Kormányzati intézkedések az építőipari gondok orvoslására

2021. július 09.

Online felületen jelezhetők a hiánytermékek

Az építőipari vállalkozások az epito.emi.hu oldalon adhatják meg, hogy milyen termékek hiánya nehezíti, hátráltatja a beruházásaikat, az adatbázisban összegyűlt információk alapján a szaktárca felderíti a lehetséges helyettesítő termékeket, valamint, hogy azokat honnan lehet beszerezni - nyilaktozta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára július 8-án egy sajtótájékoztatón.

Az online felületet az ITM az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bevonásával nyitotta meg, amelyre a vállalkozások önkéntesen regisztrálhatnak. Az oldal csütörtökön délben indult el, így az építőipari cégek már jelezhetik igényeiket.

Ez az intézkedés egy újabb eleme annak a sorozatnak, amelyet a kormány az építőipari alapanyagoknál az elmúlt időszakban tapasztalható drasztikus áremelkedés miatt hozott meg.

A politikus szerint ez segítség a vállalkozások számára, mert a kormány abban érdekelt, hogy a magyar építőipari cégek sikeresek legyenek, a beruházásokat pedig költséghatékonyan, a vállalt árakkal, a vállalt határidőre tudják biztosítani.

Kiemelte: a kormány többféle intézkedéssel védi a magyar emberek érdekeit, hogy az otthonteremtési támogatások valóban a családokat szolgálják, és ne a forgalmazókat gyarapítsák.

Példaként említette, hogy bejelentési, regisztrációs kötelezettséget vezetnek be az építőipari termékek kivitelére. Bizonyos anyagokat - acél és vas termékeket, szigetelőanyagot, homokot, követ, kavicsot és sódert - csak a bejelentés tudomásul vétele után lehet kivinni az országból. A kiviteli engedélyeztetést uniós kötelezettségek miatt csak októbertől lehet bevezetni, a bejelentési kötelezettséget azonban a kormány azonnal alkalmazhatja.

Mindezek mellett a fogyasztóvédelem ettől a héttől az ország minden részében helyszíni ellenőrzéseket folytat a kereskedőknél, a káros gyakorlatok visszaszorítására érdekében.

ÉPÍTŐ-5 program

Schanda Tamás arról is beszámolt, hogy lezárult a kérelmek elbírálása a technológiai korszerűsítést, hatékonyságnövelést támogató ÉPÍTŐ-5 programban. Az év elején indított, tízmilliárd forintos keretösszegű kiírás nyertesei számára csütörtökön kezdik meg a támogatói döntések kiküldését.

Az ÉMI által kiírt ötödik építéságazati támogatási programra magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthattak be támogatási kérelmet, legtöbben a kisvállalkozások közül éltek a lehetőséggel. A korábbi fordulókhoz képest pedig érdemben nőtt a digitális és szoftverfejlesztések aránya.

Az ÉPÍTŐ-5 program segítségével 171 vállalkozásnál valósulhatnak meg hatékonyságot javító beruházások, technológiai korszerűsítések összesen 10,4 milliárd forint támogatással - ismertette az államtitkár.

Bányajáradék

Kiegészítő bányajáradékot vezetnek be egyes alapanyagokra – jelentette be Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter júlis 7-én. A járadék a kőfejtésre, gipsz- és krétabányászatra, kavics, homok és agyag bányászatára, cementgyártásra, mész- és gipszgyártásra vonatkozik.

A homok, kavics, sóder és cement esetében a kormány által meghatározott áron felüli értékesítés esetén a különbözet 90 százalékát kitevő bányajáradékot alkalmaznak majd. Az intézkedés azokra a vállalkozásokra terjed ki, amelynek árbevétele meghaladja a 3 milliárd forintot.

A bányászati kitermelési kötelezettség határidejét két évről egyre viszi le a kabinet, vagyis elveszti a jogot az a vállalkozás, amely egy éven belül nem kezdi meg a kitermelést vagy annak előkészítését.

