Gyorsjelentés a német építőiparról

2019. július 15.

A Német Építőipari Főszövetség  elemezte a német építőipar helyzetét a 2019. első negyedévi statisztikai adatok tükrében. A német építőipari vállalatok az elmúlt év hasonló időszakával összehasonlítva - ugyanannyi munkanap mellett -  mintegy 12%-kal több munkaórát teljesítettek, ezzel teljes építőipari kapacitásuk több, mint 70%-át sikerült kihasználniuk.

A 20 vagy annál több főt foglalkoztató építőipari vállalkozások 2019. első negyedévi teljesítménye 11%-kal haladta meg az előző év első negyedévének teljesítményét. Bizakodásra ad okot a megrendelés-állomány növekedése, amely a vizsgált időszakban 14%-kal nőtt.

Az építőipari árak az előző év hasonló időszakához képest mintegy 6%-kal emelkedtek, amelynek oka a növekvő költségekben keresendő: mintegy 4,5%-kal drágultak a fontosabb építőanyagok. A beton, a cement és a dízelolaj ára 5,5%-kal, a bitumené pedig 20%-kal volt magasabb az előző évinél. A munkaerőhiány okozta feszültségek csökkentése, valamint a szakma vonzóbbá tétele érdekében a szakmunkások körében 6%-kal emelkedtek a bérek. Ezeket a többletköltségeket az építőipari vállalkozások, köszönhetően az intenzív piaci keresletnek, tartósan és sikeresen tudták érvényesíteni a piacon.

Az egyes építőipari alágazatok növekedése eltérő volt.  A 20 vagy annál több főt foglalkoztató vállalkozások a lakásépítési piacon 4,2 milliárd eurót (1.365 milliárd forint) teljesítettek, ami 14,6%-kal múlta felül az előző év hasonló időszakát. Változatlanul élénk a lakáspiaci kereslet, amit az is mutat, hogy a megrendelés-állomány 17%-kal nőtt. Az új lakásépítésre kiadott engedélyek száma is tartósan magas, a statisztikai adatok 65.761 lakóegységre vonatkozó engedélyt tükröznek. Ezen belül azonban már második alkalommal csökken a többlakásos társasházak építésére kiadott engedélyek száma, az első negyedév végének adatai szerint 4,4%-kal csökkent és csak mintegy 37.649 engedélyt tartanak nyilván. Valószínűsíthető, hogy a lakásépítési konjunktúra a jövőben visszafogottabb lesz. 

A gazdasági célú építőipari beruházások piacán 17,3%-os növekedés volt. A vállalati megrendelések 12%-kal nőttek, ugyanakkor drasztikusan, mintegy 17%-kal csökkent a jövőbeni beruházásokra vonatkozó engedélyezési eljárások száma, ami elsősorban az irodaházak építésében mutatkozik meg. Az állami és kommunális építkezések értéke 21%-kal nagyobb az előző évinél. Az év első három hónapjában e szektorba további megrendelések érkeztek, amelyből a legnagyobb arányú a mélyépítés. 

Nőtt a foglalkoztatottak száma is: 2019. első negyedévében a 20 vagy annál több munkavállalót foglalkoztató vállalkozásoknál mintegy 476.000 építőipari munkavállaló dolgozott.

A Német Építőipari Főszövetség felmérése, via ÉVOSZ Kölni iroda

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©