Állandó megrendelőik vannak a magyar cégeknek Németországban

2015. április 20.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) idén is készített felmérést a Németországban dolgozó hazai építőipari cégek körében, hogyan értékelik a kilátásaikat. Összefoglaltuk a lényeget.

Az ÉVOSZ Németországban vállalkozási tevékenységet folytató tagszervezeteit, valamint további 225 vállalkozást arról, hogy milyen eredménnyel zárja a 2014. évi külföldi tevékenységét, illetve milyen várakozásokkal indul ez évben. 

2014 évben az ÉVOSZ számításai szerint, mintegy 600 hazai vállalkozás tevékenykedett Németországban, ennek egyharmada az építőiparban. Ezek elsődlegesen a gépipar, az élelmiszeripar és az építőipari területén vállaltak munkát. Alkalmazásukban átlagosan 14.000 főt foglalkoztattak. Az építőipari vállalkozások többnyire hiányszakmákban foglalkoztatnak tartós kiküldetés keretében építőipari szakmunkásokat. Meghatározóan német építőipari cégek alvállalkozóiként dolgoznak. A Németországban teljesített vállalkozási szerződések értéke 2014. évben az ÉVOSZ számításai szerint mindösszesen mintegy 110 milliárd Ft volt. 

A kisvállalkozáok dominálnak (illusztráció)

A vállalkozások döntő része hosszú távra tervez Németországban. A megkérdezettek több mint fele várja ez évben forgalmának bővülését. 2014. évben minden második cég létszámnövelést hajtott végre. Idén 10-ből négy cég tervez létszámbővítést. A válaszadók csaknem mindegyikének állandó megrendelői köre van Németországban. A vállalkozások németországi piacukat idén is szeretnék megtartani, a korábbi szintet - árbevételt és jövedelmezőséget – megtartani.

Érdekesség, hogy a németeknél is nőtt az építőipari minimális óradíj az idén, ami 2016. decemberig 8,50 euró/óra, de ez a magyar vállalkozások versenyképességét nem fogja befolyásolni. Ennek oka, hogy azokban az ágazatokban, amelyekben a magyar cégek jelentős része vállalkozik, már évek óta ágazati kollektív szerződésben meghatározott kötelező minimál órabér van, és ez jóval magasabb 8,50 eurónál (az építőiparban pl. 14 euró), ahol pedig nincs ilyen ágazati minimál órabér, ott is többet fizetnek a magyar munkavállalónak.

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©