Gondban a brazil stadionépítők

Múlt hét szerdán leszakadt az épülő brazíliai Sao Pauló-i Itaquerao Stadion tetőszerkezetének egy darabja. Az építőknek azonban nemcsak emiatt főhet a feje.

2013. december 03.

Háromnapos szünet után a tegnap, hétfőtől folytatódott a jövő évi labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésének otthont adó Sao Pauló-i Itaquerao Stadion építése, miután szerdán leszakadt a tetőszerkezet egy darabja. 

A brazil munkaügyi minisztérium csütörtökön állította le a kilenc darut, hogy az építő Odebrecht cég dokumentumokkal igazolja: a gépeket szabályszerűen karbantartotta, a biztonsági előírásokat betartotta, a gépkezelők és munkások pedig megfelelő minősítéssel rendelkeznek.

A munkások hétfőn léptek be ismét az arénába, és először közösen imádkoztak az áldozatokért és hozzátartozóikért. A baleset során, melyben ét ember életét vesztette, a daru leszakadása miatt egy hatalmas fémdarab zuhant a lelátóra, s a nézőtér mellett az arénán végigfutó LED-kivetítő is megsérült. A hatósági vizsgálat eredményét kedden vagy szerdán hozzák nyilvánosságra.

sao paulo stadion 02

A leszakadt a 2014-es labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésének otthont adó Itaquerao Stadion fém tetőszerkezetének egy darabja Sao Paulóban 2013. november 27-én (MTI)

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságának belga tagja, Michel D'Hooghe csütörtökön úgy nyilatkozott egy belga rádióállomásnak: kétséges, hogy az Itaqueraóban rendezik meg a vb-nyitányt június 12-én. Mint mondta: "Kétségessé vált a helyzet, mivel négy hónappal a vb előtt készen kell állnia az arénának az utolsó tesztekre. Különben kérdéses, hogy Sao Paulóban marad-e a nyitómeccs" - mondta  D'Hooghe, hozzátéve: a sportágat irányító szervezet "nem nyugtalan, csak aggódik" a határidők miatt.

A brazíliai világbajnokság szervezői hosszú ideje versenyt futnak az idővel, hogy valamennyi stadion készen álljon a FIFA által megadott, december végi határidőre. A 12-ből az Itaquerao mellett további öt aréna nem készült még el. Ráadásul a hat közül éppen a Sao Pauló-i létesítményben álltak legjobban a munkálatok.

Forrás: MTI

A kép forrása az MTI/EPA, Fotó: Sebastiao Moreira

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Építőgép gyártók hazai pályán mutatják be legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a forgalmazóknak, a sajtónak.

Gréderek: amit ezekről a monstrumokról tudni kell. Csorba Kázmér kalauzolja az olvasót.

A lakáspiac és az építőipar első féléves teljesítménye az MNB és az ÉVOSZ adatai alapján.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©