Óvatos optimizmus az Euroconstruct elemzésében

2014. december 02.

Lassabb a trendfordulat az európai építőipari termelésben, mint amire fél évvel ezelőtt gondoltak - ez derül ki a december elsején, hétfőn ismertetett Euroconstruct elemzésből. Ennek ellenére szolid növekedést várnak jövőre. Itt vannak a legfontosabb számok.

A 19 uniós országot tömörítő szervezet magyar képviselője, a Buildecon Kft. által közölt elemzésben összességében gyenge gazdasági növekedéssel számolnak, bár a kölünböző régiók között elég nagy a szórás. A növekedés lendülete erősödött az Egyesült Királyságban, és felgyorsult az észak-európai országokban is. Az euro-övezetben, kivéve Olaszországot, véget ért a recesszió, bár a komoly gazdasági növekedés feltételei nem adottak.

A munkaerőpiac egy sor országban nagyon törékeny, a hitelpiac szűkös. Emellett főleg az euro-övezet országaiban, a deflációs veszély is nagyobbnak mutatkozik, mint fél évvel ezelőtt. Az Európai Központi Bank a nem-szokványos eszközök egész tárházát vonultatja fel annak érdekében, hogy a gazdaságot élénkítse.

2014-ben az európai építési piac a növekedés új fázisába lépett. Hét évi mély válság után, amely idő alatt a piac 21 százalékkal csökkent, majd a 2013-as további, 2,7 százalékos csökkenést követően

a lényeg, hogy 2014 az első olyan év, amely az építési teljesítmény javulásának szerény, 1 százalékos jelét mutatja. A 2015-ös év további, 2,1 százalékos növekedést jelez és a 2016-2017 is mintegy 2,2 százalékos javulást ígér.

Ha minden jól megy, kihúzzuk magunkat - Euroérméket kotró lánctalpas kotró (illusztráció)

Kelet-Európa (Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) ismét a húzóerő szerepét játssza, hiszen jelentősen nőtt 2014-ben (+4,8%) és a következő két évben az építési teljesítmény növekedése 3 százalék fölött marad. A térség ezzel egy újabb pozitív fázisba kerül, köszönhetően annak, hogy az EU alapokat hatékonyabban használják fel, ez az infrastruktúra további feljődését fogja eredményezni.

"Szerény mértékben megőrizhető" a hazai növekedés

A magyar építési piac 2014-ben várhatóan kiemelkedő, 14 százalék fölötti növekedést produkál. A jól alakuló makrogazdasági mutatók mellett igen jelentős szerepet játszik az EU forrásokon alapuló 10 százalékos magas- és 22-24 százalék közötti mélyépítési teljesítmény-növekedés. Az előrejelzés következő három évében ez a kimagasló teljesítmény várhatóan nem tartható, azonban mind a magas- (beleértve a lakás építést és felújítást is), mind pedig a mélyépítésben a növekedés "szerény mértékben megőrizhető" lesz, a Buildecon pognózisa szerint.

Euroadatok

Megnéztük az EU statisztikai intézményének, az Eurostat legfrissebb adatait is, melyek némiképp elenntmondanak az optimizmusnak; ezek szerint szeptemberben a becsült adatok szerint havi alapon 0,9 százalékkal csökkent az építőipari termelés az Európai Unióban az augusztusi stagnálás után. Éves alapon számolva, 2014 szeptemberét 2013 szeptemberével összehasonlítva az építőipari termelés minimálisan, 0,4 százalékkal csökkent az EU-ban és 1,7 százalékkal az eurózónában. Az éves összesítésben ennek kellene 1 százalék fölé kúsznia.

Forrás: Buildecon

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©