Építőipar: a visszaesés mértéke

Kiderül az ELTINGA, az IBuild és a Buildecon által készített EBI Építésaktivitási Jelentés 2020. 1. negyedévi kutatásából.

2020. május 06.

Milyen visszaesést hozott a járvány az építőiparban?

Hazánkban az első koronavírusos megbetegedések március elejére tehetők, így a járvány hatása az első negyedéves számokra még kisebb hatást fejthetett ki, az elemzők az adatokat ezért közel április végéig is vizsgálták a minél pontosabb kép érdekében. A járvány alapvetően két módon befolyásolhatja az építőipart, egyrészt a már elindított beruházások leállhatnak, vagy lassabb ütemben haladhatnak tovább, másrészt visszafoghatja az újonnan építési fázisba lépő projektek összegét. Az EBI elemzői mind a két hatást illetően végeztek vizsgálatokat. 

Kevesebb új projekt indult el

Az új építési beruházásoknál a szakértők becsülték az építőipar egyébként is jellemző hullámzása miatti változást, amelytől elkülönítették a járvány okozta hatást, vagyis megpróbálták számszerűsíteni, hogy milyen mértékben fogta vissza az új projektek elindulását a vírus jelenléte. 

A vizsgálat során megnézték a január 1 - március 15-e között kivitelezési fázisba lépő beruházások értékét, illetve szintén meghatározták a március 16 - április 24 között elindult építkezések összegét, melyeket összevetettek az előző év azonos időszakának számaival.

Az eredmények azt mutatták, hogy az építőipar még jól kezdte az idei évet, magasabb értékben indultak el kivitelezések 2020 március 15. előtt, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, bár ezen összegen kevesebb projekt osztozott. A járvány aztán alaposan megtépázta a szektort, és számottevő visszaesést hozott a március közepe és április 24-e közötti időszakban. Az új építési projektek értéke különösen a mélyépítések esetében zuhant drasztikusan össze, több mint 90 százalékos csökkenés következett be. Az elindult projektek számával kapcsolatban, már írtuk, hogy az év elején is kevesebb beruházás vette kezdetét, mint a tavalyi évben, a magasépítés esetében a kivitelezési fázisba 10 százalékkal kisebb számban léptek beruházások, a járvány heteiben azonban ez a visszaesés közel 40 százalékra nőtt. Az EBI szakértőinek becslése szerint, ha fél évig ilyen mértékű lesz a visszaesés, akkor a járvány önmagában 15 százalékkal vetheti vissza a folyóáron mért építőipari teljesítményt.

Csúszások a már folyó beruházásoknál

 A járvány másik hatását illetően az EBI Építésaktivitási Jelentés szakértői a már folyó projekteknél mintavétellel igyekeztek azonosítani a csúszások és leállások mértékét, ami alapján aztán a teljes építőipari projekt állományra becsléseket végeztek.  


Az eredmények szerint a vírushelyzet az első negyedéves befejezések értékét jelentősen csökkentette, 29 százalékkal a járvány nélküli helyzethez képest, különösen a társasházi lakások és a hotel beruházások esetében, ahol a visszaesés több mint 50 százalékos volt. Az építési idők pedig jelentősen hosszabbodtak a nehézségek hatására, a magasépítési beruházások esetében lényegesen nagyobb mértékben, mint a mélyépítéseknél.

 

EBI Építésaktivitási Jelentés 2020. 1. negyedév

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©