.

MAÉP: Mit tesz hozzá a helyzethez az ukrajnai háború?

Sz. K.: Itt az alapanyaggal lehet probléma, óriási probléma, de egyelőre nem érezzük. Az egyik gyártó már jelezte, hogy Ukrajnából nem tud beszerezni acélt, tehát van erre is példa, de véleményem szerint ennek hatása nem gyűrűzött még be, alapanyag vonatkozásában a gyártóink találtak alternatív beszerzési forrásokat. Őszintén, ez az a helyzet, amire nem lehet felkészülni, de egy több mint 30 éve szilárd üzleti kapcsolatokkal és stabil munkavállalókkal rendelkező cég, mint az Agrolánc Kft. jelentős potenciállal bír a hazai piacon.

MAÉP: Merre változik a piac? A multifunkcionalitás felé vagy az erősen specializált gépek ideje jön el? Mire van kereslet az egyes szegmensekben?

Sz. K.: Ha traktorokról beszélünk, ott a munkaeszközök határozzák meg a multifunkcionalitást, és minél speciálisabb a művelési vagy fenntartási forma, annál többféle munkaeszközzel valósítható meg az alapgép hatékony kihasználtsága. A Toro Dingo is hatékony, multifunkcionális kisgép, amely kiegészítő adaptereinek segítségével több ember munkáját is képes megspórolni. Ezek a felhasználási területek tehát a multifunkcionalitás irányába mozdulnak el.

MAÉP: Gondolom, nem mindenhol ennyire sarkos a kérdés megítélése.

Sz. K.: Az önkormányzati szektorban valóban árnyaltabb a kép. Itt egy-egy feladatot nagyon profin kell elvégezni. Ezen a területen egyértelműen nyomon követhető a specializáció, ugyanis a nagyobb önkormányzatoknak megvan a pénzügyi lehetőségük arra, hogy például, ha járdát, útpadkát útburkolatot akarnak tisztítani, akkor seprőgépet vegyenek, és azt a munkát magas minőségi színvonalon végezzék. Viszont a kisebb önkormányzatok, például a Magyar Falu Program keretében pénzhez jutók, megvesznek egy alapgépet több munkaeszközzel. Itt már újra a mutifunkcionalitásé lesz a főszerep, mert a kisebb települések egyfunkciós gép vásárlására nem rendelkeznek elegendő forrással.

MAÉP: Hogyan látják, merre van a növekedési pálya, növekedési potenciál a piacban?

Sz. K.: Én azt mondom, hogy a mi szempontunkból mindenütt van feladatunk. Mivel egyik piaci értékesítési területünk sincs túlgépesítve, sok lehetőség adódik számunkra, és alkalmasnak is érezzük magunkat ezeknek az igényeknek a kiszolgálására. A magyar önkormányzatok, a magyar falvak, a sportpályák, a mezőgazdasági és építőipari szegmens egyaránt fontos területek számunkra. Plusz munkaerő nincs, és nem is lesz. Tehát a gépek biztosan kellenek. A szőlő-gyümölcs művelésben és az ültetvényekben, a kertészeti kultúrákban hasonló a helyzet. Ott sincs napszámos, mindent gépesíteni kell. Azt látom, hogy minden szektorban a gépesítés az, ami döntő jelentőséggel bír, legyen az építőipar, a mezőgazdaság vagy a kommunális szektor.

MAÉP: Mi a nagy terv az elkövetkező időszakra?

Sz. K.: Egy modern üzemi létesítményt építünk éppen most, amely alkatrész- és szervizcsarnok is lesz egyben. Azt gondolom, hogy ez a következő időszak nagy feladata. Reményeink szerint egy nagy létszámú szervizcsapat fogja birtokba venni a közeljövőben. Azt szeretnénk, ha az általunk forgalmazott gépek alkatrészellátása is teljes biztonságban lenne, mégpedig a cégünk által, a raktárunkban lévő alkatrészekkel. Mert a COVID és a háború hatásai miatt felértékelődött a raktárkészlet.

K. Á.: Ezenkívül az a legfontosabb, hogy szeretnénk megőrizni azt a munkahelyi kultúrát, ami nálunk kialakult. Több, régóta, akár 20-25 éve velünk dolgozó munkatársunk van, és családias légkör alakult ki. Nagyon magas azoknak a kollégáknak az aránya, akik eljöttek ide, és velünk is maradtak, dacára a folyamatosan változó külső környezetnek. Folyamatosan bővül a csapat, természetesen mindig jöttek új kollégák. De az a fajta céges munkakultúra, amelyet ketten a hozzáállásunkkal, követelményrendszerünkkel igyekeztünk megteremteni, hatással van a kollégákra. Kisvállalkozás vagyunk, és bár hétről hétre szigorúan monitorozzuk valamennyi mutatószámunkat, más a kollégák egymáshoz vagy vezetőikhez való viszonyulásának módja, és a hangulat is sokszor nagyon különböző, mint a nagyvállalati közegben. Azt érzékeljük, hogy sokan látják a pozitív oldalát egy hozzánk hasonló rugalmas kisebb céghez való elköteleződésnek. Látjuk, hogy újonnan érkező fiatalabb kollégák is belefáradnak abba a talán személytelen, erősen érdekvezérelt világba, amely egy-egy nagyobb cégben szükségszerűen működik, és jól érzik magukat itt nálunk, ebben a közegben. Úgy vélem, ez a sikerünk másik fontos tényezője.

Készült 2022. május 4-én. Megjelent a Magyar Építő Fórum 2022. nyári (No. 86) számában. Gépfotók: Agrolánc Kft, interjú fotók: Horváth Barnabás.

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©