Mi várható idén az építőiparban?

2015. április 14.

Gáspár Jánost, a Buildecon szakértőjét kérdeztük a hazai építőipar idei kilátásairól. A szakember szerint több szektor is optimizmusra adhat okon az idei évben.

Gáspár János, a Buildecon ügyvezető igazgatója szerint a lakásépítési szegmensben lehet a legnagyobb növekedés (igaz, a bázis nagyon alacsony). Ebben a szegmensben a legközvetlenebb a kapcsolat az építési engedélyek és az építési teljesítmény között, és az engedélyezett alapterület bőven 20 százalék felett nőtt az elmúlt évben. A tranzakciószámok kedvező alakulása, az újonnan kihelyezett lakáshitelek összege, és az árak emelkedése is mutatja a visszatérő optimizmust, az alacsony kamatszint és a reál keresetek növekedése pedig hoszabb távon is támogatólag hat a szegmens teljesítményére. Ezen kívül olyan szabályozási változások, mint a lakáshitel-törlesztésre, lakásvásárlásra fordítható cafeteria elem vagy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, is pozitív hatással lehetnek.

A nem-lakás magasépítésben az ipar (a legnagyobb szegmens) és a szálloda zárhat majd idén plusz számokkal. A kereskedelmi ingatlanpiac további szegmenseiről (iroda, kiskereskedelem, raktározás) is egyre több optimista elemzés készül, és az ingatlanpiaci optimizmus előbb utóbb új építéseket eredményez. Hasonló irányba mutat az kedvezőbb makro környezet is. Gáspár az iroda piacra is optimistán tekint, a kereskedelmi jellegű építés terén azonban inkább pesszimista. A vasárnapi zárvatartás hatása egyelőre nem ismert, de inkább a pesszimizmust erősíti. Az oktatási és egészségügyi épületek építésében a múltban minden választási évet visszaesés követte, a Buildecon ezért idén sem vár növekedést ezekben a szegmensekben. Az egyéb nem lakás magasépítési területen jelennek meg olyan projektek, mint a Város-ligeti múzeumnegyed, a nagy prioritást élvező, 2017-es vizes világbajnoksághoz kapcsolódó beruházások, valamint sok, részben uniós finanszítozású turisztikai célú beruházás. Ezen a részpiacon is inkább optimista a Buildecon előrejelzése.

Húzóerő lehet - A 2017-es vizes világbajnokságra elkészülő Dagály uszoda látványterve

A mélyépítés területén a Buildecon szerint a piac tudja tartani a 2014-es szintet az idén is. Lefelé mutató kockázatot az ún. késedelmes projektek esetleges leállítása hordoz. Az új uniós program periódus megváltozott prioritásai miatt (is) hosszabb távon a mélyépítési piac átrendeződésére számítanak.

A szakember úgy látja, a felújítás értékbeni (és akár részesedésbeni) növekedése olyan trend melyet több faktor támogat. Az egyik legfontosabb az a tapasztalati tény, hogy az ország fejlettségi szintjének előrehaladásával a felújítás részesedése egyre nagyobb. Ez a nagy trend Magyarország esetében is megfigyelhető. Emellett a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia konkrét célokat is megfogalmaz az épületállomány felújításával kapcsolatban: 2020-ig közel 1 800 milliárd forintban határozza meg a lakó- és középületek energia-hatékony felújítására fordítandó összeget. Ez közel egyenlő a 2014-es év teljes építési teljesítményével. Ez pedig már akár idén is bizakodásra adhat okot.

Fotó: Mnsk.hu

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©