Egy majdnem négytonnás harangot költöztettek át az Egyesült Államokban a Caterpillar gépek

Az amerikai Tennessee-ben lévő Oak Ridge városának fő látványosságát kellett megmenteni, nehogy az elkorhadt szerkezet bajt okozzon.

2017. június 01.

Amikor 18 évvel ezelőtt Oak Ridge városa és japán testvérvárosa, Naka-Machi, felállították a 3750 kg tömegű szimbolikus jelentőségű harangot az amerikai város központjában, valószínűleg nem gondoltak arra, hogy egyszer majd szükséges lesz elmozdítani azt. Az éveken keresztül megtekinthető harang speciálisan megtervezett, fa tartószerkezete korhadásnak indult. A szerkezet 2014-es vizsgálata során kiderült, hogy a károsodás mértéke akkora, hogy a harang leesése valódi fenyegetést jelent a látogatókra nézve.

A  "Nemzetközi Barátság Harangját" 1996-ban állíttatták az Amerikai Egyesült Államok és Japán közötti békekötés 50 éves évfordulója alkalmából. Oak Ridge-nek sajátos jelentősége van Japán történelmében, ugyanis itt létesítették a Manhattan Project-hez szükséges urándúsító üzemet, amelynek végkifejleteként a II. Világháborúban két atombombát dobtak le Japánra.

Oak Ridge továbbra is igyekszik a nukleáris technológia és természettudományok békés kutatásának élvonalához tartozni. Az idelátogató turisták gyakran nevezik az „Atom Városának” vagy a „Titkok városának”. A város központjához közeli parkban található két méter magas harang közkedvelt úti cél az ideutazók közében.

A város általános karbantartói feladatait ellátó csoport vezetője lett megbízva idén februárban a harang leszerelésével és a megrongálódott szerkezet lebontásával. Miller a megbízás után a helyi Caterpilar kereskedőhez fordult, hogy megpróbálják kitalálni milyen gépekre lehet szükségük ahhoz, hogy a harangot leemelhessék anélkül, hogy az megsérülne. Míg alapesetben egy daru tökéletes választásnak tűnne egy közel 4 tonnás tárgy megemeléséhez, ez a projekt különleges kihívások elé állította a karbantartókat és a kivitelezőt.

A gépek munka közben

Egy különleges feladat

A harang egy tartószerkezetre volt felakasztva, így muszáj volt alulról megemelni. Emellett szabadon függött, hogy harangozni tudjon, szóval a daruval történő megemelését a szekemberek gyorsan kizárták. Végül egy Cat TL1255C (európai megfelelője a Cat 414C) teleszkópos homlokrakodóval szerelték fel ideiglenesen a csapatot, aminek a segítségével már alulról is megemelhetővé vált a bronz harang.

Amikor sikerült leemelni a fa szerkezetről, az emelőkábeleket hozzáerősítették egy Cat 320C kotrógéphez, így már kimozdíthatták a harangot a szerkezetből. Ezután a 320C segítségével elbontották az elkorhadt haranglábat, majd a kotrógép visszahelyezte a harangot a beton alapra. A harang átmenetileg itt fog maradni, és újra megtekinthető, de harangozni addig nem lesz képes, amíg egy új haranglábát nem építenek neki. A következő haranglábat acélból készítik majd, fa homlokzattal.

Fotó és forrás: Huntraco.hu

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Építőgép gyártók hazai pályán mutatják be legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a forgalmazóknak, a sajtónak.

Gréderek: amit ezekről a monstrumokról tudni kell. Csorba Kázmér kalauzolja az olvasót.

A lakáspiac és az építőipar első féléves teljesítménye az MNB és az ÉVOSZ adatai alapján.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©