Hazai hírek

Székesfehérváron múzeum-felújítással készülnek el őszre, Fertődön az Esterházy-kastély rekonstrukciója indul, Egerben a város egyik legszebb épülete újult meg.

2021. február 16.

Székesfehérvár

Október végére elkészül a székesfehérvári Szent István Király Múzeum bruttó 5,3 milliárd forintos felújítása, modernizálása és bővítése – derült ki a létesítménynél február középen tartott sajtóbejáráson. A munkálatok október végén fejeződnek be, utána kezdődik az épület műszaki átadása.

Az Árpád-ház Programban a kormány 5,3 milliárd forintot biztosít a székesfehérvári Szent István Király Múzeum főépülete, az egykori rendház megújítására. Az épületben, amely külsőleg megőrzi eredeti formáját, 21. századi terek nyílnak majd.

A műemléki védettség alatt álló egykori rendház épületét 1756-ban építették, sokáig ennek megfelelően is használták és csak 1980-ban kapta meg a múzeum a barokk stílusú épületet. A csaknem háromezer négyzetméteres épület a jelenlegi gazdasági udvar részbeni beépítésével bővül mintegy 620 négyzetméterrel, ebben az új szárnyban alakítják ki a fogadóteret és a kiszolgáló helyiségeket, míg az eredeti épületrészekben - a felújítást követően - a kiállítóterek lesznek.

A fejlesztés részeként létrejön egy több mint ezer négyzetméteres, szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú kiállítótér, amely alkalmas exkluzív időszaki és állandó régészeti, valamint történeti kiállítások rendezésére.

A megújuló múzeumépület a Királyok és szentek - Az Árpádok kora című kiállítással nyitja majd meg a kapuit. 2022, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója ünnepi év lesz Székesfehérváron, ebből az alkalomból nyílik majd meg az Árpád-házat bemutató nagykiállítás is.

A felújítás alatt álló Szent István Király Múzeum rendházépületének munkaterülete 2021. február 12-én. A múzeum 5,3 milliárd forintos felújítása, modernizálása és bővítése október végére készül el.

Eger

Több mint nettó 370 millió forintból újult meg Eger egyik legszebb épülete: a Bródy Sándor Központi Könyvtárnak otthont adó egykori nagypréposti palota – adták hírül február első napjaiban.

Megvalósult az épület teljes felújítása és részleges akadálymentesítése. Ezzel az intézmény immár megújult, modern környezetben tudja ellátni feladatait.

A gróf Batthyány Ignác káptalani nagyprépost által építtetett létesítményben a kivitelezők rendbe tették az elektromos hálózatot, a pince vízzáró szigetelést kapott és a teljes homlokzat, a tetőszerkezet és a tetőfedés is megszépült. Emellett elvégezték a homlokzati fa nyílászárók cseréjét és a többi ablak helyreállítását, a bibliotéka akadálymentesítése érdekében pedig beépítették a liftaknát.

A belső terek kialakításakor törekedtek arra, hogy maga az épület teljes egészében az olvasóké legyen, így a kiszolgáló funkciókat a szomszéd épületbe költöztették.

Mindez része a Belvárosi terek komplex megújítása című, nagyszabású helyi fejlesztés-sorozatnak, amelyre Eger önkormányzata korábban több mint 1,8 milliárd uniós forrást forintot nyert el.

A felújított egykori nagypréposti palota Egerben 2021. február 5-én.

Fertőd

Február elején lerakták a fertődi Esterházy-kastély 4 milliárd 252 millió forintos, részben európai uniós, részben hazai forrásból 2022 őszéig megvalósuló turisztikai célú fejlesztésének alapkövét.

A fejlesztés részeként helyreállítják a kastély középső tömbjét. A korábban már restaurált díszterek és a felújított lépcsőház kivételével a keleti és nyugati szárnyak földszinti és első emeleti kiállítási tereit, a keleti összekötő szárny földszintjét és az onnan induló barokk lépcsőt állítják helyre, valamint felújítják az Óraszintet és a Belvedere-t.

A földszinten korabeli bútorok, iparművészeti alkotások és festmények mutatják be Esterházy "Fényes" Miklós korát. Az emeleti termek közül egyes helyiségekben bizonyos fokig megmarad az enteriőr, de az összképet modernebb formában tárják a látogatók elé.

Az épület Magyarország legnagyobb és legimpozánsabb barokk kastélya, százhuszonhat rokokó stílusú szobával. A mai kastély magját 1720 táján kezdték el felépíteni, majd többször bővítették. 1960-as évek legelső felújítása óta a mostanihoz fogható, a kastély teljes középrészét érintő felújítás nem történt. A középrész korábbi felújítása a kastély négy díszterét és díszlépcsőházát érintette, amelyek a mostani felújítás időtartama alatt is látogathatók lesznek.

A fejlesztéstől azt várják, hogy nőjön a kastélykomplexum hazai és külföldi látogatóinak száma, a kastély történelmi öröksége hosszú távon fennmaradjon, továbbá csökkenjen a térség turizmusának szezonalitása.

A fertődi Esterházy-kastély 2021. február 4-én.

Forrás: MTI

Fotók: MTI/Vasvári Tamás/Komka Péter/Filep István

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©