Éves alapon11,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés

A szerződés állomány és a megkötött új szerződések volumene is jelentősen visszaesett.  

2023. április 13.

Az építőipari termelés volumene az idén februárban az egy évvel korábbihoz viszonyítva 11,8 százalékkal csökkent, a januárihoz képest a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján 1,9 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A KSH közleménye szerint a csökkenésben szerepet játszott a bázisidőszaki magas kibocsátás is. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 8,8 százalékkal, az egyéb építményeké 17,7 százalékkal esett vissza a tavaly februárihoz képest.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 2,7, az egyéb építmények építésében 19,8, a speciális szaképítésben 15,7 százalékkal kisebb lett a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 44,4 százalékkal, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 36,6 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 49,7 százalékkal esett vissza a tavaly februári, magas bázishoz képest.

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 25,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,6, az egyéb építményekre vonatkozóké 33,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az év első két hónapjában az építőipari termelés 8,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

KSH/MTI, 2023. 04.13.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©