Hazai cég hírek

Kapacitásbővítést hajtott végre az ÉMA-Gép Kft., újrahasznosításban fejlesztett az Avarem Kft., a Graphisoft üdvözölte, hogy Magyarország is kidolgozza az építőipari digitális szabályrendszerét.

2023. június 09.

Lezárta 253 milliós kapacitásbővítő beruházását a nyíregyházi ÉMA-Gép Kft.

Befejeződött az építőipari kivitelezéssel foglalkozó, nyíregyházi székhelyű ÉMA-Gép Kft. 253 millió forint értékű kapacitásfejlesztő projektje - adta hírül a társaság június elején. A cég a Széchenyi Terv Plusz program pályázatán elnyert csaknem 178 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, illetve saját erőből Balkányban épített fel egy új, napelemes rendszerrel felszerelt gépjármű-javító telephelyet, emellett nagyteljesítményű földmunkagépet vásárolt.

A projekt a munkahelyteremtéshez is hozzájárult, a vállalkozás a tervek szerint két-három dolgozóval bővítheti munkavállalói létszámát - olvasható a közleményben. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2012-ben alapított, 2021-ben 14 dolgozót foglalkoztató ÉMA-Gép Kft. nettó árbevétele két évvel ezelőtt 298,1 millió forint, egy éve pedig 313,2 millió forint volt. A társaság a 2021-es üzleti évben 5,6 millió forint, 2020-ban pedig 13,5 millió forint nyereséget realizált.

A BIM alkalmazása jelentősen hozzájárul az építőipar hatékonyságának növeléséhez

Az építményinformációs modell (BIM) rendszer alkalmazása a tervezéstől, a kivitelezésen át az üzemeltetésig jelentősen javítja a magyar építőipar hatékonyságát, ami főként a költségek csökkenésében lesz tetten érhető - mondták el építőipari szereplők az MTI-nek június elején.

Az állami építési beruházások rendjéről szóló törvénytervezet kapcsán nyilatkoztak, ugyanis a dokumentum értelmében az uniós közbeszerzési értékhatárt elérő vagy meghaladó becsült értékű állami beruházásoknál az építtető köteles előírni a BIM alapú műszaki megvalósítás rendszerének a beruházás teljes életciklusában történő alkalmazását.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke arról számolt be, hogy Nyugat-Európában, ahol a BIM módszertant alkalmazták, ott az egyes létesítmények megvalósításának költségeit 18-20 százalékkal tudták csökkenteni.

Az ÉVOSZ elnökének számításai szerint Magyarországon a közepes és nagy léptékű létesítmények megvalósításánál körülbelül 8-10 évre van szükség, hogy a BIM alkalmazása "átütő erejű legyen".

Az országban majdnem kizárólag a közepes és nagy méretű ágazati vállalkozások képesek a BIM szemlélet alapján egyetlen digitális adatbázis segítségével lefedni a tervezést, a kivitelezést és az üzemeltetést. Mindez azért fontos, mert az országban működő 146 ezer építőipari vállalkozásból, 135 ezer tekinthető mikrovállalkozásnak, aki öt embernél kevesebbnek ad munkát.

Egyúttal megjegyezte, az építőipar egészén nem fog keresztül futni a BIM, hiszen arra például a családi házak vagy az egyszerűbb létesítmények megvalósításához nincs és vélhetően a következő 20 évben nem is lesz szükség.

Az ÉVOSZ számításai szerint az állami építési beruházások rendjéről szóló törvénytervezetet júliusban fogadhatja el a parlament és ezt követőn dolgozzák majd ki az építményinformációs modell rendszer részletszabályait.

Reicher Péter, a Graphisoft SE Magyarországért felelős igazgatója elmondta, a vállalat által fejlesztett építész szoftverrel (Archicad) dolgozik már a magyar mérnökök 92 százaléka. Az érintett szakembereknek meg kell tanulni a meglévő digitális eszközeiken "BIM-ül" tervezni és olyan adatbázist építeni, amelynek a segítségével a kivitelezők meg tudják valósítani az adott projektet. A BIM-rendszer alkalmazásával a kivitelezők és az üzemeltetők a korábbiakhoz képest kevesebb munkaerővel, kevesebb építőanyag felhasználásával, gyorsabban és a  költségkereten belül tudják majd az épületeket megvalósítani és üzemeltetni.

Úgy vélte, ez a BIM szemlélet újdonsága, hogy lehetőséget ad a csapatmunkára a tervezők, a kivitelezők és az üzemeltetők között, hiszen mindnyájan egy digitális adatbázisban tudnak dolgozni az adott projekt megvalósításán.

