ÉVOSZ évértékelő

Az ÉVOSZ hagyományos évzáró közgyűlései közül kiemelkedik az idei, hiszen most ünnepelték a Szövetség megalakításának 30. évfordulóját.

2019. december 10.

Milyen évet zár az építőipar 2019. évben?

Jó évet zár! Az országos építés-szerelési termelési érték az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) várakozásai szerint 25-28 %-kal meghaladja a 2018. évi magas értéket és eléri a 4.000 milliárd Ft-ot. Ez azt jelenti, hogy három év alatt csaknem 80 %-al növeli az ágazat a termelését, ami számos cégnél az üzletileg elfogadható kockázattól jóval nagyobb kockázat vállalását jelenti. 2019. év egyértelműen magasabb értéket és volument hoz összehasonlítható árakon, mint a recessziót megelőző utolsó jó évek teljesítménye volt, oly módon, hogy minden alágazat bővülni tudott. Várhatóan 6 %-os részt ad hozzá az ágazat a GDP-hez, a GDP körvonalazódó 4,8-os növekedéséből 1,1-1,2 %-ot az építőipar tesz hozzá.

2019. évben a foglalkoztatottak száma 340 ezer fő körül várható. Ez, mintegy 100 ezer fővel több a 2013. évi foglalkoztatási mélyponthoz képest. A közfoglalkoztatottak, munkanélküliek köréből és más ágazatokból felvett új foglalkoztatottak segédmunkásként érkeztek az építőiparba. A folyamatos felnőttképzések mellett is tartós marad a jó szakmunkás és mérnökök hiánya az építőiparban.

2019. évben a vállalkozások jelzései alapján összességében 13-14 %-os mértékű béremelés történt nagy szóródással cégenként és az alkalmasság, felkészültség függvényében. A mérnöki, termelésirányítási körben a béremelések 20 % fölöttiek. Az ágazati átlagkereset mindezekkel együtt sem fogja még elérni a nemzetgazdasági átlagkeresetet.

Az építőipar 2019. évben összességében várhatóan 13 %-os áremelést tud a piacon érvényesíteni, alágazatonként eltérő mértékben. 2019. évben javult az ágazat jövedelmezősége, az ÉVOSZ tagszervezetek várakozásai szerint az árbevétel-arányos jövedelmezőség átlagosan 8 % körüli, nagy szóródással az 5-20 % közötti mértéket tekintve.

2010. évben a közepes és nagy építőipari, tervező és mérnöki vállalkozások tovább erősödtek teljesítőképességben, szervezettségben, műszaki színvonalban. A mikró és kisvállalkozási körre ez kevésbé jellemző, a hatékonysági mutatóik rosszabbak a nagyobb szervezetekhez mérve.

A hatékonyság az egész ágazat gyenge pontja. E tekintetben előrelépést jelent, hogy 2019. évben mintegy 100 milliárd Ft saját beruházást hajtott végre az ágazat, egyre többen kapcsolódnak be a kollégák folyamatos képzésébe és az iskolarendszerű képzésbe is.

Nehézkesen mozdul előbbre az ágazat az építési folyamatok rendszerszintű szervezésében, irányításában. A létesítményeken a piaci szereplők jobb együttműködése ellenére növekedett a határidőre ki nem fizetett számlák aránya, ami eléri a 20 %-ot és a lánctartozásba kerülő összeg is 4-5 % körüli, ami a 2019. évi 4.000 milliárd Ft-ot várva, megközelítheti a 200 milliárd Ft nagyságrendet.

2020. évi várakozások

A megrendelői oldalról sok a bizonytalanság. A brüsszeli uniós és a hazai önkormányzati választások a folyamatos megrendelések ellen hatnak. A választási ciklusok építési-beruházási ciklusokkal járnak együtt. A lakosság és az ingatlanfejlesztők pedig a lakásépítés piacán várnak ki, remélve, hogy a Kormány további intézkedésekkel támogatja az új építéseket, erősíti a bizalmat kormányzati közreműködéssel a lakásépítés piacán. Elméleti közgazdászok pedig a gazdasági visszaesést vizionálnak, ami az ipari létesítmények építési-beruházási piacát érintheti negatív módon. Mindezekkel együtt jelenleg az ágazat rendelésállománya 10 %-al kisebb a 2018. év azonos időszakához mérten, ezen belül a mélyépítési alágazatnak 22 %-al kisebb a rendelési állomány volumene. Az ÉVOSZ várakozásai szerint az építőipar 2020. évi teljesítése is magas szinten lesz, de maximum egy számjegyű növekedés és a szinten maradás közötti megrendelés- és teljesítés körvonalazódik. Az állami szerepvállalás 2020-ban meghatározó lesz a gazdaságélénkítés, a lakossági ösztönzés és a közösségi megrendelés területén egyaránt. Kis túlzással mondhatjuk, hogy az államilag irányított építési-beruházási folyamatok fognak 2020. évben dominálni.

Az ÉVOSZ várakozásai szerint az építési-beruházási kereslet és kínálat közötti olló zárulni fog, ami kedvező hatással lesz az árváltozásokra, mérsékelt, egy számjegyű áremelkedést prognosztizálnak a vállalkozások.

2020. év a foglalkoztatás területén elsődlegesen már nem arról fog szólni, hogy van-e elegendő ember, hanem arról, hogy szakmailag mennyire felkészült foglalkoztatott van és hány embert, milyen mértékű képzésben lehet részesíteni. Az építőiparban foglalkoztatott fizikai állománynak alacsony a képzési motivációja, ami nehezítő tényezőként fog megjelenni.

Az építési vállalkozásoknak csak egy részénél hagynak érdemleges eredménytartalékot további saját beruházásra, technológiai korszerűsítésre.

A piaci elvárásokhoz mérten 2020. évben is lassúbb, kisebb lehet a hatékonyság javulásának üteme és mértéke.

2020. év legfontosabb feladata az építőipar hatékonyságának növelése, ami sokrétű feladatot ad a vállalkozásoknak. Folytatni kell a saját beruházásokat, rá kell állni a kollégák folyamatos képzésére, lépni kell a legális foglalkoztatás erősítésére, szükségszerű a piaci szereplők jobb együttműködése, velünk lesz a digitalizáció, a környezettudatosság, sürgető a bürokrácia csökkentése, a beruházási piac élénkítése és mind ehhez egy pozitív építésgazdasági-szakmai kommunikáció.

ÉVOSZ Sajtóösszefoglaló

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A környezetvédelmi szempontok hangsúlyosabbá válásával az építőipari cégeknek is egyre komolyabb követelményeknek kell megfelelniük. A hengerek is robognak az elektromos jövő felé.

Ma az egyik legfontosabb ágazati trend a karbonsemleges alternatív meghajtások fejlesztése. Hol tartunk a hIbrid, az elektromos, és a hidrogén meghajtás terén?

Régiós lakáspiaci körkép.Leálló fejlesztések, áresés, növekvő építőanyag árak és magas hitelkamatok.Ugyanaz mindenhol, csak másképp.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©