Hazai céges hírek

2021. március 19.

CE Glass csoport

Mintegy négymilliárd forintos beruházással bővíti szatymazi termelő és logisztikai központját a CE Glass csoport - jelentette be Varga Gusztáv vezérigazgató, tulajdonos március közepén. A szakember elmondta, a beruházás döntően saját forrásból, emellett hazai és uniós támogatással valósul meg a tervek szerint az év végére.

A vállalkozás több mint 400 alkalmazottat foglalkoztató 30 ezer négyzetméteres üzemében napi 5 ezer hőszigetelő üveget állítanak elő. A központot a második negyedévben elkezdő fejlesztés során 5400 négyzetméteres termelő üzemmel bővítik - közölte a vezérigazgató. Hozzátette: az építkezés költsége mintegy 2 milliárd forint, emellett hasonló értékben szereznek be új gépeket, berendezéseket.

A beruházásnak köszönhetően a többrétegű biztonsági üvegek gyártását bővíti a vállalkozás, mivel egyre nagyobb az igény az üvegkorlátok, homlokzatok laminált üvegek, edzett üvegek iránt - tudatta Varga Gusztáv.

Kormány Péter műszaki vezető kifejtette, a következő hónapokban az edzési és megmunkálási kapacitásokat bővítik. Üzembe állítanak egy új edzőkemencét, amely 2,8 x 6 méteres üvegek edzését teszi lehetővé, egy egyedülálló vizes vágási technológiát alkalmazó vertikális CNC-berendezést, amely ötödére csökkenti a megmunkálási időt, valamint egy hőszigetelő üveggyártósort. Ez utóbbinak köszönhetően a kettő- és háromrétegű hőszigetelő üvegek napi gyártási kapacitása 6-6,5 ezer darabra nő.

A közelmúltban már telepítették egy laminált vágósort, amely több lépcsőben szabja föl a laminált üvegeket, ezzel gyorsítja a gyártási folyamatot. Az üzem tetejére napelem parkot telepítenek, amely több mint a felét kiváltja a jelenlegi villamosenergia-fogyasztásnak.

A vezérigazgató több mint százéves hagyomány folytatásaként 1989-ben nyitotta meg Szilánk néven képkeretező és üvegező műhelyét Szegeden. A vállalkozás az évek során nagykereskedelemmel, üvegfeldolgozással, szigetelőüveg-előállítással és üvegipari gépek gyártásával bővítette tevékenységi körét, és kilépett a nemzetközi piacra. A tevékenységét CE Glass néven folytató vállalkozás új termelő és logisztikai központját Szeged határában, Szatymazon 2012-ben adták át.

A CE Glass 1989 Üveg- és Gépipari Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2019-ben 2,391 milliárd forint volt, több mint 17 százalékkal haladta meg az előző évit. A forgalom mintegy harmada származik - a logisztikai költségek miatt elsősorban a szomszédos országokba irányuló - exportból. A vállalkozás adózott eredménye 534 millió forint volt, 90 százalékkal magasabb a 2018-asnál.  A cégcsoport tájékoztatása szerint a tavalyi árbevétel lényegében megegyezik a 2019-es értékkel.

A szatymazi CE Glass-üzem

Strabag 

A Strabag Építőipari Zrt. gyártás irányítási rendszert fejleszt Magyarországon – adta hírül a társaság március elején. A projekt 1,033 milliárd forintot meghaladó összköltségéhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal mintegy 399 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott. A fejlesztés célja a hatékonyság növelése, új tervezési, építési metódusok, támogatások kialakítása, az építőipari kivitelezési idő, költségek, és az általános munkaerő-hiány csökkentése digitális megoldások integrációjával.

A projekt elsősorban a klasszikus építőipari üzemi előregyártó rendszerek fejlesztésére, tervezésre irány, a BIM (Building Information Modeling) épületinformációs modellezésen, és annak integrált hasznosításán alapul, és érinti a hídgerenda-gyártást, a lakóépület-építést és az acélfeldolgozást. A fejlesztés eredményeként kialakuló termékek és tudás olyan ágazatokon átívelő gyakorlati haszonnal, piaci lehetőségekkel is bírnak majd, amelyek az építőiparban jelentős jövőre számíthatnak, és kiemelkedő jelentőségük lehet Magyarországon.

A nemzetközi szinten is kimagasló hatékonyság elérésével a teljes beruházás lebonyolításához szükséges idő mintegy harmadával redukálható. Az élőmunkaigény kiváltása automatizálással, robotizálással a munkadíjak, a végtermékek árának csökkentését eredményezheti – ismertette közleményében a vállalat.

Hörmann

A Hörmann Hungária Kft. 10,6 milliárd forintos tavalyi bevétele 11 százalékkal haladta meg az előző év forgalmát – adta hírül az építőipari vállalat március közepén. A bővülést jórészt a korlátozásokkal magyarázták, sokan ugyanis emiatt lakásfelújításba kezdek. A Hörmann a járvány ellenére nem szembesült sem gyártási, sem szállítási nehézségekkel - tették hozzá.

Tapasztalataik szerint az építőipar volumene a 2018-as átlagot érte el tavaly, és idén - mint írták - várhatóan nőni fog, köszönhetően az állami támogatásoknak, és a lakásépítési áfa csökkentésének. A cég emiatt a bevétel 7 százalékos növekedésére számít, de az alapanyagok drágulása miatt 5-6 százalékos áremelést terveznek.

A német Hörmann magyarországi vállalata 2019-ben 9,5 milliárd forintos árbevétel mellett 576,6 millió forintos adózott eredménnyel zárt. 2018-ban 8,2 milliárd forintos forgalmat, és 555,6 millió forint nyereséget értek el.

Forrás: MTI

Fotók: Szeged365.hu/Magyar Andor, It-zoom.de

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Hazai pénzügyi hírek

Növekedési kötvényt bocsátott ki a KÉSZ csoport, felminősítették az Axiált, az Indotek szerbiai irodaportfóliót vesz, a Medinvest részvényeket vásárolt.

Hazai hírek

Házgyár-program indult Miskolcon, vasbetont kiváltó betonelemeket fejleszt egy hazai konzorcium, a Praktiker és a Duna House is publikálta eredményeit.

Hazai és nemzetközi építőanyaggondok

A kormányhoz fordul segítségért az ÉVOSZ az építőanyagok áremelkedése miatt. Főleg az építőanyag-hiány miatt nem várható fellendülés a német építőiparban idén.

Hazai logisztikai hírek

Gőzerővel halad a fényeslitkei intermodális logisztikai terminál építése. Tatabányán és Jászapátiban is raktárcsarnokot adtak át.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©