Hazai gyártói hírek

2020. március 13.

Németországi üzemet vásárol a magyarországi Masterplast, a Terrán közölte a tavalyi eredményeit, Csongrád megyében betonelemeket gyártó üzemet épül.

Németországi üzemet vásárol a Masterplast

A Masterplast Nyrt. megállapodást kötött egy németországi építőanyag gyártóval az ascherslebeni üzemegységének megvásárlásáról - közölte a Masterplast a tőzsde honlapján március első felében.

A megállapodás kiterjed az üzemegységhez kapcsolódó valamennyi jog és kötelezettség átruházására, ideértve az ingatlanvagyont, az árukészletet, a vevői és szállítói szerződéseket, a gyártó gépsort és egyes szellemi alkotásokhoz, védjegyekhez fűződő jogokat.

Az üzemegység fő tevékenységként építőipari diffúziós fóliák és ipari membránok gyártását végzi saját tulajdonú gépsorán. A Masterplast az ügylet részleteiről a teljeskörű szerződéscsomag aláírását követően tájékoztatja a befektetőket.

A Terrán-csoport 2019-ben 16,5 milliárd forintos árbevételt ért el

A Terrán-csoport nettó árbevétele 2019-ben 16,5 milliárd forint volt, ami 17 százalékos növekedés az előző évhez képest, ezen belül a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. nettó árbevétele 12,3 milliárd forint volt - mondta a vállalat ügyvezető igazgatója március első felében egy Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Gódi Attila hozzátette, hogy tavaly a cégcsoport több mint 64-65 millió darab tetőcserepet gyártott, amelynek felét Magyarországon, felét külföldön használták fel. Ennek köszönhetően a Terrán-csoport a Magyarországon gyártott és értékesített mennyiséget tekintve piacvezetővé vált - mondta.

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.-nél a fejlesztések az idén is folytatódnak: a Kunszentmiklóson 2 milliárd forintos beruházással  megépült második gyárban áprilisban elindul a piaci termelés, Pécsett pedig várhatóan még az idén felépül a tetőcserépre integrált napelem, a Terrán Generon előállításához szükséges gyár. Utóbbi termékkel a külpiacokon - Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában - is meg akarnak jelenni - jelentette be az ügyvezető igazgató.

Jól fogynak - Terrán cserepek egy családi házon

Hozzátette, hogy a társaság folyamatos fejlesztések mellett a fenntartható működésre is nagy hangsúlyt helyez. Példaként említette, hogy a vállalat bólyi gyára mellett 2018-ban naperőművet építettek, hogy napenergia segítségével fedezzék a gyár energiaszükségletét. A bólyi gyár tavaly 776 megawatt óra energiát használt fel, míg a napelem park 800 megawatt óra energia előállítására volt képes.

A tetőcserépre integrált napelem gyártási kapacitásának bővítése érdekében a társaság tavaly létrehozta a Terrán-Generon divíziót. Az új részleg vezetője, Jankó Árpád elmondta, a Terrán Generon egy magyar termék, amelyhez magyarországi beszállítók biztosítják a napelem modulokat és a kiegészítőket.

A Terrán Generon tetőcserepet egyelőre a bólyi gyárban állítják elő, a jövőben azonban a gyártási kapacitás bővítését tervezik, erre szolgál az új gyár felépítése Pécsett, amely számításaik szerint idén a nyári időszakban készül el.

A Terrán Közép-Európa vezető tetőcserép márkája, a cégcsoport a régió 9 országába - többek között Csehországba, Szlovákiába, Szlovéniába, Horvátországba, Romániába és Szerbiába - szállítja termékeit.

Betonelemgyártó-üzem épül Csongrád megyében

Betonelemeket gyártó üzemet épít a Molcza Kft. a Csongrád megyei Nagytőkén, 1,5 milliárd forintból. Majzik Imre, a cég fejlesztési vezetője a február végén az építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón elmondta, a cég 2015-ben kezdett bele saját finombeton receptúrák fejlesztésébe, részben új technológiájú, látszóbeton-elem készítése érdekében. Hozzátette: az elmúlt években saját forrásból 100 millió forintot fordítottak erre a kutatás-fejlesztésre.

Az új, ezer négyzetméteres daruzott gyárcsarnokban a kidolgozott saját eljárással az előregyártott látszó betonelemek teljes palettáját elő tudják állítani. Az akár csupán fél centiméter vastagságú lap- vagy falburkolatok időtállóak, színezhetőek és emellett felületük megmunkálása is a gyártás során történik majd - közölte a szakember.

Az egy műszakban húsz embert foglalkoztató üzemben a tesztgyártás a tervek szerint még az év végén elindulhat. A beruházási költségek felét a növekedési hitelprogram biztosítja, az Építő 3 pályázat 133 millió forintos támogatása mellett saját erőből valósul meg a fejlesztés - tudatta a fejlesztési vezető.

A Molcza Kft. 2012-ben alakult, építőipari kivitelezői feladatok ellátására, elsősorban beton felhasználásával. 2014-ben a magyar magántulajdonban álló cég tevékenységi köre építőipari kutatás-fejlesztéssel is bővült. A vállalat nettó árbevétele 2018-ban 1,467 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig meghaladta a félmilliárd forintot.

Egy 750 millió forintos projekt során a vállalkozás olyan hanggátló téglát fejlesztett ki, amely más megoldásokhoz képest lényegesen kisebb tömegű, így a födémeken bárhol elhelyezhető, ezzel komoly szabadságot biztosít a tervezőknek.

A cég egy jelenleg folyó innovációs projektjében - a Budapesti Műszaki Egyetem kutatóival együttműködve - ultrakönnyű acélvázon alapuló könnyűbeton adalékú épületrendszerek fejlesztésén dolgozik. Az újrahasznosított polisztirol felhasználásával készített betonelemek köbméterenkénti tömege csupán 200-250 kilogramm, hőszigetelő képessége pedig rendkívül jó.

Hasonló készülhet majd Nagytőkén - Előregyártott látszóbeton-elemek egy dizájnlakásban

Forrás: MTI

Fotó: Masterplast.hu, Terranteto.hu, Pixabay.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©