Fellángoltak a viták Prágában a toronyházépítések miatt

2019. április 03.

Éles bírálatok érik Prágát amiatt, hogy a cseh főváros vezetése a történelmi városközponttól délre eső Pankrác negyedben engedélyezte több felhőkarcoló építését - tudósított a cseh Právo című napilap március utolsó napjaiban. 

Március végén ezzel kapcsolatban Csehországban jártak az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és a (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) szakértői, akik azt vizsgálták, hogyan védi Prága vezetése a város történelmi központját, illetve, hogy az megfelel-e továbbra is az UNESCO világörökségi listáján való nyilvántartásnak. 

A szakértők most jelentést dolgoznak ki prágai tapasztalataikról, amely az ICOMOS cseh nemzeti központja szerint legkorábban néhány hónap alatt készül el. "A misszió feladata az, hogy az UNESCO számára jelentést dolgozzon ki, amely 2020-ban kerül az illetékes bizottság elé. A jelentés alapján az UNESCO megvizsgálja, esetleg felvegye-e Prágát a veszélyeztetett világörökségi listára" - nyilatkozta Josef Stulc az ICOMOS cseh nemzeti központjának alelnöke újságíróknak. Stulc szerint most még korai arról beszélni, milyen véleményt fogalmaznak meg a Prágában járt szakértők.

"Feltételezhető, hogy a felhőkarcoló építési tervek, valamint az UNESCO korábbi figyelmeztetéseinek mellőzése miatt szigorodni fognak azok a feltételek, amelyek teljesítése alapján a prágai műemlékek, köztük a történelmi városközpont szerepelhetnek a világörökségi listán" - állítja a műemlékvédelemmel foglakozó Arnika cseh civil szervezet szombati közleményében.

Az egyik szóban forgó toronyház: a "V Tower"

A pankráci felhőkarcolók

A Právo úgy tudja: az UNESCO az elmúlt években többször bírálta Prágát a tervezett felhőkarcolók miatt. A lap szerint a cseh főváros vezetése korábban nem vette figyelembe a bírálatokat, és csak diplomáciai nyomásra volt hajlandó engedélyezni a szakértők prágai vizsgálatait. Szakértők szerint a pankráci felhőkarcolók legfeljebb 70 méter magasak lehetnek, hogy ne veszélyeztessék a belváros panorámáját. Ugyanakkor tény, hogy a például már majdnem elkészült Tower nevű épület magassága 104 méter (összehasonlításul, a MOL Budapesten, a Kopaszi-gátnál épülő székháza 120 méter magas lesz). Hasonlóan magas épületeket terveztek a Pankrác melletti Kavcí hory és a központ melletti Zizkov negyedben is.

Arnika szerint súlyos probléma, hogy a cseh fővárosban hiányzanak az új építkezéseket megfelelő módon szabályozó komplex  előírások, amelyek figyelembe vennék a történelmi műemlékek védelmét is. A kiszivárgott értesülések szerint az új városfejlesztési koncepció magas, illetve nagy tömegű épületek felépítését engedélyezné a belvárosban is. Prága önkormányzata eddig a bírálatokat általában visszautasította és alaptalannak minősítette, s azzal érvel, hogy az elképzelésekről jelenleg még csak folyik a vita. A tavaly őszi önkormányzati választásokon hatalomra került Zöldek azonban azt ígérik, hogy a felmerült problémákkal foglalkozni fognak. 

Prága történelmi városközpontja, az Óváros, 1992-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. 

Forrás: MTI

Fotó: Cijeurope.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Kulturális beruházások Európában

Történetének legnagyobb felúítása kezdődik a párizsi Pompidou Központban, Bledben kortárs művészeti múzeum épül, Pompejiben pedig új állandó múzeumot avattak.

Európai hírek

Athénban kulturális központtá változtatnak egy dohánygyárat, Bécsben bővítik a metróhálózatot, a Feröer-szigeteken tenger alatti körforgalmat adtak át.

Külföldi kulturális beruházások

Berlinben új modern művészeti múzeum építése indul, Melbourne-ben pedig hasonlót terveznek. Moszkvában felújították Oroszország legrégebbi moziját.

Kulturális beruházások Európában

Egy holland múzeum új raktárépülete, Párizsban új kortárs művészeti központ nyílik hamarosan. Isztambulban az Egri csillagokban is szereplő műemlék újul meg. 

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©