Egy egész lakótelepet építenek át Franciaországban

2019. szeptember 05.

Lakók és városvezetők ünnepélyes körülmények között vettek búcsút augusztus végén a Párizshoz közeli Ivry-sur-Seine település Jurij Gagarinról elnevezett lakótelepétől, a Francia Kommunista Párt egykori nemzetközi kirakatától, amelyet szeptemberben teljesen lebontanak és egy ökolakóparkot építenek a helyére.

Gagarin avatta fel

A szovjet űrhajós, az első ember a világűrben, személyesen avatta fel 1963-ban az egyik legemblematikusabb francia elővárosi lakótelepet. A T-alakú, 13 emeletes épületegyüttes a francia munkásvilág és a 1960-as évek modern komfortjának jelképe lett. 

"Nehéz volt a döntés, de a lakókkal való egyeztetés előzte meg" - mondta a francia hírügynökségnek Romain Marchand, a Párizs délkeleti határán elterülő 60 ezer lakosú Ivry-sur-Seine alpolgármestere.

A lakótelep tündöklése és hanyatlása

"A fürdőszoba, a konyha, a lift. Ezek új dolgok voltak nekünk. Soha nem volt korábban ilyen komfortunk" - idézte az AFP Jacqueline Spirót, aki szüleivel együtt a lakótelep lakóinak első nemzedékéhez tartozott, amikor még családias hangulat uralkodott a környéken. 

"Igazi élet volt a telepen. Mindenki ismert mindenkit, átjártunk egymáshoz, olyanunk voltunk, mint egy nagy család" - idézett a hírügynökség egy másik lakót, akinek a lebontás a "világvégét" jelenti. 

Az 1970-es évektől kezdve a Párizs környéki ipartelepek bezárásával és a munkanélküliség megjelenésével egyre több lett a lakótelepeken a közbiztonsági probléma.

Néhány évvel később pedig más elővárosi lakótelepekhez hasonlóan a Gagarin is a hátrányos helyzetűek környékévé vált, ahol a lecsúszás veszélye fenyegette a lakókat. A városvezetés szerint az utóbbi években teljesen megszűnt a lakótelep vonzereje, az emberek már nem akartak odaköltözni. 

A lakótelep látképe

Ökolakópark

A Gagarin lakótelep helyén épülő ökolakóparkba a városvezetés inkább a középosztályhoz tartozó családokat kíván elhelyezni, de a lakások harmada szociális bérlemény lesz szerény bérleti díjjal, ami tényleges vonzerőt jelenthet Párizs környékén, ahol folyamatosan nőnek az ingatlanárak és a lakbérek.

A lebontás hírének bejelentése óta csaknem 380 család költözött el a lakótelepről, amelynek helyén a tervek szerint 1400 új lakás épül fel egy új lakóparkban. A lakótelep lebontása - ellentétben más régi francia lakótelepekkel - nem robbantással történik, hanem egy 16 hónapra tervezett átépítés keretében.

A Good Bye Gagarin! című búcsúnap ünnepi beszédekkel és zenével kísért piknikkel telt, este pedig az 1960-as évekre emlékeztető utcabált rendeztek a telepen. 

Forrás: MTI

Fotó: Thesundaily.my

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Hazai lakáspiaci hírek

Az első negyedévben közel 29 százalékkal több lakás épült, mint tavaly. Minden nyolcadik hazai lakás újulhat meg a következő egy évben egy felmérés szerint.

Kulturális beruházások Európában

Történetének legnagyobb felúítása kezdődik a párizsi Pompidou Központban, Bledben kortárs művészeti múzeum épül, Pompejiben pedig új állandó múzeumot avattak.

Európai hírek

Athénban kulturális központtá változtatnak egy dohánygyárat, Bécsben bővítik a metróhálózatot, a Feröer-szigeteken tenger alatti körforgalmat adtak át.

Külföldi kulturális beruházások

Berlinben új modern művészeti múzeum építése indul, Melbourne-ben pedig hasonlót terveznek. Moszkvában felújították Oroszország legrégebbi moziját.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©