Idén is bővülhet a hazai építőipar

A szakértők szerint a tavalyi bővülés után a lendület kitart idén is. A kiigazított adatok szerint 18,9 százalékkal haladta meg a 2012-es termelést az építőipar.

2014. január 16.

Az idén tovább folytatódik a növekedés az építőiparban az MTI által megkérdezett szakértők szerint, az ÉVOSZ szerint kitart a lendület. Jók a novemberi adatok is.

A Központi Statisztikai Hivatal január 16-án tette közzé a novemberi adatait, ezek szerint ebben a hónapban a korábbaik trendjével összhangban az építőipar termelése mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 18,9 százalékkal haladta meg a 2012. novemberi alacsony bázist. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés volumene 3,0 százalékkal volt nagyobb az előző havinál. 2013 első tizenegy hónapjában 9,5 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az adatok

Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építése 27,9, az egyéb építményeké 11,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az épületek építési volumenének növekedése a rendkívül alacsony bázis mellett - 2012 novemberében 17,9 százalékos csökkenést mért a KSH - az egészségügyi és ipari épületek építéséből adódott.

Az egyéb építmények építésének növekvő volumene az ország több területén folyó vasút- és útépítési munkákból, illetve kisebb mértékben közműfejlesztésekből származott. Szezonálisan kiigazított havi adatok szerint az épületek építésének teljesítménye 9,7 százalékkal, az egyéb építményeké 0,9 százalékkal haladta meg a tavaly októberit.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - novemberben 41,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist, amikor 18,5 százalékos volt a csökkenés. Az egyéb építmények ágazat termelése 16,0 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 10,0 százalékkal nőtt 2012 a novemberéhez képest, amikor csaknem 20 százalékos volt a visszaesés.

vasútállomás vác 01

Az egyéb építmények szektorát a vasútfelújítások is húzták - Földmunkát végez egy markoló a felszedett vágányok helyén a felújítás alatt álló váci vasútállomáson 2014. január 10-én.

A 2013 novemberében kötött új szerződések volumene 133,2 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 23,3 százalékkal haladta meg a 2012. novemberi alacsony bázist. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene jelentősen, 224,3 százalékkal emelkedett. A növekedés vasútfelújításra, a gyorsforgalmi úthálózat, illetve elkerülő utak építésére, valamint közműfejlesztésre - hulladéklerakók, szennyvízcsatornák építésére - kötött néhány kiemelkedően nagy értékű szerződésnek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások 2013. november végi szerződésállományának volumene 58,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 10,6, az egyéb építményeké 77,3 százalékkal magasabb volt, mint 2012 novemberében.

A szakértők

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője rámutatott arra, hogy az építőipari termelés havi és éves szinten egyaránt nőtt. Hozzátette: 2013-ban látványos növekedés kezdődött az ágazatban a korábbi évek mélypontja után, és ez folytatódni látszik a rendelésállomány adatai alapján.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ügyvezető alelnöke kiemelte: tavaly január-novemberben 9,5 százalékkal nőtt az építőipar kibocsátása, ami akkor is figyelemreméltónak számít, ha azt az alacsony bázishoz mérjük. A múlt év végén megkötött szerződésállomány alapján az ágazat lendülete kitart 2014-ben is - tette hozzá.

építőipar grafikon 01

Forrás: MTI

A kép és az ábra forrása az MTI, Fotó: Máthé Zoltán

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A csehországi Dobříšban található Doosan Bobcat-központban rendezték meg a Bobcat Demo Days-t. A cég a legújabb termékeit és technológiáit mutatta be.   

 

Az ukrajnai háború és következményei hatására többé-kevésbé ugyanazok a tendenciák érvényesülnek a szomszédos országok építési piacán. Egy biztos: mindenkinek fájni fog.

Átadták a Néprajzi Múzeumot, amely a Liget Budapest projekt keretében épített újabb nagyszabású épület. Díjeső a terveknek, de hogyan készült el az épület? Interjú a projektvezetőkkel.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©