A kabinet a Gazdasági Versenyhivatal eszközeit is bővíti, és megvizsgálják az építőanyagok helyettesíthetőségét is: tűzvédelmi előírásokat is figyelembe véve teszik lehetővé az árdrágulásban érintett anyagok helyettesíthetőségét.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 7-én.

Erősíteni kell az építőipari szakmai képzést

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter július 6-án a szakképzést támogató ágazati készségtanácsoknak tartott évértékelő egyeztetésén úgy fogalmazotte: az építőiparon múlik, hogy a családok otthonteremtési, lakásfelújítási támogatásai jól hasznosuljanak, a vállalkozások végig tudják vinni gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő beruházásaikat. A szektorban a járványhelyzet ellenére egy év alatt 26 ezerrel nőtt a foglalkoztatás, ez az összes nemzetgazdasági ág közül a második legnagyobb mértékű bővülés.

Az építőipar hatékonyságának javítását a kormány eszközpályázatokkal folyamatosan segíti, de fontos a szakmai tudás erősítése, korszerűsítése, az utánpótlás biztosítása is. Ehhez a növekedéshez fel kell zárkóztatni a szakképzést is.

Helyszíni ellenőrzéseket indít a fogyasztóvédelem az építőanyag-kereskedőknél

A fogyasztóvédelem is bekapcsolódik az építőipari alapanyagok piacának drasztikus áremelkedések miatt szükségessé vált, fokozott ellenőrzésébe. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elrendelése alapján a megyei kormányhivatalok munkatársai az ország minden részében felkeresik a termékkört forgalmazó kiskereskedelmi egységeket – adta hírül a minisztérium július 5-én.

Azt írták, az árszínvonal megugrása nyomán a családoknak szánt otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányadát teszik zsebre az alapanyagokat forgalmazók. Semmiképpen nem engedhető meg, hogy a kereskedők a fogyasztók kárára éljenek vissza a tömeges kereslet adta lehetőségekkel. A kormány sokrétű, összehangolt intézkedéssorozattal lép fel a magyar emberek védelme, az életminőségüket javító beruházások megvalósíthatósága érdekében - fogalmaztak.

E munkából a következő hetekben a fogyasztóvédelem is kiveszi a részét. Az egyedi jogviták rendezésében ingyenesen közreműködő békéltető testületekhez egyre több megkeresés érkezik be az építőanyag-árakkal kapcsolatban. A panaszosok gyakran azt teszik szóvá, hogy a kivitelező az anyagköltségekre hivatkozva a szerződéskötést követően egyoldalúan és jelentős mértékben megnöveli árait, újabb fizetés nélkül nem hajlandó folytatni a munkát - ismertették.

A fogyasztóvédelmi hatóság ezért a jogszabályokban biztosított hatásköre szerinti összes szempontból vizsgálja az építőanyag-forgalmazókat. A helyszíni ellenőrzések kiterjednek az árfeltüntetési és termékbiztonsági követelmények betartásának számon kérésére is. Ha a szakemberek a jogosítványaikon túlmutató mulasztásokat, visszásságokat tapasztalnak, az ügyben eljáró társhatóságok bevonását kezdeményezik - áll a közleményben.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Keresleti oldalról biztatóak az építőipar kilátásai

Az alapanyok drágulása és a szakemberhiány a kínálati oldalon okoz nagyobb fejtörést a májusi kedvező adatokat kommentáló elemzők szerint. 

Hazai gyártói hírek

A Mapei és a Kvarchomok Kft. is fékezte exportkivitelét. A Thermofoam Kft. új energiatakarékos és környezetbarát hőtárolási módszert fejlesztett ki.

Anyaghiány a német építőiparban

Anyaghiány fékezi a német építőipari konjunktúrát. A Német Építőipari-Kézművesipari Központi Szövetség legfrissebb konjunktúra-elemzése.

Árrobbanás a magyar építőanyag piacon

Sötét képet fest a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség szokásos negyedéves felmérése.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©