Külföldi kulturális beruházások

2020. december 14.

Berlinben új modern művészeti múzeum építése indul, hasonló intézménynek még csak a tervei vannak meg Melbourne-ben. Moszkvában felújították Oroszország legrégebbi moziját.

Berlin - modern művészeti múzeum 

A hatalmas költségeiről és hasznáról folytatott, éveken át tartó vitákat követően november második felében megkezdődött a 20. századi modern művészeti múzeum építése Berlinben.

Egyelőre a helyszínhez, a berlini Kulturforumhoz vezető utakat készítik elő - közölte a Múzeumsziget kiállítóhelyeit működtető közalapítvány, a Porosz Kulturális Örökségvédelmi Alapítvány (SPK) szerdán.

A 450 millió eurós (162 milliárd forintos) építkezés várhatóan 2026-ra fejeződik be. A terveket Herzog & de Meuron svájci sztárépítészek készítették, nevükhöz fűződik a hamburgi Elba Filharmónia koncertpalota, a pekingi olimpiai stadion és a müncheni Allianz Aréna tervezése.

A Berlini Nemzeti Galéria helyszíneinek száma az új épülettel hétre fog emelkedni. Az intézmény a 19., a 20. és a 21. század művészetét mutatja be a különböző galériákban.

"Az év intenzív tervezéssel és engedélyeztetéssel telt. Nagyon örülök, hogy valóban beindul és megkezdődhetnek az építési munkálatok" - mondta Hermann Parzinger, az SPK elnöke.

A berlini múzeum látványterve

Melbourne – kortárs művészeti múzeum

Hatalmas új kortárs művészeti múzeum építését tervezi Ausztrália kulturális metropolisza, Melbourne - számolt be róla a The Sydney Morning Herald című napilap november végén.

A 30 ezer négyzetméter alapterületű épület kétszer akkora lesz, mint a rivális ausztrál nagyváros, Sydney hasonló intézménye, az MCA, és csaknem akkora, mint a világ legnagyobbjai közé tartozó londoni Tate Modern.

A beépített területek egyharmada kiállítótér lesz. A múzeum mellé egy 18 ezer négyzetméteres kertet is terveznek. A hatalmas múzeumban (National Gallery of Victoria Contemporary - NGVC) több kávézó, egy nagy dizájnüzlet és oktatótermek is lesznek.

Az állam 1,46 milliárd ausztrál dollárt (325 milliárd forintot) szán a projekt megvalósítására, de további befektetőkre is szükség lesz a nagy léptékű beruházás megvalósításához. Az építkezés várhatóan 2028-ban fejeződik be.

A fejlesztés látképe

Moszkva – műemlék-mozi felújítása

Befejeződött Oroszország legrégebbi állandó filmszínháza, a moszkvai Hudozsesztvennij (Művész) mozi több mint egy fél évtizeden át tartó felújítása - közölte december elején a munkálatokat finanszírozó bank.

Az épület falai között megfordult hajdanán Lev Tolsztoj, Szergej Jeszenyin, valamint az orosz és a szovjet kultúra számos más nagyja is. 1926-ban itt volt a bemutatója Szergej Eisenstein Patyomkin páncélos című alkotásának, az 1930-as években pedig itt vetítették első szovjet hangos- és színes filmeket.

Az eredetileg kétszintes, Nyikolaj Blagovescsenszkij építész által kifejezetten filmvetítéshez tervezett, eklektikus sítusú épületet 1909-ben adták át a közönségnek. A mozit 1912-1913-ban Fjodor Sehtel elképzeléseinek megfelelően átalakították, a nyolcvanas években elvégezett általános felújítás idején jelentősen megváltoztatták a belső elrendezést.

A közlemény szerint a 2014-ben elkezdődött, a műemléképület megőrzését és a legkorszerűbb műszaki megoldásokat ötvöző átépítés folyamán az egyik legnehezebb feladat az eredeti külső helyreállítása, a 60-as években eltávolított dekorációs elemek rekonstrukciója volt. Az eredeti magasság megmaradt, ám az épületszárnyak kibővítése és átkonstruálása révén háromszintessé vált.

Az épület Héliosz nap- és Szeléné holdistenség domborműjével ékesítette homlokzatát Sehtel eredeti tervrajzai és archív felvételek alapján alkották újra. A be- és kijárat táblái a forradalom előtti helyesírás szerint készültek el, és a főbejárat fölé kitették az eredeti "elektroszínház" feliratot.

Helyükre kerültek a történelmi lámpások, az új belső térben a modern és történelmi elemek a kivitelezők szándékai szerint organikusan alkalmazkodnak az épület általános stílusához.

Az Arbatszkaja téren, a védelmi minisztérium tőszomszédságában felújított filmszínházban négy nézőtermet alakítottak ki: egy 359 férőhelyeset, egy 120 fős erkélyest, két 47 férőhelyeset és egy 21 férőhelyes VIP-termet. Az utóbbi kivételével mindegyikben külön helyek állnak rendelkezésre a mozgáskorlátozottak részére.

A közönség, amely a várakozások szerint még az év vége előtt birtokba veheti a mozit, a filmek mellett egy étterem és a fő előtérben berendezett bár kínálatából is válogathat. A mozi belső kialakítása lehetővé teszi koncertek, közönségtalálkozók és kiállítások megrendezését is.

A megújult mozi esti kivilágításban

Forrás: MTI

Fotók: Archdaily.com, Theaternewspaper.com, Daily.afisha.ru

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©