Előrehozott vásárlások domináltak a fővárosi ingatlanpiacon az idei első negyedévben

Több ok is befolyásolhatta a budapesti lakásvásárlókat döntéseikben a Cordia elemzése szerint. 2020-hoz képest nőtt az ingatlan adás-vételek száma tavaly a fővárosban.

2022. június 21.

Cordia

Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - adta hírül a Cordia lakóingatlan-fejlesztő június közepén.

A társaság elemzése szerint míg a 2017-2021-es időszak negyedéves átlagában a négylakásosnál nagyobb fővárosi projektekben 1710 újépítésű lakást értékesítettek, addig az idén az első három hónapban ez a szám meghaladta a kétezret.

Ugyanakkor jelezték, hogy miközben az ukrajnai háború gazdasági hatásai és az emelkedő infláció a kínálati oldalt szűkítik tovább, addig a keresleti oldalt a nehezebben és drágábban elérhető hitelek fogják vissza.

Az év első három hónapjában eladott újépítésű lakások közül a Cordia 161-et értékesített, ezzel a budapesti piac 8 százalékát fedte le. Az értékesítésre kínált több mint 4000 fővárosi új lakásnak pedig 13 százalékát adta a vállalat, így megőrizte vezető pozícióját Budapesten.

OTP Ingatlanpont

A fővárosban az ingatlan adás-vételek száma a legnagyobb mértékben, 93,9 százalékkal a XIII. kerületben nőtt tavaly 2020-hoz képest - tudósított az OTP Ingatlanpont június közepén elemzésének eredményeiről.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2021-es adatai alapján azt írták, a második helyen, 89,1 százalékkal a XVI. kerület, harmadik helyen pedig az I. kerület állt 68,6 százalékos bővüléssel. Budapesten az előző év csaknem 17 százalékos csökkenése után 2021-ben 50 százalékkal nőtt a lakóingatlanpiac forgalma.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a forgalomváltozás mértékét alapvetően befolyásolta a 2020-as év alacsony bázisa, valamint az adott kerületekben épülő új lakások száma. Ugyanakkor a XIII. kerületben, amely a fővárosi újlakás-építések fő színtere, más állt a növekedés hátterében. Tavaly az új építések a korábbi évekkel közel azonos részarányt képviseltek a kerület összforgalmában és a többi kerülethez képest 2020-ban a forgalom visszaesése is mérsékeltebb volt itt. Ezért okkal feltételezhető, hogy a XIII. kerületben elsősorban szerves keresletélénkülés áll a bővülés hátterében - tette hozzá a szakember.

2021-ben, már másodszorra a legnagyobb mértékű áremelkedést a XXIII. kerület könyvelhette el, ahol 2020-hoz képest átlagosan 20 százalékkal emelkedtek a lakásárak. A 2021-es kerületi árrangsor élén, változatlanul az V. kerület áll négyzetméterenkénti 1,05 millió forinttal, miközben a bel-budai kerületek, az I., II. és XII. is átlépték a 900 ezer forintos szintet. Három kerület, a XXI., XX. és XXIII. átlagos négyzetméterára maradt kicsivel 500 ezer forint alatt, így a tavaly ezek voltak a legolcsóbb fővárosi kerületek.

Forrás: MTI

Fotók: Pixabay.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©