Hazai céges hírek

Új szerelőcsarnokot és központi épületet adott át a Papex, a Mapei az idei terveit és várakozásait közölte.

2022. április 08.

Papex

Az út-és mélyépítésre szakosodott miskolci Papex kft. március utolsó napján a miskolci mechatronikai ipari parkban adta át központi épületét és szerelőcsarnokát, a beruházást 300 millió forint állami hitelből és 200 millió forint saját tőkéből valósította meg. Az esemény részt vett, és köszöntőt mondott Varga Judit igazságügyi miniszter is.

Papp Zsolt, a kft. ügyvezető igazgatója az átadó eseményen bemutatta 1993-tól működő családi vállalkozását, majd arról szólt, hogy a cég filozófiája a mérnöki szemlélet és a magas minőségű, precíz és gyors munkavégzés, mellyel biztosítható a megrendelők elégedettsége.

Mint mondta: céljuk a stabil piaci jelenlét megtartása, valamint a folyamatos szakmai és technológiai fejlődés biztosítása generációkon keresztül. A főállásban tíz, a beruházásokon akár ötven embert is foglalkoztató vállalkozás az elmúlt évben 900 millió forint árbevételt könyvelt el.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság adózott eredménye 2020-ban több mint 18 millió, egy évvel korábban mintegy 11 millió forint volt. Nettó árbevétele 2020-ban 414 millió, 2019-ben 553 millió forint volt.

Az út- és mélyépítésre szakosodott Papex Kft. központi épülete és szerelőcsarnoka az átadóünnepség napján a miskolci mechatronikai ipari parkban 2022. március 31-én.

Mapei

A Mapei Kft. árbevétele idén a tervek szerint 19 százalékkal emelkedve elérheti a 33 milliárd forintot - mondta az építőipari segédanyaggyártó és -forgalmazó társaság ügyvezetője március végén Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Markovich Béla hozzátette, miközben az építőipar tavaly elérte minden idők legmagasabb termelési értékét, az ágazat pedig 13 százalékkal bővült, a Mapei Kft. belföldi árbevétele éves összevetésben 22 százalékkal, 27,7 milliárd forintra nőtt.

Az ügyvezető ismertette a vállalat építőipari szakemberhiányról készült  kutatását. A 3580 ember bevonásával készített reprezentatív felmérésből kiderült, hogy idén februárban átlagosan 138 napot kellett várni egy építőipari szakember megkeresése után a munka megkezdésére. A magas szám Markovich Béla szerint összefügg azzal, hogy az otthonfelújítási támogatás az év végégig elérhető.

A megyék közül Nógrád, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében mérték a legnagyobb, míg Tolna megyében a legalacsonyabb mértékű szakemberhiányt: a kutatás szerint előbbieknél a várakozási idő egy szakemberre átlagosan 154, 152, 148 nap, utóbbinál 111 nap volt.

Markovich Béla úgy vélte, a Tolna megyében mért alacsonyabb várakozási idő a megyében történt kevesebb beruházással és a megyét érintő kisebb szakember elvándorlással magyarázható, utóbbi jelenség főként az ország keleti részén figyelhető meg.

A felmérés szerint az egyes szakmacsoportokat tekintve a legtöbbet, átlagosan 148 napot gépészre, 140 napot bádogosra, 136 napot burkolóra, 135 napot pedig villanyszerelőkre kellett várni, a lista másik végén 94 napos várakozási idővel a kőművesek álltak.  

A kutatásban kitértek az építési és felújítási költségek áremelkedésének hatására is. Megállapították, hogy az áremelkedések hatására az építkezők, felújítók 33 százaléka döntött úgy, hogy bizonyos mértékig változtat a tervein. Ezen belül a válaszadók 7 százaléka felhagyott az építkezési, illetve felújítási terveivel, míg további 27 százalék csökkentette a beruházás tartalmát, például olcsóbb, alacsonyabb minőségű anyagok beépítésével.

Markovich Béla a kérdésekre válaszolva elmondta, idén az év további részében az építőanyagok piacán 10-12 százalékos áremelkedésre számít, ez a szám azonban a különböző termékkörökben változhat.

Az ukrán-orosz háború hatásairól megjegyezte, az ukrán menekültek között építőipari szakemberek is érkeznek az országba, azonban kevesen, hiszen a 18-60 éves férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. Ráadásul az érkezők egy része is elhagyja Magyarországot és Nyugat-Európában vállal munkát. Mindezek miatt Markovich Béla úgy látta, nem az ukrán menekültválság lesz a Magyarországon tapasztalható szakemberhiány megoldása.

Közölte, a Mapei Kft. idén is nagy hangsúlyt helyez a szakképzésre és a kóklerek elleni fellépésre is. Utóbbi érdekében egyebek mellett a közösségi médiában elhelyezett posztokkal kívánják felhívni a megrendelők figyelmét a jó szakember kiválasztásának fontosságára.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Máthé Zoltán/Vajda János

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©