Arra is kitért, hogy a Graphisoft SE az elmúlt 10 évben Dél-Amerikában, Európában és Ázsiában már körülbelül 8 ország nemzeti BIM-előírásainak kidolgozásában vett részt. Ezért fontos lépésnek tartja, hogy Magyarország is kidolgozza a magyar építőiparra vonatkozó digitális szabályrendszerét.

A szakember - az ÉVOSZ elnökéhez hasonlóan - hosszú folyamatnak tartja a törvény átültetését a nemzetgazdasági szintű gyakorlatba. Tapasztalatai alapján erre 5-8 évre lesz szükség.

Eleméry Gábor, a Tangens Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek küldött kommentárjában közölte, az új építési törvénytervezet és az általa megkövetelt BIM-szemlélet nagyobb változást hoz az építőiparba, mint amikor a ceruzás-vonalzós tervezésből áttértek a számítógépesre.  Hozzátette, hogy az építményinformációs modell alkalmazásával várható a hatékonyság növekedése, de ehhez az kell, hogy a projektek résztvevői pontosan meghatározzák, mely adatokat ki és milyen célra fog felhasználni. Ezért úgy vélte, tanulási feladat előtt állnak a projektetek résztvevői, el kell sajátítaniuk a BIM-szemléletet.

A Tangens Kft. 1993 óta forgalmazza Magyarországon az Allplan építészeti-, építőmérnöki-, infrastruktúra műtárgy tervező programot. Cégméretet tekintve ügyfélkörükben megtalálhatók az egyéni vállalkozó magántervezők, a közepes- és nagyobb tervező irodák és a nagy kivitelező cégek tervező csoportjai is. A Graphisoft és a Tangens Kft. is a német Nemetschek csoport tagja, amely Európa legnagyobb építőipari szoftverfejlesztő és értékesítő vállalatcsoportja.

Uniós támogatásból fejlesztett az Avarem Kft.

Uniós támogatás segítségével szerzett be egy led alapú hulladékok újrahasznosítását lehetővé tevő gépsort az Avarem Kft. Békés vármegyei, mezőkovácsházi telephelyén - tudósított a cég a fejlesztéséről május közepén.

Nyist Csaba ügyvezető elmondta, hogy 53,86 millió forintot nyertek el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz keretéből, a támogatási intenzitás 70 százalékos. A fényforrások gyártóinak és importőreinek jogszabályi előírás alapján újrahasznosítási kötelezettségük van, amelyet az Elektropont Magyarország NKft. koordinál. Ők ennek a cégnek alvállalkozói.

Magyarországon évente körülbelül 1100-1200 tonna fényforrást értékesítenek, amelynek mintegy 60 százalékát gyűjtik vissza és hasznosítják újra. A kereskedelmi egységek, amelyek árusítanak fényforrásokat, kötelesek befogadni a használt termékeket, erre igényelhetnek az Avarem Kft.-től gyűjtőedényeket, amelyeket aztán a cég összegyűjt és feldolgoz.

Eddig a már a forgalomból kivont, de a háztartásokban még használt hagyományos, halogén izzókat és energiatakarékos fényforrásokat hasznosították újra, kivonva belőlük a mérgező higanyt is; az uniós támogatásból beszerzett újrahasznosító berendezés segítségével a ledes fényforrásokat és lámpatesteket is fel tudják dolgozni.

Másodlagos ipari alapanyagokat, fémet, üveget és a led esetén műanyagot állítanak elő belőlük. A fémet fémkereskedőknek értékesítik, az üveget vagy ismét a fényforrás technológiában használják fel, vagy homokszemcse nagyságúvá darálva homokhelyettesítőként használják a betongyártáshoz - mondta Nyist Csaba.

A támogatásból beszereztek továbbá az anyagmozgatáshoz és raktározáshoz kapcsolódó új eszközöket is: két targoncát, három mérleges raklapemelőt, továbbá tárolóedényzetet. A beruházásnak köszönhetően a vállalat meg tudta őrizni 12 munkahelyét.

Az Avarem Kft. 2004-ben alakult, kezdetben raktározási tevékenységet végzett, majd logisztikai, szállítmányozási és fuvarozási feladatokkal bővült a tevékenysége. 2005-től gyűjtik az elektromos hulladékot, jelenleg ehhez kapcsolódik a szállítmányozás is. Telephelyeik Budakeszin, Sóskúton és Mezőkovácsházán találhatók, székhelyük Budaörsön van.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a cég értékesítési nettó árbevétele 2021-ben 331 millió forint volt, ami megközelítőleg azonos az egy évvel korábbival. Adózott eredménye a 2020-as 32 millióról 48 millióra nőtt 2021-ben, állóeszköz-értékesítés eredményeként.

Forrás: MTI

Fotók: ÉMA-Gép Kft., Graphisoft, Beol.hu

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©