Nemzetközi zöld hírek

2019. augusztus 08.

Brit építészek újrahasznosítható házat építettek parafából, Monacóban pedig luxus ökovillát faragtak egy sziklába.

Egyesült Királyság - Újrahasznosítható házat építettek parafából brit építészek

Előre gyártott parafatömbökből és fagerendákból építettek házat a dél-angliai Etonban brit építészek, a 44 négyzetméteres lakóházban minden megtalálható, ami egy hagyományos szerkezetűben, a kézi munkával felhúzott páratlan épületnek azonban nagy előnye, hogy teljesen újrahasznosítható.

A parafa a paratölgy törzsén keletkező vastag kéreg, amely lefejthető. Európában a Földközi-tenger térségében, leginkább Portugáliában termesztenek a legnagyobb mennyiségben paratölgyet. 

A brit építészek egy portugál parafa előállítótól vásárolták a parafa dugó készítéséből származó mellékterméket, amelyből előre gyártott parafatömböket készítettek. A házhoz fagerendát használtak, alapjai elkészítéséhez acélt. "A paratölgyerdő illata árad benne, ez egy nagyon jellegzetes illat" - mondta a ház bemutatásakor július végén Dido Milne, aki építésztársaival, Matthew Barnett Howlanddal és Oliver Wiltonnal megalkotta az épületet.

 "Falai igazán melegek, ha megérintjük, az épület akusztikája nagyon lány, hiszen teljesen növényi alapú anyagból készült" - mondta az építész. Korábban is építettek már kicsiny parafa házakat. De ehhez az épülethez a parafa granulátumokat összesajtolták és hevítették, hogy parafatömböket hozzanak létre. Háromdimenziós maróeszközzel vágták ki a tömböket oly módon, hogy azok egymásba illeszkedhessenek, így szükségtelenné vált cement vagy ragasztó használata. Mivel az alapanyag nagyon könnyű, a falakat és a tetőt kézzel húzták fel. A parafa hőjellemzői miatt a házban meleg van.

Az épületet könnyen szét lehet szedni és az 1268 darab parafatömböt újrahasznosítani vagy komposztálni - közölték az építészek. "Ez a ház megmutatta, hogy képesek vagyunk valódi fenntartható épületet készíteni" - hangoztatta Matthew Barnett Howland. Az építész arra nem tudott határozott választ adni, milyen hosszú az épület élettartama.

Az épületet idén jelölték a brit építészek társaságának Sterling-díjára. Az épület zöld voltát jól jellemzi, hogy elkészítéséhez, fenntartásához és használatához a hagyományosan épített házak szénlábnyomának kevesebb mint 15 százaléka szükséges.

A parafából készült lakóház

Monacói Hercegség - Luxus ökovillát faragtak egy sziklába 

Napelemekkel és miniatűr víztisztító-rendszerrel felszerelt, luxus ökovillát faragtak egy sziklába Monacóban. A nagyjából 220 négyzetméteres Troglodita villa - a troglodita barlanglakót jelent - hat emeletén három hálószoba és három fürdőszoba található, a szikla mélyén egy hatalmas medencét alakítottak ki.

"A hagyományos házakkal ellentétben, ahol falakat húzunk fel, padlókat fektetünk le, és minden egyes elemet hozzáadunk az épülethez, itt leástunk a talajba, kerestük a tereket, megmunkáltuk az anyagot" - mondta Jean-Pierre Lott építész még július elején, aki kollégájával, Patrick Raymonddal közösen álmodta meg az innovatív épületet.

A villa áramellátásáról napelemek gondoskodnak, az épületszerkezetbe egy miniatűr víztisztító-rendszert építettek bele és az ingatlan szénlábnyomának csökkentéséért speciális fűtőrendszert alakítottak ki. A villa megépítéséhez a szikla jelentős részét el kellett távolítani, az emeletek kialakítását követően azonban betonból "visszaépítették" az eredeti felszínt annak minden hasadékával, növényzetével együtt.

A nagyjából 20 hónap alatt megépült villa eladó, árát 30-40 millió euró (9,7-12,9 milliárd forint) közé becsülik. Az építészpáros szerint a munkálatok hossza és a felszerelések költsége miatt ez a projekt nehezen megismételhető, és az épület sokkal inkább egy műalkotás, mintsem egy iránymutató modell.

A szokatlan külsejű monacói ökovilla

Forrás: MTI

Fotó: Canoe.com, Mónaco Informativo

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Árrobbanás a magyar építőanyag piacon

Sötét képet fest a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség szokásos negyedéves felmérése.

Nemzetközi energiaipari hírek

Cementalapú akkumulátort fejlesztettek svéd kutatók, az EU bemutatta a villamosenergia-termelést érintő javaslatát, itthon terjednek a háztartási napelemek.

Hazai energetikai hírek

Egy lépéssel közelebb a magyar-szerb gázvezeték, fejlődik az észak-dunántúli áramhálózat, a pécsi hőerőmű egykori hulladékából építőanyag készülhet.

Jelentés a hazai építőanyag piacról

A tavaly stagnáló vagy csökkenő értékesítést követően élénkülő keresletről számoltak be a hazai építőanyag és építési termékek gyártói.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©