Hírek Németországból

2019. január 04.

Meghaladta a 40 százalékot a megújuló forrásból termelt áram aránya az országban, Berlinben pedig új múzeumi beruházást adtak át.

Nő a megújuló aránya a németeknél

Minden korábbinál magasabbra, 40 százalék fölé emelkedett tavaly a környezetbarát, megújuló forrásból előállított villamos energia aránya a németországi áramtermelésben - derülki egy január elején ismertetett felmérésből.

A lipcsei Európai Energiatőzsde (EEX) és a németországi hálózatüzemeltetők adatai alapján az ipari felhasználásra szánt energiát nem számítva 542,49 terawattóra (TWh) villamos energiát állítottak elő Németországban 2018-ban. Ennek 59,6 százalékát nem megújuló forrásból, többnyire szénből állították elő, a megújuló forrásból termelt áram aránya 40,4 százalék volt, ami történelmi csúcs és 4,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Fraunhofer kutatóintézeti hálózat napenergia rendszerekkel foglalkozó intézete (Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme - ISE).

A legnagyobb mértékben a napenergia felhasználására épülő termelés nőtt, éves szinten 16 százalékkal 45,7 TWh-ra. Az év közbeni csúcsot július 2-án 13.15-kor regisztrálták, amikor 32 gigawatt energiát állítottak elő a németországi napelemek. Ez az akkori teljes áramtermelés 39 százalékát tette ki. 

Napkollektorok egy háztetőn (illusztráció)

A megújulók közül azonban továbbra is a szélenergia áll az első helyen, 111,35 TWh-val, ami a teljes évi áramtermelés 20,4 százaléka. A szél energiájára épülő termelés így a második legnagyobb hozzájárulást adja a németországi áramtermeléshez, a 24,1 százalékkal az első helyen álló barnakőszén után.

A megújuló forrásokat kihasználó áramtermelés előretörését jelzi, hogy a szélerőművek termelése az év tíz hónapjában meghaladta a feketekőszénnel működő erőművek és az atomerőművek összesített termelését. A termelési szerkezet átalakulását mutatja az is, hogy a nap-, és a szélerőművek együttvéve nagyjából 157 TWh-t kitevő éves termelése meghaladja a széntüzelésű erőművek és az atomerőművek termelését is - emelte ki az ISE.

A felmérés adatai szerint Németország az év 8215 órájában - vagyis az év 94 százalékában - exportált áramot, és 545 órában - az év 6 százalékában - szorult importra. A kiviteli többlet 52,8 TWh-t tett ki, ami 1,81 milliárd euró bevételt (590 milliárd forint) jelentett.

Felavatták a berlini Múzeumsziget új fogadóépületét

Öt év késéssel és a tervezett költség duplájáért felépült a világon páratlan kulturális komplexum, a berlini Múzeumsziget új, David Chipperfield brit sztárépítész tervezte fogadóépülete, a James Simon Galéria.  A berliniek által "a világ legdrágább gardróbjaként" emlegetett épület kulcsait december közepén adták át a Berlini Állami Múzeumok főigazgatójának, Michael Eissenhauernak, aki "az ég ajándékának" nevezte az impozáns létesítményt. Monika Grütters kulturális államminiszter imponáló építészi teljesítményként méltatta a galériát.

A James Simon Galéria távolról

Az építésziroda szerint a fogadóépület "a múzeumok és a bennük rejlő kincsek hozzáférhetőségét ünnepli. A múzeumsziget belsejéig meghosszabbítja a nyilvános teret és sétára invitál". A nagyközönség 2019 júliusától veheti birtokba a 4600 négyzetméteres galériát. A fogadóépület átadása öt évet késett, a költségek pedig az eredetileg tervezett 71 millió euróról 134 millió euróra (43 milliárd forint) emelkedtek. Az építkezést az iszapos talaj és a gyenge minőségű munka hátráltatta.

A James Simon (1851-1932) berlini mecénás nevét viselő épület fogja kezelni a világörökségi listán szereplő múzeumkomplexum öt intézményébe, a világhírű Pergamon Múzeumba, az Altes és a Neues Museumba, az Alte Nationalgalerie-ba és a Bode Múzeumba látogató tömeget, évi 2-3 millió embert. Ott lesznek a jegypénztárak, a ruhatárak, a kávézó, az emléktárgy bolt, emellett egy nagy auditórium és egy kiállítóhely is működik majd az épületben.

A Múzeumsziget a német főváros egyik legfőbb nevezetessége. A Pergamon Múzeum legfőbb kincsét, az ókori mezopotámiai nagyváros, Babilon legjelentősebb építészeti emlékének számító világhírű Istár-kaput naponta ezrek csodálják meg, akárcsak "a szépség istennőjét", a Neues Museum kissé elsötétített kupolatermében üvegszekrényben elhelyezett Nofertiti 3400 éves mellszobrát.

Forrás: MTI

Fotó: Thinkstockphotos.com, Domusweb.it

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©