Nemzetközi megújuló energiaipari hírek

A világ leghosszabb, napelemekből álló kerékpárútját Hollandiában, legnagyobb vízen lebegő napelemfarmját Szingapúrban nyitották meg a közelmúltban.

2021. július 29.

Hollandia

Megnyitották a világ leghosszabb, napelemekből álló kerékpárútját július közepén a Hollandia középső részén fekvő Maartensdijk faluban, a 330 méter hosszú út egyszerre termel fenntartható energiát és biztosít kibocsátásmentes közlekedést.

A kerékpárút előre gyártott betonelemekből épült, amelyek tetején áttetsző műanyagborítás van, ez nemcsak átengedi a napfényt a betontömbökbe beépített napelemekbe, hanem egyben védi is azokat.

A helyi általános iskola diákjai haladhattak át először a napelemes kerékpárúton. A projekt célja, hogy megállapítsák, széles körben használhatók-e az ilyen kettős célú utak Utrecht tartományban, amely csökkenteni akarja szén-dioxid-kibocsátást.

"Klímasemlegesek akarunk lenni 2040-re és ezért merészen használnunk kell az innovációt, ez az út egy igen újító megoldás" - mondta Arne Schaddelee a megnyitón, a tartományi önkormányzat illetékese.

"Tartományunk nagyon zsúfolt, alig van szabad terület, ezért kell kipróbálni a kettős használatot. Kettős előnye van annak, ha az utak felhasználhatók energiatermelésre" - tette hozzá.

A napelemekből álló kerékpárutat szerdán adták át, azon a napon, amikor az Európai Unió ismertette azt az új javaslatcsomagot, amelynek célja, hogy 2030-ra az üvegházhatásúgáz-kibocsátás legalább 55 százalékkal csökkenjen az 1990-es szinthez képest.

Szingapúr

A világ egyik legnagyobb úszó napelemfarmját hozták létre Szingapúrban. A július közepén megnyílt létesítmény 45 futballpálya nagyságú és annyi energiát termel, amely ellátja a délkelet-ázsiai városállam öt szennyvízkezelő vállalatát.

A projekt része a földterületben szegény ország azon törekvésének, hogy a klímaváltozás elleni harc részeként 2025-re megnégyszerezze napenergia-termelését.

Az ország nyugati részén elterülő Tengeh víztározón létrehozott napelemfarm 122 ezer napelemből áll és 60 megawatt csúcsteljesítményre képes.

A napelemfarm évi 32 kilotonnával csökkentheti az ország szén-dioxid-kibocsátását, ez annyi, mintha hétezer gépkocsival kevesebb futna az utakon - közölte a létesítmény tulajdonosa, a Sembcorp vállalat és a szingapúri nemzeti vízművek.

A háztetőkre szerelt hagyományos napelemekkel szemben az úszó napelemek 5-15 százalékkal jobb teljesítményre képesek a víz hűtő hatása miatt, és előnyük, hogy nincsenek körülöttük épületek, amelyek árnyékot vethetnek rájuk.

A 45 hektáron elterülő úszó napelemfarm megnyitásával Szingapúr egyike lett a világ azon kevés országának, amelynek a szennyvízkezelését teljes egészében fenntartható energiával működtetik.

A szingapúri úszó napelemfarm látképe

Németország

Magyarország is részt venne a Bajorországba tervezett szivattyús energiatároló megépítésében – adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium július közepén. A magyar állami részvétel lehetőségéről tárgyalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Max Aicher csoport tulajdonosával július első felében.

A Bajorország déli részében tervezett 450 megawatt teljesítményű, elektromos energia közvetett tárolására szolgáló szivattyús tároló építésében való magyar állami részvétel lehetőségéről tárgyalt Palkovics László a Max Aicher csoport, ezen belül az Ózdi Acélművek tulajdonosával.

Az időjárásfüggő megújuló energiaforrások és az atomerőmű éjszakai teljesítményének tárolása rendkívül fontos, hiszen környezeti és versenyképességi szempontból is előnyt jelent az adott pillanatban fel nem használt energia tárolása és későbbi felhasználása. A gravitációs elven működő erőművek magas hatásfokkal képesek az energia tárolására, ilyen erőmű azonban Magyarországon nem építhető megfelelő domborzati viszonyok híján, ezért is kiemelt jelentőségű a Max Aicher csoport ajánlata, amely alapján az építendő erőműben a magyar állam jelentős tulajdonrészt szerezhet.

A magyar kormány a Max Aicher csoporttal több évre visszamenő korrekt üzleti viszonyt ápol, ezt mutatja az Ózdi Acélműben korábban szerzett 20 százalékos tulajdonrész és az ózdi fejlesztésekben (mint például az építés alatt álló közös ipari park) való részvétel is - emlékeztetnek a közleményben.

Az üzleti együttműködés következő eleme lehet a szivattyús energiatároló közös építése, amely nemcsak környezeti szempontból, de a bajor-magyar viszonyok, valamint az európai együttműködés  szempontjából is rendkívüli lehetőség - közölte az ITM.

Forrás: MTI

Fotó: Cleantechnica.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©